- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šalies bibliotekose rugsėjį vykusi tiesioginė internetinė transliacija „Rudens gėrybės“ įkvėpė lankytojus kurti ir dalintis originaliais uogų, grybų, vaisių bei daržovių paruošimo žiemai receptais. Po transliacijos vykusiame rudens gėrybių konservavimo receptų konkurse sulaukta beveik pusantro šimto idėjų. Originaliausiu pripažintas petražolių medaus receptas, o jo autorė Raminta Borisovaitė bus apdovanota vertingu maisto ruošoje praversiančiu prizu.
„Bibliotekose vykusi internetinė transliacija, kurių metu specialistai atskleidė rudens gėrybių paruošimo būdus, pritraukė beveik 5 tūkstančius žiūrovų. Tai tema, kuri rūpi daugeliui gyventojų, ypač gyvenančių kaimiškosiose vietovėse. Transliacija ir po jos vykęs konkursas jiems tapo gera proga pasidalinti rudens gėrybių paruošimo idėjomis su visa Lietuva, o taip pat paskatino aktyviau naudotis interneto galimybėmis“, – sakė projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas Kęstutis Juškevičius.
Per tris savaites šalies gyventojai atsiuntė 138 rudens gėrybių konservavimo receptus su nuotraukomis. Konkurso komisija geriausia paskelbė Ramintos Borisovaitės idėją, kaip iš petražolių pasigaminti medų. Šiuos augalus, supjaustytus kartu su koteliais, reikia virti pusvalandį, nukošti, į skystį supilti cukrų, actą ir dar pavirti. Anot recepto autorės, supilstytas į stiklainius šis medus puikiai tinka kaip salotų užpilas ar gardėsis. Už šį receptą konkurso laimėtojai bus įteiktas garų puodas bei prieskonių rinkinys.
Originalumu ne ką mažiau nusileido ir kiti rudens gėrybių konservavimo meistrai, su savo receptais patekę į konkurso finalą ir apdovanoti „Santa Maria“ prieskonių rinkiniais. Darius Anužis atskleidė, kaip iš įvairių daržovių mišinio pasigaminti „raudonuosius agurkus“, Eugenija Vaitiekūnienė įrodė, jog rauginti kopūstai gerai dera su medumi, nes tampa gurmaniškai traškūs ir su natūralia rūgštele. Kristina Gricienė pasidalijo kriaušių konservavimo receptu, kurio paslaptis – citrinžolės, šalavijai ir gvazdikėliai. O Janina Misiūnienė agurkus siūlo marinuoti su raudonaisiais serbentais bei prieskoniniais žalumynais.
Prie transliacijos „Rudens gėrybės“ iš viso prisijungė 770 bibliotekų, tiesioginę vaizdo konferenciją stebėjo 4500 lankytojų.
Internetinės konferencijos bibliotekose bus organizuojamos ir toliau. Spalį lankytojų laukia dvi transliacijos, skirtos elektroninėms paslaugoms. Jų metu bus pristatytos Lietuvoje teikiamos e. paslaugos, mokoma jomis naudotis. Lapkritį bibliotekos pakvies besirūpinančius savo sveikata – dviejų transliacijų „Sveikatos paslaptys“ metu specialistai pravers natūralios medicinos lobynus, supažindins su vaistažolėmis ir jų poveikiu, sveikos mitybos principais. Po šių transliacijų gyventojai vėl bus kviečiami dalyvauti konkursuose ir laimėti rėmėjų įsteigtų prizų.
Kaip rodo praktika, internetinės transliacijos yra itin naudingos skatinant senjorus, kaimo gyventojus bei kitas internetu mažiau besinaudojančias visuomenės grupes domėtis skaitmeniniu turiniu ir tapti aktyvesniais interneto vartotojais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...
-
Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)1
Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...
-
Šilauogių dovanos žmogui (receptai)
Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...