ES priėmė naują sankcijų paketą Rusijos atžvilgiu

Europos Sąjungos Taryba pirmadienį priėmė 14-ąjį sankcijų paketą Rusijos atžvilgiu.

Bloko pranešime žiniasklaidai teigiama, kad ekonominių ir individualių ribojamųjų priemonių paketu siekiama suduoti smūgį Maskvai, kuri trečius metus tęsia plataus masto karą prieš Ukrainą.

„Šiomis priemonėmis taikomasi į didelės vertės Rusijos ekonomikos sektorius, tokius kaip energetika, finansai ir prekyba, ir dar labiau apsunkinti ES sankcijų apeidinėjimą“, – nurodoma pranešime.

Naujajame sankcijų pakete numatytos sankcijos dar 116 asmenų ir subjektų, atsakingų už veiksmus, kuriais kenkiama arba keliama grėsmė Ukrainos teritoriniam vientisumui, suverenitetui ir nepriklausomybei.

„Mūsų sankcijos jau gerokai susilpnino Rusijos ekonomiką ir neleido [Vladimirui] Putinui įgyvendinti savo planų sunaikinti Ukrainą, nors jis vis dar tęsia neteisėtą agresiją, nukreiptą prieš civilius gyventojus ir civilinę infrastruktūrą“, – sakė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

„14-asis sankcijų paketas rodo mūsų vienybę remiant Ukrainą ir siekiant apriboti Rusijos nusikalstamą veiklą prieš ukrainiečius, įskaitant pastangas apeiti ES priemones“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę ES šalys narės susitarė dėl sankcijų Rusijai paketo, kuriuo pirmą kartą nusitaikoma į pelningą suskystintųjų gamtinių dujų (SGD).

Naujausias paketas – jau 14-asis nuo rusų invazijos pradžios 2022 metų vasarį – apima draudimą perkrauti Rusijos SGD Europoje.

Pakete nenumatytas draudimas ES šalims pirkti rusiškas SGD.

Į sankcijų paketą taip pat įtrauktos priemonės, kuriomis siekiama, kad Rusijai būtų sunkiau naudotis „šešėliniu laivynu“. Šis laivynas iš neaiškios kilmės laivų padeda apeiti ES sankcijas rusiškai naftai.

Be to, ES smogia Maskvos bankinių pervedimų sistemai SPFS, kuria Rusija bando sušvelninti padarinius Vakarams ją atjungus nuo tarptautinių atsiskaitymų sistemos SWIFT.

Susitarimą dėl naujausio sankcijų paketo stabdė Vokietija, siekusi sušvelninti įpareigojimus ES įmonėms neleisti reeksportuoti produktų, kuriems taikomos sankcijos, į Rusiją per trečiąsias šalis.

ES siekia apriboti prekių, kurios gali būti naudojamos mūšio lauke, pavyzdžiui, mikroschemų, srautą per šalis, įskaitant buvusias sovietines valstybes, besiribojančias su Rusija, Turkiją ir Jungtinius Arabų Emyratus.

Diplomatai teigė, kad dar kelios Kinijos įmonės, kaltinamos pagalba Rusijos kariuomenei, taip pat įtrauktos į juodąjį sąrašą, neleidžiantį ES įmonėms su jomis prekiauti.

Taip pat nustatyti apribojimai politinėms partijoms, analitiniams centrams ir žiniasklaidos paslaugų teikėjams, priimantiems pinigus iš Rusijos, kad būtų užkirstas kelias įtariamam Maskvos kišimuisi.


Šiame straipsnyje: Rusijasankcijos RusijaiES sankcijos Rusijaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių