Ministro patarėja N. Ribokienė: 5 kg svėrusi mergaitė nustojo valgyti

Jei iki balandžio 15-osios Ventos socialinės globos namai nepašalins nustatytų trūkumų, iš jų gali būti atimta teisė teikti sveikatos priežiūros paslaugas, sako sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio patarėja Nora Ribokienė.

Medicininio audito metu šioje įstaigoje, iš kurios į ligoninę vasarį buvo išvežta išsekusi mergaitė, buvo aptikta pažeidimų dėl nekokybiškai pildytų dokumentų. Pažeidimų dėl konsultacijų neorganizavimo buvo nustatyta ir Šiaulių ligoninėje, į kurią buvo paguldyta mergaitė. Šioms įstaigoms pažeidimus pavesta ištaisyti iki balandžio 15 dienos, sako N. Ribokienė.

„Nepašalinus trūkumų, Akreditavimo tarnyba pasilieka sau teisę stabdyti licenciją ir veiklą tokios gydymo įstaigos, arba tam turi būti labai svarios priežastys, paaiškinimai gydymo įstaigos ir tam tikras termino nukėlimas“, - pirmadienį žurnalistams sakė ji.

„(Ventos globos namus - BNS) gali uždaryti arba neuždaryti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Bet Ventos globos namai turi licencijas pirminės ir antrinės sveikatos priežiūros teikimui. Nepradėjus pildyti reikiamų dokumentų ir kokybiškai pildyti, nenustačius tvarkų konsultavimo, paciento vežimo, trūksta daug tvarkų. (...) Tvarkos turi atsirasti iki balandžio 15 dienos. Neatsiradus, kas liečia sveikatos priežiūros teikimą, reikiamiems teisės aktams, tvarkoms ir pašalinimo priežastims - taip, tuomet Akreditavimo tarnyba gali stabdyti ne visą globos namų licenciją, bet būtent, kas liečia sveikatos pirminės ir antrinės priežiūros paslaugų teikimą“, - kalbėjo patarėja.

Audito metu pažeidimų nenustatyta tik Kauno klinikose, kur mergaitė gydoma ir dabar. Pasak N. Ribokienės, mergaitės būklė pastaruoju metu pablogėjo, ji nustojo valgyti, tad maitinama per vamzdelį. Patarėja pabrėžė, kad mergaitės būklė pablogėjo dėl sunkios jos pagrindinės ligos, ne dėl nepriežiūros.

„Šiuo metu mergaitės būklė dėl pagrindinės ligos yra pablogėjusi, ji nustojo valgyti, tapo negatyvi, agresyvi ir jai kviesta daug konsultantų ir ne vieną kartą: ir psichologas, ir psichiatras, ir genetikas, ir neurologas, gastroenterologas, dietistas ir taip toliau. Iš esmės dėmesys mergaitei yra maksimalus, nepaisant to, iš esmės šiuo metu jos būklė yra pakankamai problematiška. (...) Tada, kai liga turi šviesų periodą, žmogus tampa ir kontaktiškas, ir gali pats valgyti, tas šviesus periodas ir išnaudojamas. Tada, kai mergaitė nevalgo ir gali numirti iš bado, jai šiuo metu įvestas per nosį į skrandį vamzdelis ir parenterinė mityba taikoma priverstinai“, - sakė patarėja.

Vasarį į Kauno klinikas iš Akmenės rajono Ventos socialinės globos namų atvežta septynerių metų mergaitė nesvėrė nė šešių kilogramų. Medikai tvirtino, jog vaikas buvo neprižiūrėtas.

Dokumentai rodo, kad vasario 5 dieną kreiptasi į medikus, vaikas išvežtas į gydymo įstaigą Šiauliuose. Ten gydytoja jį apžiūrėjo ir nurodė vežtis atgal, patardama, kaip maitinti, atlikti kitus veiksmus. Negerėjant globotinės sveikatai, vasario 6 dieną iškviesta greitoji medicinos pagalba, vaikas paguldytas į Šiaulių ligoninę, kur gydytas iki vasario 12 dienos. Vėliau mergaitė išvežta į Kauno klinikas.

Pasak N. Ribokienės, tikrintos keturios įstaigos: Kauno klinikos, Šiaulių ligoninė, Ventos globos namai ir Ventos ambulatorija. Kauno klinikose pažeidimų nerasta, tuo metu kitose trijose įstaigose jų buvo. Trūkumams pašalinti numatytas terminas - balandžio 15 diena.

„Turbūt didžiausi pažeidimai, sakyčiau, sisteminiai, rasti Ventos globos namuose. Čia nepildoma reikiama medicininė dokumentacija arba pildoma nekokybiškai. Tai yra, veiksmai neatitinka sveikatos priežiūros paslaugas reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų. Gydytojas, beje, dirbantis ir šeimos gydytoju Ventos ambulatorijoje, ir Ventos globos namuose, nepilnai ištyrė pacientę, neatliko visų būtinų apžiūros elementų, neatliko specialaus tyrimo, dėl to labai sunku įvertinti mergaitės ūgio-svorio santykį. Gydytojas, siųsdamas konsultuoti mergaitę į Šiaulius, nenurodė priežasties, nenurodė visų būtinų aplinkybių“, - kalbėjo ji.

„Be to, globos namuose atlikdami tam tikrus slaugos ir gydymo veiksmus, atsakingi asmenys neidentifikavo tų veiksmų, tai yra, nepasirašė, nėra aišku, ar visi paskyrimai įvykdyti. Akivaizdu ir tai, kad po konsultacijos Šiauliuose mergaitei atvykus į globos namus, nebuvo užtikrintas gydytojų rekomendacijų įgyvendinimas ir reikiamų slaugos procedūrų atlikimas. Čia ne vieno žmogaus, turiu omenyje, globos namuose pažeidimas. Ne tik slaugos personalas, ne tik gydytojas neatliko visų jiems būtinų veiksmų, bet ir vyr. slaugytoja privalėjo kontroliuoti medicininės dokumentacijos pildymą ir visų būtinų slaugos procedūrų atlikimą. Mergaitei pagal amžių globos namuose turėtų būti atlikti ir tam tikri profilaktiniai patikrinimai: tai yra, ir okulisto konsultacija, ir vaikų ir paauglių psichiatro konsultacija, kas iš tiesų nebuvo padaryta“, - sakė patarėja.

„Šiauliuose mergaitė lankėsi du kartus. Pirmu atveju pažeidimas konstatuotas, kad buvo tikslinga gastroenterologo konsultacija, bet ji tą dieną pacientei nebuvo suteikta vėlesnio gulėjimo metu, kadangi mergaitei buvo gastro stoma, buvo reikalinga dietologo ir dėl pagrindinio susirgimo - neurologo konsultacijos. Šiaulių pažeidimai yra dėl konsultacijų neorganizavimo“, - nurodė ji.

N. Ribokienės teigimu, atsakomybė už padarytus pažeidimus minėtose įstaigose bus taikoma skirtingai.

„Turbūt čia skirtingos bus atsakomybės. Kai konkretus gydytojas nepadarė būtiniausių veiksmų, be jokios abejonės, tai turės įvertinti įstaigos vadovas. Bet kai įstaigoje yra sisteminiai sveikatos priežiūros paslaugų teikimo pažeidimai, tokiu atveju steigėjas privalėtų įvertinti tos įstaigos veiklą“, - kalbėjo patarėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mama

mama portretas
kodel nesirupinama vaikais, kurie gauna tik 52 lt? Kaip uz tokius pinigus islaikyti vaika? Niekam tai neidomu. Jei mama neturi darbo stazo ir pasigimdo vaikeli, tai ji gauna tik 52 lt. Ir tu pinigu turi uztekti vaikeliui? Niekam tai nerupi

www

www portretas
kodel taip yra o todel kad i tokius atsakingus ir pelningus postus yra skiriami /savi/ zmones gimines ir pan. ir tokiose aukstose pareigose kaip paprastai pakliuna nesaziningi ir karjeristai zemos morales ar visai be jos zmogenai kitaip nepavadinsi t. y. diplomuoti muzikeliai pasivadine dar /elitu/ iki kurio toli grazu ne jiems o beto jie dargi nesupranta to zodzio reiksmes.....??????

dėšra

dėšra portretas
tai ko nenustos jei permaitino o maistas toks kokio nevalgo seimo nariai ir jų vaikai kaip ir vaikų teisių darbuotojos na ir vaikų namų personalas .
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių