D.Grybauskaitė: rimtos grėsmės koalicijai nėra

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako nematanti rimtos grėsmės žlugti valdančiajai koalicijai, tačiau neatmeta, kad dirbti galėtų ir mažumos Vyriausybė.

„Rimtos grėsmės nematau“, - trečiadienį Birštone žurnalistams sakė šalies vadovė, paklausta, ar mato grėsmę valdančiajai koalicijai.

„Net jeigu ir koalicijos partneriai nesusitartų, mažumos Vyriausybė laisvai gali dirbti. Tokia praktika yra bet kokioje demokratinėje valstybėje. Viešųjų ryšių akciją daro visi (koalicijos) partneriai, ir tai rodo tam tikrą mūsų politinės kultūros nebrandumą“, - pridūrė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, anksčiau koalicijos nariai per susitikimą Prezidentūroje buvo sutarę dėl kompromisinio kitų metų biudžeto projekto, bet po to ėmė kalbėti kitaip.

„Dar mano kabinete buvo praktiškai suderėtas kompromisas. Bet vėliau politiniai partneriai pradėjo daryti viešųjų ryšių akcijas ir mėgino pasirodyti kas gražiau viešojoje erdvėje. Tai tą spektaklį ir matome. Labai tikiuosi, kad koalicijos partneriai artimiausiu metu susitars“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Finansų ministerijai nuo 4,7 iki 2,5 proc. sumažinus ūkio augimo prognozę ir maždaug 1 mlrd. litų mažėjant anksčiau prognozuotam mokesčių surinkimui, Vyriausybė pasiūlė vidutiniškai 4 proc. sumažinti visas valstybės išlaidas, įskaitant „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondus, o senatvės ir invalidumo pensijas atstatyti tik 50 proc.

Tačiau pastarajam siūlymui pasipriešino prezidentė, Seimo pirmininkė ir dalis valdančiosios koalicijos partnerių, todėl skubiai ieškoma būtų, iš kur gauti dar iki 250 mln. litų.

Siekiama, kad kitų metų viešųjų finansų (fiskalinis) deficitas neviršytų 3 proc. planuojamo bendrojo vidaus produkto (BVP).

Konservatorių ir opozicijos iniciatyva parlamente kelią skinasi siūlymai apmokestinti brangų nekilnojamąjį turtą, galingus automobilius ir kitąmet antros pakopos pensijų fondams iš „Sodros“ nebepervesti 2 proc. socialinio draudimo mokesčio. Tam prieštarauja valdančiojoje koalicijoje esantis Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga.


Šiame straipsnyje: koalicijakoalicijos partneriai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Šiuolaikiniai pensininkai mokėjo pensijas per socialinio draudimo sistemą mūsų seneliams. Dabar šiuolaikiniams pensininkams priklausanti Sodros pajamų dalis pavagiama į privačius fondus dideliam fondų valdytojų bei liberalų džiaugsmui. Už vagystes reikia sodinti.

et

et portretas
geriausia buti ubagu-Back in USSR
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių