A.Butkevičius dujų importo klausimus aptarė su JAV administracijos atstovais

Premjeras Algirdas Butkevičius penktadienį susitikęs su aukščiausiais Jungtinių valstijų (JAV) administracijos energetikos ir ekonomikos atstovais prašė paspartinti sprendimus dėl skalūnų dujų eksporto bei rinkos atvėrimo lietuviškai mėsai.

Premjeras Algirdas Butkevičius penktadienį susitikęs su aukščiausiais Jungtinių valstijų (JAV) administracijos energetikos ir ekonomikos atstovais prašė paspartinti sprendimus dėl skalūnų dujų eksporto bei rinkos atvėrimo lietuviškai mėsai.

A.Butkevičius JAV, Vašingtone susitiko su šalies komercijos sekretore Penne Sue Pritzker (Pene Sju Pritsker) bei energetikos sekretoriumi Ernestu Monizu bei prašė JAV administracijos atstovų paspartinti sprendimus, reikalingus lietuviškos mėsos importo atvėrimui bei skalūnų dujų eksportui į Lietuvą.

„Rusijoje Lietuvos mėsos gamintojai prarado rinką, kuri sudarė 25 proc. eksporto. JAV rinka galėtų tapti alternatyva. Mažiausia ką JAV administracija gali padaryti, išreikšdama solidarumą ir paramą Lietuvos gamintojams, ūkininkams bei transporto ir logistikos paslaugų teikėjams, tai kaip įmanoma greičiau įtraukti Lietuvą į Federalinį registrą šalių, kurioms leidžiama importuoti mėsos produktus“, – kalbėjo premjeras.

Anksčiau penktadienį patikinimą dėl mėsos produktų rinkos atvėrimo A.Butkevičius gavo iš JAV viceprezidento Joe Bideno (Džo Baideno).

Su komercijos sekretore A.Butkevičius taip pat aptarė dvišalius ekonominius santykius, bendradarbiavimą mokslo ir švietimo srityje, investicijų skatinimą bei Europos Sąjungos (ES) derybas su JAV dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) sutarties.

Kalbėdamas apie TTIP derybų energetikos skyrių, A.Butkevičius akcentavo ES siekį įvykių Ukrainoje kontekste sustiprinti energetinį saugumą. Jis atkreipė dėmesį, jog „Patobulinta prieiga prie JAV energijos išteklių padėtų pasiekti šių tikslų“.

Susitikime su  energetikos sekretoriumi E.Monizu A.Butkevičius pabrėžė Lietuvos tikslą pritraukti užsienio investicijas į skalūnų dujų gavybos sektorių, taip pat domėjosi suskystintų gamtinių dujų (SGD) eksporto iš JAV liberalizavimo procesu nuo kitų metų pradėjus veikti Klaipėdos SGD terminalui. 

A.Butkevičius akcentavo, kad Lietuva siekia sukurti patrauklesnę aplinką bei mokestines lengvatas užsienio investuotojams.

Pasak Vyriausybės spaudos tarnybos pranešimo, JAV energetikos sekretorius pažymėjo, kad Lietuva jau dabar turi galimybę derėtis su JAV kompanijomis, turinčiomis liencijas, dėl JAV suskystitųjų gamtinių dujų eksporto į Lietuvą. Jis taip pat pasiūlė savo konsultacijas ir pagalbą siekiant Lietuvoje didinti energetinį efektyvumą.

Šeštadienį A.Butkevičius su delegacija iš Vašingtono vyksta į Čikagą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

faktas

faktas portretas
Skalūninės dujos sudavė mirtiną smūgį Gazpromo diktatui. Tuo pačiu Putino klika nebeteko svarbiausio spaudimo įrankio dujas naudojančioms šalims. Baigėsi Putinui diktato dienos.

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Viskas dar brangs dėl tų dujų brangumo. Kur nori išvažiuoti daugiausia gabaus pasaulio jaunimo? Į JAV, Kanadą ir Jungtinę Karalystę (žr. pav. 1). Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių