V. Zelenskis: dėl Rusijos Europa nebėra taikos žemynas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, penktadienį kreipdamasis į Prancūzijos parlamentą, pareiškė, kad dėl Rusijos Europa nebėra taikos žemynas.

„Deja, gyvename laikais, kai Europa vėl nustojo būti taikos žemynu. Laikais, kai grįžta nacizmas. Laikais, kai Europoje griaunami miestai, deginami kaimai. Kai į Europą grįžta filtravimo stovyklos, trėmimai ir neapykanta, tapusi nauju Rusijos kultu“, – sakė V. Zelenskis.

„Pažiūrėkite, ką reiškia rusų okupacija: sudeginti, tušti mūsų miestų ir kaimų griuvėsiai [...] Pažiūrėkite, kuo [Vladimiras] Putinas verčia savo šalį ir savo žmones“, – kalbėjo jis.

„Tai priešingybė laisvei, priešingybė lygybei, priešingybė brolybei ir priešingybė Europai. Antieuropietiškumas, štai ką atstovauja Putinas“, – sakė V. Zelenskis.

Penktadienį jis išreiškė viltį, kad kitą savaitę Šveicarijoje vyksiančiame viršūnių susitikime dėl taikos Ukrainoje pavyks paspartinti konflikto užbaigimą teisingomis sąlygomis.

„Inauguracinis taikos aukščiausiojo lygio susitikimas galėtų tapti formatu, kuris priartintų teisingą šio karo pabaigą“, – kalbėdamas Prancūzijos parlamente sakė V. Zelenskis.

Esu dėkingas už viską, ką jau darote, ir tai yra labai daug. Tačiau, kad taika būtų teisinga, reikia padaryti daugiau.

 

„Esu dėkingas už viską, ką jau darote, ir tai yra labai daug. Tačiau, kad taika būtų teisinga, reikia padaryti daugiau“, – sakė jis.

„Būtent Ukrainoje slypi raktas į Europos saugumą“, – pabrėžė V. Zelenskis, leisdamas suprasti, kad taika negali būti pasiekta remiantis dabartinėmis kontrolės linijomis.

„Nes neturėdama Ukrainos kontrolės Rusija turės būti normali nacionalinė valstybė, o ne kolonijinė imperija, nuolat ieškanti naujų teritorijų Europoje, taip pat Azijoje ir Afrikoje“, – sakė jis.

Virtinė lyderių, tarp jų – JAV vadovas Joe Bidenas (Džo Baidenas), Britanijos karalius Charlesas III (Karolis III), Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas), ketvirtadienį pagerbė dešimtis tūkstančių sąjungininkų karių, 1944 metų birželio 6-ąją šturmavusių Normandijos paplūdimius Prancūzijos šiaurėje.

Vienas iš svečių buvo V. Zelenskis, taip primindamas apie daugiau kaip dvejus metus Europoje vykstantį karą po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 metų vasarį.

Vėliau penktadienį V. Zelenskis Paryžiuje surengs dvišalį susitikimą su J. Bidenu, o po pietų vyks ukrainiečių lyderio derybos su E. Macronu.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVolodymyras ZelenskisRusijaEuropanėra taikostaikos žemynas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių