Prancūzijos premjeras tikisi, kad pavyks išvengti kraštutinių pažiūrų vyriausybės formavimo

  • Teksto dydis:

Prancūzijos ministras pirmininkas Gabrielis Attalis penktadienį pareiškė, kad tikisi, jog po neaiškiu rezultatu pasibaigusių pirmalaikių rinkimų pavyks išvengti kraštutinių dešiniųjų arba kraštutinių kairiųjų vyriausybės sudarymo.

Po sekmadienį įvykusio rinkimų antrojo turo politinės partijos stengiasi rasti tinkamą kandidatą į ministrus pirmininkus ir veiksmingą daugumą Nacionalinėje asamblėjoje.

Platus socialistų, komunistų, žaliųjų ir kraštutinių kairiųjų „Nenugalėtosios Prancūzijos“ (LFI) aljansas laimėjo daugiausiai – 193 iš 577 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose.

Skirtingų stovyklų rinkėjai antrajame ture suvienijo jėgas ir neįleido į valdžią kraštutinių dešiniųjų Nacionalinio sambūrio (RN), todėl prezidento Emmanuelio Macrono šalininkai užėmė antrąją vietą su 164 mandatais, o kraštutiniai dešinieji liko treti su 143.

E. Macronas atmetė LFI reikalavimus, kad jiems būtų pavesta sudaryti kitą vyriausybę.

Šią savaitę prezidentas atmetė galimybę, kad LFI – didžiausias Naujojo liaudies fronto (NFP) kairiųjų aljanso veikėjas – arba kraštutinių dešiniųjų RN galėtų gauti vietą bet kurioje naujoje koalicijoje.

Penktadienį G. Attalis pakartojo šią poziciją, sakydamas, kad sieks „apsisaugoti nuo bet kokios vyriausybės“, į kurią įeitų ministrai iš RN arba LFI.

Dokumente, kuriame išdėstė savo pasiūlymą perimti vadovavimą E. Macrono sąjungininkų parlamentinei frakcijai „Renesansas“, G. Attalis pripažino, kad ši frakcija per rinkimus „vos neišnyko“.

Kaip partijos frakcijos lyderis, G. Attalis sakė, kad „visiškai peržiūrės mūsų metodus ir organizaciją“.

G. Attalis, kuris penktadienį atrodė vienintelis kandidatas perimti vadovavimą „Renesanso“ frakcijai parlamente, sakė, kad tikisi „prisidėti prie daugumos, turinčios įtakos projektams ir idėjoms, atsiradimo“ būsimajame parlamente.

„Renesanso“ deputatai savo naująjį lyderį turi išrinkti šeštadienį. G. Attalis sakė, kad, jei bus balsuojama už jį, jis naująją frakciją pervadins „Kartu už Respubliką“.

E. Macronas paskirs kitą ministrą pirmininką, kuris turi sugebėti atlaikyti nepasitikėjimo procedūrą parlamente.

Tuo tarpu, pasak politikos apžvalgininkų, yra tikimybė, kad dabartinė vyriausybė liks dirbti iki liepos 26 dieną prasidėsiančių Paryžiaus olimpinių žaidynių pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha... sitam Makrono zmonai

cha... sitam Makrono zmonai  portretas
kaip mat ,,krastutiniai desinieji ,,, uzsius siknaskyle su spagatu ir pasibaigs ,,,premjeriavimas...,,, makrono lovoj...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių