JT ekspertė: represijos Rusijoje pasiekė tokį lygį, kokio nebuvo nuo stalinizmo laikų

  • Teksto dydis:

Nuo tada, kai Maskva praėjusių metų vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, represijos Rusijoje išaugo iki tokio lygio, kokio nebuvo nuo stalinizmo laikų, penktadienį perspėjo Jungtinių Tautų vyriausioji ekspertė.

„Represijų prieš pilietinę visuomenę, nepriklausomą žiniasklaidą ir apskritai prieš visus, kurie turi kitokią nuomonę, lygis neturi precedento naujausioje istorijoje“, – Ženevoje žurnalistams sakė JT specialioji pranešėja Mariana Katzarova.

Pristatydama savo pirmosios ataskaitos išvadas, ji apgailestavo dėl žmogaus teisių padėties Rusijoje, kuri, 2022-ųjų vasarį pradėjusi karą, ėmėsi masinio susidorojimo su kritikais.

„Valdžia Rusijoje uždarė pilietinę visuomenę“, – žurnalistams pareiškė ji ir pridūrė, kad represijos esančios labai rafinuotos, nes praktiškai kiekvieną savaitę priimami nauji įstatymai, kuriais siekiama užgniaužti bet kokią kritiką.

„Tai labai rimta“, – nurodė M. Katzarova.

Anot specialiosios pranešėjos, padėtis kol kas nepalyginama su Sovietų Sąjungos stalinizmo epochos represijų lygiu, kai milijonai žmonių žuvo gulaguose.

„Tačiau dabar yra galimybė (...) neleisti, kad padėtis pačioje Rusijoje pablogėtų iki ankstesnių istorinių stalinistinių represijų šioje šalyje lygio“, – teigė M. Katzarova, ragindama imtis tarptautinių veiksmų.

Praėjusių metų balandį M. Katzarova buvo paskirta pirmąja JT Žmogaus teisių tarybos stebėtoja žmogaus teisių padėčiai Rusijoje arba bet kurioje iš penkių nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių.

Rusija atsisakė leisti jai patekti į savo teritoriją ar net pripažinti jos įgaliojimus. Be to, Maskva atsisakė dalyvauti šią savaitę JT Žmogaus teisių taryboje vykusiuose debatuose dėl M. Katzarovos ataskaitos.

Nepaisant to, kad jos darbas buvo palankiai įvertintas, o daugelis ambasadorių išreiškė susirūpinimą dėl tyrimo išvadų, Rusija sulaukė įvairių šalių, įskaitant Kinijos, palaikymo, kuri pasmerkė tai, ką pavadino žmogaus teisių politizavimu.

Tačiau M. Katzarovos įgaliojimai turėtų pasibaigti kitą mėnesį, nebent bus nubalsuota už Europos Sąjungos pateiktą rezoliuciją dėl jų pratęsimo, o tam kategoriškai prieštarauja Maskva.

Anot ekspertės, svarbu tęsti stebėsenos misiją, ypač atsižvelgiant į tai, kad Rusija iš esmės užkirto visas galimybes išreikšti pretenzijas.

JT ekspertė nurodė, kad šis jos mandatas yra tiltas į Rusijos žmones.

„Manau, kad tai svarbu tęsti, ypač dabar, kai žmogaus teisių padėtis Rusijos Federacijoje yra niūri“, – pridūrė M. Katzarova.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas atsitiko putino

Kas atsitiko putino portretas
subinlaižiai,nepatinka rasiejos realybė?Eikit namo,okupantai!

> KD

> KD portretas
Jūs srutų duobė !

Visiška Kauno dienos išviete

Visiška Kauno dienos išviete portretas
Apsoliutus melas ir propaganda skirta Lietuvos degradams. Aš stebiuosi kokių bukų žmonių yra...
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių