Japonija atnaujina bandymą šalinti Fukušimos AE radioaktyviąsias nuolaužas

  • Teksto dydis:

Nuo cunamio nukentėjusios Japonijos Fukušimos atominės elektrinės operatorius ketvirtadienį pareiškė, kad ketina kitą savaitę atlikti bandomąjį labai radioaktyvių nuolaužų šalinimą.

Ankstesnis toks bandymas buvo nutrauktas.

Praėjus trylikai metų po žemės drebėjimo ir cunamio sukeltos vienos didžiausių pasaulyje branduolinių avarijų Fukušimos AE yra likę apie 880 tonų itin pavojingų medžiagų.

Vasaros pabaigoje kilus techninei problemai, susijusiai su reikiamos įrangos montavimu, elektrinės operatorius TEPCO turėjo sustabdyti šalinimo procedūrą.

„Mums prireiks kelių dienų, kad pasiruoštume atnaujinimui [...] ir, jei viskas vyks gerai, galėsime ją [procedūrą] atnaujinti kitą savaitę“, – žurnalistams sakė TEPCO atstovas.

Trys iš šešių Fukušimos AE reaktorių veikė, kai 2011 metų kovo 11 dieną cunamis išvedė iš rikiuotės aušinimo sistemas ir sukėlė avariją, kuri tapo didžiausia branduoline katastrofa po Černobylio avarijos.

Trijuose elektrinės blokuose kuras ir kitos medžiagos išsilydė, o vėliau sukietėjo ir virto labai radioaktyviomis „kuro šiukšlėmis“.

Naująja operacija siekiama paimti nuolaužų ėminį ir jį ištirti, kad būtų galima nuspręsti dėl tolesnių veiksmų.

Vasarį TEPCO, ruošdamasis paimti pavojingų medžiagų, elektrinės viduje dislokavo du minidronus ir gyvatės formos robotą.

Nuolaužų radioaktyvumo lygis toks aukštas, kad operatorius turėjo sukurti specialius robotus, galinčius veikti viduje.

Pernai TEPCO pradėjo į Ramųjį vandenyną išleidinėti vandenį, naudotą avarijos paveiktiems reaktoriams aušinti. Kiekiu jis prilygsta 540 olimpinių plaukimo baseinų talpai.

Tačiau nuolaužų pašalinimas jau seniai vadinamas sunkiausiu iššūkiu dešimtmečius trunkančiame elektrinės uždarymo projekte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių