Ukraina vėl atakavo taikinius Kryme, Rusija smogė Odesai bei Pokrovskui

Ukraina naktį į pirmadienį raketomis vėl atakavo taikinius Rusijos aneksuotame Krymo pusiasalyje. Eupatorijos uostamiestyje girdėjosi sprogimai, pranešė Ukrainos naujienų agentūra „Ukrinform“. Ir Sevastopolio uostamiesčio institucijos, priešingai nei per atakas dieną anksčiau, paskelbė oro pavojų.

Atakų padariniai kol kas neaiškūs. Kelios žiniasklaidos priemonės paskelbė vaizdo įrašus ir nuotraukas, kuriose matyti gaisrai. Tačiau pranešimų apie karinius objektus, į kuriuos esą pataikyta, iki šiol nepatvirtino nei Ukraina, nei Rusija.

Krymas Rusijos kariuomenei yra svarbi dislokacijos vieta karui prieš Ukrainą. Be to, dar 2014 m. Maskvos aneksuotame pusiasalyje įsikūręs Rusijos Juodosios jūros laivynas ir kelios bazės, iš kurių rusų karinė aviacija rengia atakas prieš Ukrainą. Krymas pastaraisiais mėnesiais vis dažniau tampa ir ukrainiečių atakų taikiniu.

Sekmadienį Sevastopolio uostamiestis buvo atakuotas ATACMS tipo raketomis. Viena rusų oro gynybos perimta raketa sprogo virš miesto paplūdimio. Per sprogimą žuvo keturi žmonės, įskaitant du vaikus. Sužeistųjų skaičius, oficialiais Rusijos duomenimis, vakare pasiekė 151.

V. Zelenskis reikalauja daugiau tolimojo nuotolio ginklų ir leidimo juos naudoti

Rusų pajėgoms tęsiant Charkivo didmiesčio apšaudymą, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis reikalauja Vakarų daugiau tolimojo nuotolio ginklų ir leidimo smogti giliai Rusijos teritorijoje.

„Rusų karinė aviacija turi būti sunaikinta ten, kur ji yra, ir visomis įmanomomis efektyviomis priemonėmis“, – sakė V. Zelenskis sekmadienio vakarą tradiciniame savo vaizdo kreipimesi. Kyjivas, anot jo, su savo Vakarų sąjungininkėmis siekia atitinkamo sprendimo.

V. Zelenskis savo kalboje paminėjo naujausią rusų oro smūgį Charkivo didmiesčiui netoli sienos, per kurį, jo duomenimis, žuvo vienas žmogus ir 12 buvo sužeista. Neseniai Vakarų šalių panaikintas draudimas perduotais ginklais apšaudyti netoli sienos esančią Rusijos teritoriją esą jau davė rezultatų. „Sunaikinta dalis rusų teroro potencialo, tačiau tik dalis“, – kalbėjo prezidentas.

„Būtina geriau apsaugoti Ukrainą. Todėl mums reikia daugiau tolimojo nuotolio ginklų“, – pažymėjo V. Zelenskis. Ir šiuo klausimu deramasi toliau. V. Zelenskis sakė, jog ateinančiomis savaitėmis tikisi tolesnės pažangos šioje srityje.

Pažangą prezidentas mato ir jo šaliai siekiant narystės ES. Stojimo derybos prasidės šią savaitę. „Tai tikrai istorinė savaitė“, – teigė jis. Už derybų pradžią esą reikia dėkoti ir tiems, kurie vasario 24 d., kai Rusija prieš daugiau kaip dvejus metus pradėjo karą, ėmėsi ginklų, kad gintų Ukrainą.

Rusija atakavo Odesą, yra nukentėjusiųjų

Rusija pirmadienį atakavo Ukrainos pietinį Odesos miestą, yra nukentėjusiųjų, pranešė pareigūnai.

Pasak regiono administracijos vadovo Oleho Kiperio, dėl smūgio nukentėjo civilinė infrastruktūra. Pasak jo, yra trys nukentėjusieji.

Socialiniame tinkle „Telegram“ jis sakė, kad teko hospitalizuoti 19, 50 ir 58 metų vyrus.

Juodosios jūros uostamiestis, kuris yra labai svarbus Ukrainos eksportui, nuo pat Rusijos invazijos pradžios 2022 metų vasarį nuolat susiduria su rusų raketų ir dronų atakomis.

„Rusijos okupantai Odesos regioną atakavo dviem sparnuotosiomis raketomis. Viena iš jų buvo sunaikinta“, – socialiniuose tinkluose pranešė oro pajėgos.

Kariuomenė pripažino, kad per ataką nukentėjo sandėlis ir kad buvo sužeisti trys vyrai, tačiau išsamesnės informacijos nepateikė.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai Odesoje matė didelius dūmų stulpus, kylančius nuo apdegusio pastato.

O. Kiperis sakė, kad gaisras išplito 3 tūkst. kv. m plote.

„Dabar gelbėtojai dirba, kad ugnis neišplistų į visą pastatą“, – per visuomeninę televiziją sakė gubernatorius.

Rytų Ukrainai teko didžiausia daugiau kaip dvejus metus trunkančių kovų našta, tačiau šalies pietinė dalis taip pat yra nuolatinių Rusijos pajėgų smūgių taikinys.

Pirmadienį Rusija taip pat smogė Ukrainos kontroliuojamoms teritorijoms pietiniame Chersono regione, pirmadienį pranešė jo gubernatorius.

„40-metis vyras, kuris tuo metu buvo balkone, patyrė mirtinus sužalojimus“, – sakė gubernatorius Oleksandras Prokudinas ir pridūrė, kad per išpuolius buvo sužeisti dar du žmonės.

Ukrainos šiaurės rytuose esančios Charkivo srities gubernatorius sakė, kad du žmonės žuvo, jų automobiliui netoli vieno pasienio kaimo užvažiavus ant rusiškos prieštankinės minos.

Lypciai tapo taikiniu praėjusį mėnesį, kai Rusijos pajėgos pradėjo netikėtą naują sausumos puolimą, privertusį tūkstančius žmonių evakuotis.

Donecko srityje žuvo keturi žmonės, kelios dešimtys buvo sužeisti

Rusijos smūgiai Ukrainos rytuose esančiame Pokrovsko mieste pirmadienį nusinešė keturių žmonių gyvybes ir dar dešimtis sužeidė, pranešė srities gubernatorius.

Pastarosiomis savaitėmis Maskva savo ugnį sutelkė į rytinę pramoninę Donecko sritį, kuri, Kremliaus teigimu, yra Rusijos dalis.

„Per raketų ataką Pokrovske žuvo keturi civiliai gyventojai, o dar 40 patyrė įvairaus sunkumo sužeidimų“, – socialiniuose tinkluose pranešė Donecko srities gubernatorius Vadymas Filaškinas.

„Tarp sužeistųjų yra trys vaikai: dvi 11 ir 12 metų mergaitės ir 12 metų berniukas“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai smūgio vietoje matė, kaip gyventojai renka nuolaužas šalia gilaus kraterio ir sprogimo bangos nuniokotų gyvenamųjų pastatų.

V. Filaškinas sakė, kad Rusijos pajėgos į Pokrovską paleido dvi raketas „Iskander-M“, kurios sunaikino ir apgadino kelis namus. Prieš karą mieste gyveno apie 61 tūkst. gyventojų.

„Tai viena didžiausių pastarojo meto atakų prieš civilius gyventojus. Galutiniai jos padariniai dar nenustatyti“, – pridūrė jis.

Tai viena didžiausių pastarojo meto atakų prieš civilius gyventojus. Galutiniai jos padariniai dar nenustatyti.

V. Filaškinas taip pat pranešė, kad per Rusijos puolimą toliau į pietus esančiame Kurachovės mieste žuvo 62 metų vyras.

„Rusai ant miesto numetė valdomąją aviacinę raketą, buvo apgadintas infrastruktūros objektas“, – sakė jis, bet nepateikė išsamesnės informacijos.

V. Filaškinas sakė, kad Rusijos pajėgos nužudė 63 metų civilį Torecko mieste, kurį po užsitęsusios pertraukos pradėjo pulti praėjusią savaitę.

Rusija skelbė 2022 metų pabaigoje aneksavusi Donecką ir dar tris Ukrainos sritis, kurias buvo iš dalies okupavusi.

Dalį Donecko srities nuo 2014 metų kontroliuoja Kremliaus remiami separatistai.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių