Rusija: Kyjivo pareiškimai dėl taikos derybų – prieštaringi

  • Teksto dydis:

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas šeštadienį sakė nesiklausantis esą prieštaringų Ukrainos pareiškimų apie taikos derybas.

Jis kalbėjo po Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos šios savaitės vizito Kinijoje. Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis tuo metu sakė, jog Pekinas pasiuntė aiškų paramos ukrainiečių teritoriniam vientisumui signalą.

Atsakydamas į rusų žurnalistų klausimus Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) susitikimo Laoso sostinėje kuluaruose, S. Lavrovas atmetė V. Zelenskio ir D. Kulebos komentarus.

D. Kuleba penktadienį ukrainiečių žiniasklaidos priemonei TSN pasakodamas apie savo vizitą Pekine sakė, kad Kyjivo negalima priversti derėtis ir kad Kinija, kuri po Rusijos invazijos į Ukrainą stengiasi vaizduoti save tarpininke, gerbia Ukrainos teritorinį vientisumą.

D. Kuleba „tai sako nebe pirmą kartą, o kartais sakydavo visiškai priešingus dalykus“, pareiškė S. Lavrovas.

„Ne taip seniai jie kalbėjo apie derybas. Zelenskis kalbėjo apie pasirengimą pagaliau susėsti prie stalo su Rusijos atstovais. Jei atvirai, jų nesiklausau“, – pridūrė jis.

S. Lavrovo teigimu, per derybas su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi (Vang I) Vientiane jie aptarė, kas buvo pasakyta per D. Kulebos vizitą, ir rusai „pajuto, kad Kinijos pozicija lieka nepasikeitusi“.

Pasak S. Lavrovo, Pekinas laikosi pozicijos, kad bet kokių taikos derybų formatas turi būti priimtinas visoms pusėms.

V. Zelenskis šį mėnesį sakė, kad Rusijai turėtų būti atstovaujama antrame Ukrainos taikos viršūnių susitikime. Į pirmą susitikimą, kuris birželį įvyko Šveicarijoje, Rusija nebuvo pakviesta, o Kinija dėl to priėmė sprendimą nedalyvauti.


Šiame straipsnyje: Sergejus LavrovasderybosUkrainaRusijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių