R. Sunakas rizikuoja ir tikisi laimėti

  • Teksto dydis:

Mančesteryje vykusioje metinėje Konservatorių partijos konferencijoje britų premjeras Rishi Sunakas neoficialiai pradėjo būsimų rinkimų kampaniją. Nepaisydamas kritikos, pripažintas finansininkas stabdo ambicingą, tačiau labai brangų projektą

Opozicija populiaresnė

Po politinės sumaišties, kai R. Sunakas per kelias chaotiškas praėjusių metų savaites tapo trečiuoju šalies vadovu, ir Karalystės išgyvenamų didelių ekonominių sunkumų konservatoriaus laukia labai sunkus iššūkis sutelkti torius pergalei artėjančiuose rinkimuose. Jie turi įvykti ne vėliau kaip 2025 m. sausį.

Nuo 2010 m. valdžioje esanti partija per visą R. Sunako valdymo laikotarpį visuomenės nuomonės apklausose atsilieka nuo pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos. Šį savaitgalį Liverpulyje savo metinę konferenciją rengianti opozicinė partija  šiemet apklausose pirmavo daugiau nei 20 procentinių punktų.

Nors kelios naujausios apklausos rodo, kad leiboristų atotrūkis nuo torių mažėja, atrodo, kad partija yra įsitikinusi, jog pirmą kartą nuo 2010 m., kai Gordonas Brownas buvo ministras pirmininkas, grįš į valdžią. Trečiadienį paskelbta nauja „Savanta“ apklausa parodė, kad jos pranašumas išaugo iki 19 procentinių punktų – 5 procentiniais punktais daugiau nei ankstesnėje apklausoje.

Stabdo amžiaus projektą

Kalbėdamas Mančesteryje R. Sunakas nutraukė ilgai besitęsiančias spekuliacijas dėl greitojo geležinkelio linijos HS2. „Aš baigiu šią ilgai užsitęsusią sagą“, – sakė R. Sunakas ir patvirtino, kad atsisako šiaurinės dalies HS2 atkarpos. Būtent Mančesteryje buvo numatyta naujos geležinkelio jungties galutinė stotis. Jos atsisakius, traukiniai važiuotų tik iki Birmingamo.

„Aš atšaukiu likusią HS2 projekto dalį, o vietoj jos visus 36 mlrd. svarų sterlingų (41,6 mlrd. eurų) investuosime į šimtus naujų transporto projektų šiaurėje, Midlandse, visoje šalyje“, – nurodė jis, nepaisydamas dalies partiečių kritikos. Vakarų Midlandso regiono, apimančio Birmingamą, vadovas Andy Streetas svarsto galimybę protestuodamas pasitraukti.

Keturi buvę premjerai, pradedant G. Brownu, baigiant Theresa May ir Borisu Johnsonu, paragino R. Sunaką nestabdyti projekto.

Anot R. Sunako, pinigai būtų skirti susisiekimui tarp Mančesterio ir Bradfordo, Šefildo ir Halo gerinti, naujam tramvajų tinklui Lidse, kelių greitkelių plėtrai ir dar 70 kitų kelių projektų. Naujasis planas duos „geresnių investicijų mokesčių mokėtojams“, sakė premjeras.

Manyta, kad statybos darbų išlaidos sieks 33 mlrd. svarų sterlingų. Naujausiais skaičiavimais, projektas galėtų kainuoti beveik tris kartus daugiau.

Dar 2009 m., vadovaujant tuometei leiboristų vyriausybei, pradėtas HS2 projektas buvo ne tik labai ambicingas, bet ir brangus. Sąmata padidėjo ir dėl to, kad, populiarint projektą, norint nuraminti nepatenkintus dėl traukinių keliamo triukšmo, nuspręsta daryti daugiau tunelių, tiltų. Iš pradžių manyta, kad statybos darbų išlaidos sieks 33 mlrd. svarų sterlingų, tačiau jos toliau didėjo. Naujausiais skaičiavimais, projektas galėtų kainuoti beveik tris kartus daugiau.

Didesnes HS2 sutartis jau laimėjusios statybos įmonės yra Švedijos grupės „Skanska“ ir Austrijos „Strabag“, „Ferrovial“ iš Ispanijos ir dar keliolika kitų konsorciumų. Traukinius, kurie važiuos maksimaliu 360 km/val. greičiu, pristato „Hitachi Rail“ ir „Alstom“ konsorciumas. Prekybos asociacija CBI nuogąstauja, kad sprendimas atsisakyti likusios HS2 projekto dalies siunčia žalingą signalą investuotojams. Profesinės sąjungos reiškė nepasitenkinimą, kad nebus sukurta tūkstančių darbo vietų.

Beveik metus premjero pareigas einantis R. Sunakas sprendimą dėl HS2 apibūdino kaip fiskaliniu požiūriu apdairų. „Tiems, kurie iš pradžių rėmė projektą, sakau, kad faktai pasikeitė, o pasikeitus faktams reikia drąsiai keisti kryptį“, – aiškino R. Sunakas, B. Johnsono vyriausybėje ėjęs finansų ministro pareigas.

Nežada lengvų sprendimų

Ilgiau nei valandą trukusioje kalboje, kurioje daugiausia dėmesio skyrė vidaus reikalams, R. Sunakas taip pat pasiūlė griežčiau kovoti su rūkymu ir Naujosios Zelandijos pavyzdžiu kasmet vienais metais didinti minimalų amžių, nuo kurio leidžiama įsigyti rūkalų.

Jis pažadėjo iš esmės pertvarkyti švietimą ir Anglijoje įvesti naują bakalaureato tipo kvalifikaciją, sujungiančią akademinius ir techninius kursus, išplėsti mokymo laiką ir dėstomus dalykus, įskaitant privalomą matematiką ir anglų kalbą.

Nors Mančesteryje susirinkę konservatoriai lyderiui nešykštėjo plojimų, tačiau jie anaiptol nereiškia besąlygiško palaikymo. Tarp torių gausu skirtingus prioritetus turinčių grupelių, siekiančių pavojingų tikslų. Pvz., buvusieji „Brexit“ aktyvistai ne tik gina pasitraukimą iš ES, bet ir ragina pasitraukti iš Europos žmogaus teisių konvencijos, taigi ir iš jos įsipareigojimų priimti prieglobsčio prašytojus.

R. Sunakas, premjeru tapęs po britų konservatoriams itin sunkaus išbandymo meto, dabar stengiasi parodyti save kaip lyderį, pasirengusį priimti sunkius ir kartais nepopuliarius sprendimus.

„Viską darau tinkamai ir kruopščiai (...) bet taip pat esu pasirengęs daryti drąsius, kitokius dalykus“, – antradienį kanalui „ITV News“ sakė R. Sunakas.

Kaip pavyzdį jis nurodė neseniai sušvelnintą Didžiosios Britanijos nulinio grynojo išmetamųjų teršalų kiekio darbotvarkės tempą ir planus dėl naujos vairuotojams palankios politikos. „Turiu kitokį požiūrį į politiką, – sakė jis „Sky News“ kitame interviu prieš kalbą Mančesteryje. – Manau, žmonės pavargo nuo politikų, kurie (...) orientuojasi į lengvą išeitį, trumpalaikius sprendimus.“

Problemiškos aplinkybės

R. Sunako laukia nelengva užduotis įtikinti rinkėjus pasilikti su toriais po trylikos metų ir suirutės laikotarpių, kuriuos partija patyrė valdant Liz Truss ir B. Johnsonui. Juo labiau kad maždaug trečdalis 2019 m. konservatorius palaikiusių rinkėjų R. Sunaką vertina kaip nekompetentingą, o kalbant apie visus respondentus, taip mano beveik šeši iš dešimties.

Didžiulė pragyvenimo išlaidų krizė, rekordinė infliacija, taip pat plačiai paplitę streikai dar labiau apsunkina torių padėtį.

„Nors bendra Didžiosios Britanijos visuotinių rinkimų taisyklė yra „visada statyk už konservatorius“, iš tikrųjų jiems nebeliko vietos“, – naujienų agentūrai AFP sakė Anglijos Ruskino universiteto viešosios politikos ir strategijos docentas Richardas Carras.

„Jų darbotvarkė, kurioje kalbama apie ilgalaikius sprendimus ir kartu priimami lengvi sprendimai, kurie, atrodo, skirti tik partijos bazei nuraminti, vargu ar yra nuosekli“, – pridūrė R. Carras, kuris redagavo knygą apie šiuolaikinę Konservatorių partiją.

„Susidūrus su leiboristų opozicija, kuri susitvarkė, labiausiai tikėtinas rezultatas – didelis pralaimėjimas rinkimuose“, – teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių