Pasirašytas išminavimo koalicijos memorandumas: įgalinamas fondas, pirkimai

Lietuva ir Islandija šią savaitę pasirašė išminavimo koalicijos supratimo memorandumą, jis įgalina steigti koalicijos fondą ir inicijuoti pirkimus.

Krašto ministerija BNS nurodė, jog per vasarą prie jo turėtų prisijungti ir kitos šalys. Koalicijoje dalyvauja iš viso 22 valstybės.

Lietuva burti Ukrainos išminavimo koaliciją pradėjo praėjusių metų vasarą nuotoliniame Ramšteino formato Ukrainos rėmėjų susitikime.

Tuomet kviestos prisidėti šalys, turinčios galimybes rengti išminuotojus ar aprūpinti ukrainiečių karius reikiama įranga

Šių metų vasarį Ramšteino 19-to susitikimo Briuselyje paraštėse buvo pasirašytas išminavimo koalicijos šalių ketinimų protokolas.

Ramšteino formato Ukrainos rėmėjų kontaktinės grupės susitikime Lietuva ir Islandija prisiėmė vadovavimą koalicijai, jos tikslas – padėti Ukrainos gynybos ministerijai ir kariuomenei atitinkamai humanitarinio ir kovinio išminavimo srityse perkant išminavimo įrangą ir rengiant mokymus. Bendriems pirkimams vykdyti planuojama steigti fondą.

Koalicijoje dalyvaujančios šalys gali laisvai pasirinkti savo pagalbos pobūdį ir mastą – remti kovinį, humanitarinį išminavimą arba abu.

Kaip nurodė ministerija, tikimasi, kad parama bus teikiama kaip finansiniai įnašai bendriems pirkimams, parama reikalingomis priemonėmis, kviečiant ukrainiečius į mokymus.

Prisidėjimas prie koalicijos netrukdo valstybėms teikti paramą Ukrainai dvišaliu ar daugiašaliu pagrindu.

Ministerijos duomenimis, Lietuva yra skyrusi 17 mln. eurų pradinį įnašą į koalicijos fondą, atliepiant labai skubius kovinio išminavimo įrangos poreikius Ukrainai perduoti 26 šarvuočiai M113 ir 370 vienetų antidronų.

Taip pat teigiama, jog Švedija skiria 5 mln. eurų į koalicijos fondą.


Šiame straipsnyje: memorandumasišminavimaskoalicijakaras Ukrainoješarvuočiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių