Prasidėjusiame diabeto prevencijos ture pasitikrino virš tūkstančio žmonių

Šeštadienį Lietuvoje prasidėjusiame diabeto prevencijos ture jau pasitikrino virš tūkstančio žmonių.

„Truputį virš tūkstančio žmonių apsilankė. Akcija praėjo tikrai sėkmingai, dirbome Vilniuje, Marijampolėje, Palangoje ir Kėdainiuose“, – BNS sakė Nacionalinio kraujo centro (NKC) direktorius Daumantas Gutauskas.

Akcijos metu gyventojai gali profilaktiškai pasitikrinti gliukozės kiekį savo kapiliariniame kraujyje ir prireikus gauti rekomendacijas dėl tolesnių tyrimų pas medikus.

Anot D. Gutausko, apie dešimtadaliui šeštadienį pasitikrinusiųjų nustatytas padidėjęs gliukozės kiekis.

„Maždaug 10 proc. nustatėme padidėjusį gliukozės kiekį kraujyje, išsiuntėme tirtis toliau dėl diabeto. Padidėjęs gliukozės kiekis diabeto nereiškia, tai vienas iš požymių. Žmonės toliau poliklinikose ar ligoninėse tirsis, iš veninio kraujo bus imami mėginiai ir nustatytas arba, tikiuosi, nenustatytas diabetas“, – pasakojo D. Gutauskas.

Tokia akcija organizuojama antrą kartą, pirmoji organizuota pernai lapkritį. Anot D. Gutausko, tąkart 8 proc. atėjusiųjų nustatytas padidėjęs gliukozės kiekis.

„Prevencija labai svarbu, nes laiku pastebėjus ligą, laiku pradėjus gydymą, žmogaus kokybiškas gyvenimas tikrai prasitęsia“, – sakė NKC direktorius.

Iš viso turo metu ketinama aplankyti dešimt skirtingų šalies miestų, sekmadienį išsitirti gliukozės kiekį kraujyje galima bus Kaune ir Mažeikiuose. Visą turo grafiką galima rasti svetainėje kraujodonoryste.lt.

Tyrimai palapinėse ar kraujobusuose atliekami nemokamai.

Diabeto prevencijos turą organizuoja NKC, Lietuvos diabeto asociacija ir LIONS klubas.

Tarptautinės diabeto federacijos skaičiavimais, pasaulyje cukriniu diabetu serga vienas iš dešimties suaugusiųjų. Be to, yra ir labai daug tokių, kurie dar nežino, jog serga, nes nėra atlikę tam išsiaiškinti reikalingų tyrimų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
BUVO SKELBTA , KAD balandžio 21d, 9val.iki 13val. bus tikrinami interesantai KAUNE , BET DEJA --NEBUVO JOKIO AUTOBUSIUKO , JOKIŲ PALAPINIŲ , TEKO STIPRIAI SUŠALTI , pasielgėt kaip p i e m e n y s .

diabetas

diabetas portretas
tik necukrinis. Gal patikrinsite?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių