Sakartvelo prezidentė prašo Konstitucinio Teismo anuliuoti „užsienio įtakos“ įstatymą

  • Teksto dydis:

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili pirmadienį paprašė šalies Konstitucinio Teismo anuliuoti prieštaringai vertinamą „užsienio įtakos“ įstatymą, išprovokavusį masinius protestus ir pasmerkimą iš Vakarų.

Valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ inicijuotas įstatymas gegužę buvo priimtas nepaisant kelias savaites trukusių beprecedenčių protestų ir įspėjimų, kad šiuo įstatymu bus pakirstos Tbilisio pastangos įstoti į Europos Sąjungą.

Įstatymu, kurį kritikai vadina parengtu pagal Rusijos teisės aktus, naudojamus disidentams slopinti, reikalaujama, kad nevyriausybinės organizacijos ir žiniasklaidos priemonės, gaunančios daugiau kaip 20 proc. finansavimo iš užsienio, įsiregistruotų kaip „užsienio įtakos agentai“.

Pirmadienį provakarietiška prezidentė pateikė skundą Konstituciniam Teismui, prašydama „sustabdyti įstatymo patvirtinimą ir jį galutinai anuliuoti“, reporteriams sakė jos sekretorius parlamente Giorgis Mschiladzė.

Jis pavadino įstatymą nekonstituciniu, nes jis prieštarauja nuostatai, jog valdžia turi „imtis visų priemonių pagal savo kompetenciją, kad užtikrintų visišką Sakartvelo integraciją į Europos Sąjungą ir NATO“.

Parlamentas įstatymą priėmė atmetęs S. Zurabišvili veto.

Prezidentė, kuri yra arši valdančiosios partijos kritikė, paragino opoziciją sudaryti vieningą frontą prieš spalį vyksiančius parlamento rinkimus.

Sakartvelo vyriausybė gina įstatymą ir teigia, kad juo siekiama tik didesnio skaidrumo dėl nevyriausybinių organizacijų finansavimo iš užsienio.

Tačiau valdančioji partija kaltinama tuo, kad išmuša šalį iš europinės integracijos kurso ir kreipia ją atgal į Rusijos orbitą.

Troškimas tapti ES ir NATO nare yra suformuluotas Sakartvelo konstitucijoje, o apklausos rodo, kad jį remia daugiau kaip 80 proc. šalies gyventojų.

Briuselis yra įspėjęs, kad minimas įstatymas nesuderinamas su Sakartvelo perspektyvomis įstoti į ES.

Gruodį Briuselis suteikė Sakartvelui oficialų kandidato statusą, tačiau pareiškė, kad prieš pradedant oficialias derybas dėl narystės Tbilisis turės reformuoti teismų ir rinkimų sistemas, sumažinti politinę poliarizaciją, pagerinti spaudos laisvę ir apriboti oligarchų galią.

Birželį ES lyderiai nusprendė sustabdyti Sakartvelo priėmimo procesą.

Jungtinės Valstijos įvedė vizų apribojimus „asmenims, atsakingiems už kenkimą demokratijai Sakartvele ar prisidėjusiems prie šio kenkimo“, ir pradėjo nuodugnų dvišalių santykių peržiūrėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Anglai pajuto kad geruau laisviem nei okupuotiem, nežinia ko tie gruzinai nori but irgi okupuoti

Jokio gailescio Amerikos agentams

Jokio gailescio Amerikos agentams portretas
Kodel gruzinai pakencia sita Amerikos ziurke prezidento poste. Ja butina isvyti is Gruzijos, o jeigu graziuoju nesutinka -- liaudies valia NUZUDYTI.

Anonimas

Anonimas portretas
Pati Zurabašvili yra užsienio agentė. Tuti Prancūzijos pilietybę ir dirba JAV ir Prancūzų spec. tarnyboms.Todėl taip viduriuoja dėl priimto įstatymo.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių