PSO: pirmą kartą šia paukščių gripo atmaina užsikrėtusio žmogaus mirtį lėmė daug faktorių

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį pranešė, kad pirmą kartą paukščių gripo atmaina H5N2 užsikrėtusio žmogaus mirtį lėmė daugybė faktorių, ir pridūrė, kad tyrimas tęsiamas.

PSO trečiadienį paskelbė, kad Meksikoje užregistruotas pirmasis laboratoriškai patvirtintas žmogaus užsikrėtimo paukščių gripo virusu H5N2 atvejis.

Anot Meksikos sveikatos apsaugos ministerijos, 59-erių vyras „sirgo lėtine inkstų liga, II tipo cukriniu diabetu ir ilgalaike sistemine arterine hipertenzija“.

Iki balandžio 17 dienos prieš pasireiškiant ūmiems simptomams – karščiavimui, dusuliui, viduriavimui, pykinimui ir bendram silpnumui, – jis tris savaites buvo prikaustytas prie lovos.

Balandžio 24-ąją vyras buvo nugabentas į Meksiko ligoninę, kur vėliau tą pačią dieną ir mirė.

„Jo mirtis siejama su daugybe lėtinių ligų, ne su H5N2 atmaina“, – penktadienį žurnalistams sakė PSO atstovas Christianas Lindmeieris (Kristianas Lindmejeris).

„Pacientas atvyko į ligoninę po kelių savaičių, turėdamas daugybinių lėtinių ligų“, – pridūrė jis.

Atliktas skrodimas parodė, kad mirusysis be kitų virusų buvo užsikrėtęs paukščių gripo atmaina H5N2, sakė Ch. Lindmeieris.

„Tyrimai tęsiami. Atliekami serologiniai tyrimai. Tai reiškia, kad atliekami su juo kontaktavusių asmenų kraujo tyrimai, siekiant nustatyti, ar nebuvo galimo ankstesnio užsikrėtimo“, – nurodė Ch. Lindmeieris.

„Šiuo metu manome, kad žmogus mirė dėl daugybės faktorių“, – nurodė jis.

„Tačiau vyksta tyrimas dėl H5N2 siekiant išsiaiškinti, ar jis neužsikrėtė nuo kurio nors lankytojo ir ar prieš tai neturėjo kontakto su gyvūnais“, – aiškino jis.

Trečiadienį PSO pranešė, kad šiuo metu nežinoma, kur galėjo virusu užsikrėsti minėtas asmuo, nepaisant to, kad paukščių gripo atmaina H5N2 buvo užfiksuota tarp naminių paukščių Meksikoje.

Remdamasi turima informacija, JT sveikatos agentūra mano, kad šiuo metu viruso keliama rizika gyventojams yra maža.

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) vyresnysis maisto saugos pareigūnas Markusas Lippas (Markusas Lipas) pabrėžė, kad rizika užsikrėsti paukščių gripu valgant paukštieną yra itin maža.

„Per visus šimtą metų [...] nebuvo įrodyta, kad virusas būtų perduotas per maistą“, – vaizdo ryšiu iš FAO būstinės Romoje pareiškė jis.

„Gyvūnų prižiūrėtojai, kurie itin glaudžiai kontaktuoja su gyvūnais, žinoma, gali užsikrėsti, tačiau tai yra profesinė rizika. Tai nėra per maistą plintantis užkratas“, – teigė jis.

Iš visų maisto saugos rizikos veiksnių, kylančių valgant paukštieną, „bene mažiausia rizika yra susijusi su paukščių gripu. Yra daugybė kitų mikrobiologinių rizikos veiksnių, kurie gali labiau pakenkti vartotojams, jei maistas bus netinkamai paruoštas“, teigė FAO pareigūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių