Indų diplomatijos vadovas po J. Bideno pastabos: Indija nėra ksenofobiška

  • Teksto dydis:

Indija nėra ksenofobiška, pareiškė šios šalies užsienio reikalų ministras, reaguodamas į JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) komentarą, kad Indija ir kita Vašingtono sąjungininkė Japonija patiria ekonominių sunkumų, nes neįsileidžia imigrantų.

J. Bidenas, kuris lapkritį siekdamas perrinkimo susigrums su respublikonų eksprezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), trečiadienio vakarą kampanijos lėšų rinkimo renginyje Vašingtone pareiškė, kad artėjantys JAV rinkimai susiję su „laisve, Amerika ir demokratija“ ir kad šalies ekonomika klesti.

„Kodėl? Todėl, kad mes priimame imigrantus, – sakė J. Bidenas. – Pagalvokite apie tai. Kodėl Kinijos ekonomika taip smarkiai stringa? Kodėl Japonija turi problemų? Kodėl Rusija? Kodėl Indija? Todėl, kad jos yra ksenofobiškos. Jos nenori imigrantų.“

Japonija yra labai svarbi JAV sąjungininkė. Indija, viena sparčiausiai augančių pasaulio ekonomikų, yra labai svarbi partnerė Indijos ir Ramiojo vandenynų regione, nepaisant nesutarimų dėl žmogaus teisių.

Indijos užsienio reikalų ministras Subrahmanyamas Jaishankaras (Subrahmanjamas Džajašankaras) penktadienį žiniasklaidai sakė, kad J. Bideno komentarai neatitinka Indijos realybės.

„Visų pirma, mūsų ekonomika nestringa“, – sakė jis. Ministro žodžius šeštadienį cituoja laikraštis „The Economic Times“.

„Indija labai unikali šalis. Pasakyčiau, kad, tiesą sakant, pasaulio istorijoje ji yra labai atvira visuomenė“, – teigė S. Jaishankaras.

Ministro pirmininko Narendros Modi (Narendros Modžio) hinduistų nacionalistų vyriausybę kritikai kaltina musulmonų diskriminacija, įskaitant neseniai priimtus Indijos pilietybės įstatymo pakeitimus.

Pakeitimai, kurie sukėlė didžiulius protestus, kai juos 2019 metais priėmė parlamentas, įsigaliojo kovą. Teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ buvo įspėjusi, kad reforma drauge su ginčijamu Nacionaliniu piliečių registru gali tapti įrankiu siekiant atimti pilietybę iš kai kurių musulmonų.

Kodėl Kinijos ekonomika taip smarkiai stringa? Kodėl Japonija turi problemų? Kodėl Rusija? Kodėl Indija? Todėl, kad jos yra ksenofobiškos. Jos nenori imigrantų.

„Yra žmonių, viešai sakiusių, kad [...] milijonas musulmonų šioje šalyje praras pilietybę, – sakė S. Jaishankaras. – Kodėl jų nereikalaujama atsakyti? Nes niekas pilietybės neprarado.“

„Gaila“

Tokijas šeštadienį atsakydamas į JAV prezidento pastabas sakė, jog „gaila, kad buvo išsakyta komentarų, nepagrįstų tiksliu Japonijos politikos supratimu“.

2021 metais prezidentu tapęs J. Bidenas stiprina ryšius su JAV sąjungininkėmis Azijoje, ypač su Indija ir Japonija.

JIs yra surengęs valstybines vakarienes Baltuosiuose rūmuose ir N. Modi, ir Japonijos premjerui Fumio Kishidai (Fumijui Kišidai).

Baltieji rūmai vėliau stengėsi neteikti didelės reikšmės J. Bideno komentarui.

Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis) sakė, kad J. Bidenas tiesiog norėjo plačiau paaiškinti JAV poziciją imigrantų klausimu ir pasakyti, kad „JAV yra imigrantų valstybė“.

„Mūsų sąjungininkai ir partneriai gerai žino, kaip prezidentas J. Bidenas vertina juos, jų draugystę, bendradarbiavimą ir gebėjimus, kuriuos jie suteikia įvairiais, ne tik su saugumu susijusiais, klausimais, – ketvirtadienį sakė J. Kirby, paklaustas apie J. Bideno pastabas. – Jie supranta, kaip labai jis vertina aljansų ir partnerystės idėją.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bye bye denas

Bye bye denas portretas
nori pasakyti, kad reikia pavergti kitas tautas karais ir t.t., kaip visada, o veliau is ju kviesti zmones gerai gyventi ir dirbti pigiai i JV. Paprasta matematika.

Anglosaksai su kitomis grupelemis

Anglosaksai su kitomis grupelemis  portretas
Konevrikia viso pasaulio. Ir taip vyksta jau simtmeciais.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių