Italija ir Šveicarija yra už taikos viršūnių susitikimą, kuriame dalyvautų Rusija

Italija ir Šveicarija sieks antrojo Ukrainos taikos viršūnių susitikimo, kuriame dalyvautų ir Rusija.

Italijos užsienio reikalų ministras Antonio Tajanis ir jo kolega iš Šveicarijos Ignazio Cassisis po pokalbių Lokarne pasirašė bendrą pareiškimą, kuriame susitarė „sudaryti geriausias įmanomas sąlygas antrajai viršūnių konferencijai“, kurioje dalyvautų ir Rusija bei visi svarbūs globalūs veikėjai.

A. Tajanis ir I. Cassisis paragino visas šalis dėti visas pastangas, kad būtų sukurta bendra derybų platforma. Ji esą turi būti paremta pagarba tarptautinei teisei ir JT chartijoje įtvirtintiems teritorinio vientisumo ir valstybių suverenumo principams. Ministrai pabrėžė, kad taiką galima pasiekti tik įtraukus visus dalyvaujančius veikėjus ir dialogu su jais.

Ukraina nuo 2022 m. vasario priešinasi Rusijos invazijai. Maskva už taiką reikalauja iš kaimynės atsisakyti daugiau kaip penktadalį savo valstybės teritorijos. Ukraina, anot Rusijos, taip pat turėtų pasiskelbti neutralia ir atsisakyti 2019 m. konstitucijoje įtvirtinto siekio prisijungti prie NATO.

Birželį Šveicarijoje vykusiame Ukrainos taikos viršūnių susitikime dalyvavo daugiau kaip 100 valstybių ir organizacijų atstovai, tačiau Rusija pakviesta nebuvo. Maskva šį susitikimą pavadino absurdišku.

Rusija kritiškai vertina ir antrąjį viršūnių susitikimą ir atmeta dalyvavimą jame. Tokioje konferencijoje vėl būtų kalbama tik apie Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pasiūlymus, pareiškė Užsienio reikalų ministerija Maskvoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

netik

netik portretas
oh maniukai su or maniukais ir zingeriais dus anskiais dusinusiais puse svieto o nudien visa pasigrobt nor tik dar nezino ar gaubli ar plokstuma ???

tai

tai portretas
gal zmones supras ir igaus proto koks velnias uzvalde karus?

Raketa

Raketa portretas
Kas derasi su fašistais ir žudikais? kremliaus gauja gali tarti žodį tik Hagos teisiamųjų suole.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių