Rusiją ir Šiaurės Ameriką siaubia didžiuliai gamtiniai gaisrai

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos klimato stebėsenos tarnyba antradienį pranešė, kad Rusijoje ir Šiaurės Amerikoje plinta didžiuliai gamtiniai gaisrai, ir įspėjo, kad ateityje padėtis gali dar labiau pablogėti.

„Copernicus“ pranešė, kad Sibiro, Kanados ir Aliaskos teritorijose kyla gaisrai dėl itin karštų ir sausų orų. Be to, dėl degančių miškų smarkiai didėja Žemę šildančių dujų koncentracija.

Pranešama, kad dūmų su pelenais ir kenksmingomis dalelėmis srautas susidarė Rusijos rytuose ir pasklido virš rytinės Mongolijos, šiaurės rytų Kinijos ir šiaurės Japonijos.

„Copernicus“ atmosferos stebėsenos tarnybos (CAMS) duomenimis, kai kurių oro teršalų kiekiai šiose teritorijose jau dabar gerokai viršija visame pasaulyje priimtas saugias ribas.

Dėl gaisrų Kanados vakarinėje provincijoje paskelbtas perspėjimas dėl evakuacijos, o Aliaskoje jau išdegė beveik 250 tūkst. hektarų plotai.

„Dabartiniai gamtiniai gaisrai kai kuriuose regionuose jau pasiekė rekordinį lygį, o antroje vasaros pusėje laukiama dar daugiau ekstremalių gaisrų, todėl atidžiai stebėsime, kaip jie vystosi ir kokį poveikį daro oro kokybei“, – nurodė CAMS vyresnysis mokslininkas Markas Parringtonas.

Degant miškams į orą išsiskiria smulkios dalelės, kurios įkvėpus gali patekti į plaučius. Jos kenksmingos žmonių sveikatai.

Paprastai žaibo sukelti gamtiniai gaisrai yra natūralaus borealinių miškų, esančių tolimajame šiaurės pusrutulyje, ciklo dalis.

Be to, šaltuoju metų laiku gali rusenti vadinamieji „gaisrai zombiai“, galintys užsiplieksti atėjus pavasariui ir vasarai.

„Copernicus“ nurodė, kad regionas sparčiai šyla, o jo miškuose per pastaruosius du dešimtmečius smarkiai išaugo gaisrų skaičius ir intensyvumas.

Anot mokslininkų, didėjantis gaisrų skaičius atšiauriame Sibire yra aiškus ženklas, kad globalinis atšilimas iš esmės keičia natūralias Žemės sistemas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių