Apie stiuardų kasdienybę – iš pirmų lūpų: kada keleiviams riša rankas

  • Teksto dydis:

Artėjant vasaros, o tuo pačiu ir kelionių, sezonui temos, susijusios su skrydžiais, darosi vis aktualesnės. Ne paslaptis, jog skrydžių palydovų darbas yra kupinas netikėtumų ir kuriozinių situacijų, o nemažai nesklandumų sukelia taisyklių nesilaikantys ar alkoholio padauginę keleiviai.

Kartais skrydį apkartina konfliktiški keleiviai. Kaip su problematiškais keleiviais dorojasi stiuardai, papasakos skrydžių palydovų mokymų vadovė „Avion Express“ avialinijose Giedrė Petrašiūnienė.

– Su kokia konfliktiškiausia situacija esate susidūrusi?

– Aš esu turbūt laimingas žmogus, nes su labai didele konfliktiška situacija nesu susidūrus. Gal dėl to, kad viskas priklauso, kaip esi psichologiškai pasiruošusi reaguoti į tokią situaciją bei kaip tą situaciją pats gali valdyti.

– Ar dažnai pasitaiko? Ir kokių situacijų pasitaiko?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Tokios situacijos pagrinde pasitaiko su pavartojusiais alkoholio bei su keleiviais, kurie nesilaiko taisyklių.

– Kalbant apie alkoholio padauginimą, ar tiesa, kad esant ore alkoholis mus kitaip veikia? Stipriau?

– Visiškai sutinku. Alkoholis ore veikia dvigubai greičiau ir daugiau, negu būnant ant žemės. Jeigu jūs galvojat, kad išgėrėt du vyno buteliukus ore, tai ant žemės jau būtų keturi.

– Kaip jūs elgiatės su padauginusiais keleiviais, kurie pradeda konfliktuoti, lysti prie kitų, kelti konfliktus? Ką tada daro skrydžio palydovas?

– Visų pirma mes imamės prevencinių veiksmų, neleidžiame keleiviams gerti savo atsinešto alkoholio. Kai duodame keleiviams alkoholį, mes stebime, kiek išgėrė ir kiek mes galime dar parduoti ar duoti. Būna labai gudrių keleivių, kurie slapta išgeria ir pradeda elgtis neteisingai, nesilaiko taisyklių. Jeigu taip nutinka, visų pirma, mes bandome nuraminti keleivius maloniai bendraudami. Jeigu taip nepavyksta, mes informuojame kapitoną – lėktuvo vadą. Gali būti tokių situacijų, kad kviečiame policiją, kai tik nusileidžiame.

– Dabar vis populiarėja elektroninės cigaretės. Ar pasitaiko lėktuve rūkančių?

– Nors visi dabar žino, kad lėktuve negalima rūkyti, pasitaiko, kad žmonės vis dar parūko ir paveipina. Paskutinis atvejis buvo labai juokingas: moteris, sėdėdama pirmoje eilėje, – pradėjo rūkyti elektroninę cigaretę.

– Ir kas tada laukia tokio žmogaus? Kaip jis baudžiamas? Kaip su juo tvarkomasi?

– Tai turbūt yra du scenarijai. Pirmasis, kai keleivis gailisi, nuoširdžiai atgailauja. Tarkim, nuėjo iki tualeto ir pasakė, kad „atsiprašau, aš nežinojau, taip nebedarysiu“. Antrasis, kai neigia, nesilaiko taisyklių ir kyla konfliktinė situacija. Tokiu atveju informuojamas lėktuvo vadas, kartais tenka kviesti policiją.

– Ar stiuardai turi teisę atsisakyti parduoti alkoholį? Nes lėktuve irgi parduodamas alkoholis.

Būna, kad vyrukai stiprūs ir tokiam stipriam vyrui kartais reikia daugiau žmonių, kad nuramintų.

– Taip, turi teisę atsisakyti parduoti alkoholį jeigu mato, kad žmogus yra pavartojęs alkoholio ir jau elgiasi netinkamai, kelia triukšmą.

– O jeigu lėktuve kyla muštynės? Tikriausiai esate susidūrusi su tokia situacija? Kaip stiurdai tada sprendžia šią bėdą?

– Man asmeniškai su tuo neteko susidurti, tačiau mano kolegoms yra taip nutikę. Tokioms situacijoms mes turime specialią įrangą tam, kad surištume rankas, jeigu atsitiktų taip, kad reikėtų žmogų raminti, kad nesimosikuotų, nesimuštų. Turime teisę surišti rankas.

Kas mums padeda? Įgulos nariai, jeigu reikia, paprašome keleivių. Nes būna, kad vyrukai stiprūs ir tokiam stipriam vyrui kartais reikia daugiau žmonių, kad nuramintų.

– Gal iš kolegų esate kažką girdėję, kad žmogus peržengė ribą ir fiziškai kažkaip sužeidė skrydžio palydovą? Ar taip nebūna?

– Būna. Yra atvejų, kai keleiviai peržengia ribą ir tikrai teko girdėti, kaip kiti keleiviai nuo kito keleivio gavo į kailį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių