Izraelio kraštutinių dešiniųjų pažiūrų ministras reikalauja karo su „Hezbollah“

Izraelio kraštutinių dešiniųjų pažiūrų policijos ir saugumo ministras Itamaras Ben Gviras paragino pradėti karą prieš šiitų grupuotę „Hezbollah“ Libane. „Visi „Hezbollah“ bastionai turi būti sudeginti ir sunaikinti. Karas!“ – reikalavo jis antradienį tinkle „X“ paskelbtame įraše. Esą nepriimtina, kad atakuojamas Izraelis ir evakuojami žmonės, kai Libane tvyro ramybė. Taip ministras kalbėjo lankydamasis apšaudymų iš kaimyninės šalies ypač paveiktoje Kirjat Šmonos vietovėje Šiaurės Izraelyje.

„Hezbollah“ degina teritorijas, kalbėjo I. Ben Gviras. Tai sakydamas, jis tikriausiai turėjo omenyje kelis praėjusiomis dienomis per raketų atakas iš Libano sukeltus gaisrus šalies šiaurėje. Ministras sakė, kad paskelbė vaizdo įrašą įvertinęs padėtį su ugniagesiais ir policija regione.

Nuo karo Gazoje pradžios prieš beveik aštuonis mėnesius Izraelio ir Libano pasienyje kasdien vyksta karinė konfrontacija tarp Izraelio pajėgų ir „Hezbollah“ kovotojų. Abiejose pusėse yra žuvusiųjų. Praeityje ir Libane dėl atakų kilo gaisrų. Abiejose šalyse apie 150 tūkst. žmonių buvo evakuoti arba paliko mūšių zoną.

„Hezbollah“ yra Gazos Ruožą kontroliuojančios „Hamas“ grupuotės sąjungininkė, tačiau laikoma daug galingesne. Izraelis kariniu ir diplomatiniu spaudimu nori pasiekti, kad „Hezbollah“ vėl atsitrauktų už 30 km nuo sienos esančios Litanio upės – kaip tai numato JT rezoliucija 1701. Tačiau nesitikima, kad „Hezbollah“ nutrauks ugnį, kol tęsiasi Gazos karas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių