Kaip Stalino laikais: rusai masiškai skundžia valdžiai vieni kitus

„Donosas“ arba kitaip, savo artimojo arba visai nepažįstamo žmogaus įskundimas valdžiai, – rusų mentaliteto dalis, įsitvirtinusi jų sąmonėje bolševikų teroro laikais ir atgijusi šiandien.

Bolševikų siautėjimo laikais „donosai“ buvo masinis reiškinys: pakakdavo anoniminio laiško NKVD saugumiečiams ir kaimynas su šeima jau keliaudavo į Sibirą, o jo butas, kurio seniai troško skundo autorius, staiga „atsilaisvindavo“.

Vėlyvaisiais sovietmečio dešimtmečiais ir Boriso Jelcino laikais ši „kultūra“ buvo kiek apnykusi, tačiau išgyveno „renesansą“ valdant Vladimirui Putinui. Šiandien rusai vėl vis intensyviau skrebena „donosus“. Šiuolaikiniai skundikai atrado save socialiniuose tinkluose, kur uoliai seka kolegas, draugus ir jų pažįstamus.

Rusų leidinys „Važnyje istorii“ atliko žiniasklaidos ir socialinių tinklų tyrimą, mėgindamas išsiaiškinti, kiek skundų rusai prirašė nuo didžiosios invazijos į Ukrainą pradžios. Tikrasis skundų skaičius veikiausiai yra dešimtis kartų didesnis, tačiau tyrimo autorių rezultatas taip „neblogas“: jie aptiko mažiausiai 3500 „donosų“.

Skundus rusai rašo tiek tiesiogiai represinėms žinyboms, tiek specialiai tam sukurtuose socialinių tinklų grupėse, kur galima rasti net skundų rašymo „instrukcijas“.

Žurnalistų duomenimis, dažniausiai skundai yra susiję su antikariniais pasisakymais. Tokių „donosų“ jie priskaičiavo 2623. Antroje vietoje – „LGBT propaganda“ su 487 skundais. Toliau rikiuojasi „rusofobija“ (250 skundų) ir „narkotikų populiarinimas“ (57 skundai). Dar 140 „donosų“ prirašyta dėl kitų „nusikaltimų“.

Skundus Rusijoje rašo įvairiausi žmonės: nuo aukšto rango politikų iki anonimų socialiniuose tinkluose. Pavyzdžiui, „vaikų teisių gynėja“ Jekaterina Mizulina „suraitė“ 148 skundus, įskaitant 54 skundus dėl „narkotikų propagandos“. Kovotoju prieš korupciją apsiskelbusio teisininko Vitalijaus Borodino sąskaitoje – 60 skundų.

Tačiau, kaip ir bolševikų laikais, karaliauja socialinių tinklų anonimai, dažniausiai pasireiškiantys specialiuose Telegramo kanaluose. Jiems tenka 92 proc. visų skundų.

Daugiausiai „donosų“ (2417) žurnalistai aptiko beveik 6000 sekėjų turinčiame kanale „Mrakoborec“ (pavadinimas išsiverčia kaip „kovotojas prieš tamsą/blogį“). Budrūs rusai šiame kanale palieka bent po tris skundus per dieną. Dažniausiai dedamos nuorodos į žmonių paskyras Rusijoje itin populiariuose „VKontakte“ ir „Odnoklasniki“ tinkluose. „Mrakoborec“ gerbėjų specializacija – antikariniai pasisakymai, bet kartais jie nevengia atskleisti ir „rusofobų“ bei „LGBT propagandistų“.

Tarp skundikų taip pat populiarūs kanalai „Anti-tolerastičeskaja operacija“ ir „Akcii priamogo deistvija“, atitinkamai surinkę 304 ir 279 „donosus“. Absoliuti dauguma skundų šiuose kanaluose susiję su LGBT.

Savo aukas skundikai paprastai randa socialiniuose tinkluose, naršydami pranešimus kolegų ir draugų paskyrose. Tyrimo autoriai pažymi, kad visi panašūs kanalai veikia pagal bendrą schema: juose publikuojami „nusidėjėlių“ duomenys (įskaitant kontaktinę informaciją) bei pateikiami skundų rašymo šablonai. Skundai paprastai nukreipiami į policiją, prokuratūrą, Tyrimų komitetą arba perduodami informacinės erdvės prievaizdui „Roskomnadzor“.

Aktyviausiai „donosų“ autoriai reiškėsi 2023 m. rugpjūtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aidanas Praleika

Aidanas Praleika  portretas
Rimtai, tu už dolerius savo nesamuones spausdini ? Gal tave verčia ? Tavo straipsnis apie psichologo sapaliones yra GEDA...

pritariu

pritariu portretas
> Taigi taigi....teisingai sakote, rusas iš Tambovo skundė lietuvį iš Balbieriškio , kad užgrobti įskustojo trobelę ir arklį....žinoma ne lietuvis lietuvį skundė :)))

ale

ale portretas
pas mus klumpem nera kur rasyt, jei butu, tai dar ne taip suzibetu.
VISI KOMENTARAI 66

Galerijos

Daugiau straipsnių