Kyjivas nori, kad kitas taikos aukščiausiojo lygio susitikimas vyktų globaliųjų Pietų šalyje

  • Teksto dydis:

Kyjivas antradienį pareiškė norintis, kad kitas taikos aukščiausiojo lygio susitikimas, kuriuo siekiama užbaigti karą Ukrainoje, būtų surengtas vienoje iš globaliųjų Pietų šalių.

Birželį daugiau kaip 90 valstybių vadovai ir aukščiausio rango pareigūnai susirinko Šveicarijoje į pirmąjį Ukrainos surengtą taikos aukščiausiojo lygio susitikimą. Jame nedalyvavo nei Rusijos, nei Kinijos atstovai.

„Norėtume, kad antrasis aukščiausiojo lygio susitikimas įvyktų vienoje iš globaliųjų Pietų šalių“, – sakė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas forume Kyjive.

Globalieji Pietūs – tai įvairios už Europos ir Šiaurės Amerikos ribų esančios šalys ir blokai, kurių užsienio politikos interesai nėra visiškai suderinti nei su Kyjivu, nei su Maskva.

Rusija nedalyvavo pirmajame susitikime, tačiau Ukraina išreiškė viltį, kad Maskva galėtų sudalyvauti antrajame derybų raunde.

„Jei Rusijos atstovai norės dalyvauti antrajame aukščiausiojo lygio susitikime, jie dalyvaus“, – antradienį sakė V. Zelenskis.

Tačiau bet koks diplomatinis proveržis atrodo sunkiai įmanomas, Kremliui pareiškus, kad nesikalbės su Ukraina po jos kontrpuolimo Rusijos Kursko regione.

Dar prieš įsiveržimą Kremlius tvirtino, kad bet kokio taikos susitarimo atveju Kyjivas turėtų atsisakyti teritorijos, kurią Maskva laiko savo, o tai yra nepriimtina sąlyga Ukrainai.

Belieka susitikti su Xi Jinpingu

Ukraina apie tai pranešė praėjus kelioms dienoms po to, kai Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) apsilankė Kyjive, kur pasisakė už taiką.

N. Modi „aiškiai pasakė, kad Indija niekada nepritars jokiam planui, jokiam pasiūlymui, kuriame numatytas bet koks kompromisas dėl Ukrainos teritorinio vientisumo“, sakė A. Jermakas.

Tačiau Kyjive nė viena pusė nerodė jokių proveržio ženklų, o Indija yra tvirtai įsitikinusi, kad Maskva turėtų dalyvauti diplomatinėse pastangose.

N. Modi kalbėjosi su Rusijos Prezidentu Vladimiru Putinu ir „pabrėžė esąs suinteresuotas prisidėti prie galimo politinio ir diplomatinio padėties, susijusios su Ukraina, sureguliavimo“, antradienį pranešė Kremlius.

Be N. Modi, V. Zelenskis buvo susitikęs su keliais kitais globaliųjų Pietų šalių vadovais, įskaitant Pietų Afrikos Respublikos prezidentą Cyrilą Ramaphosą (Sirilą Ramafosą).

Jis dar turi susitikti su Kinijos vadovu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu), kuris tapo pagrindiniu Maskvos politiniu ir ekonominiu partneriu po to, kai 2022-ųjų vasarį rusų kariai įsiveržė į Ukrainą.

„Mūsų prezidentui belieka tik susitikti su Kinijos vadovu. Tačiau esu įsitikinęs, kad tai įvyks“, – sakė A. Jermakas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių