Apklausa: daugiau nei pusė gyventojų norėtų daugiau nei 1 tūkst. eurų pensijos

  • Teksto dydis:

Žmonių pageidaujama vidutinė pensija Lietuvoje per metus išaugo apie 15 proc. ir siekia 1041 eurą, rodo „Swedbank“ užsakymu atlikta apklausa. 2023 metais šis dydis buvo 900 eurų.

„Gyventojų lūkesčiai senatvės pensijos dydžiui kasmet auga ir iš esmės atitinka infliacijos bei atlyginimų pokyčius (...). Nepaisant gana spartaus senatvės pensijų didinimo tempo, tarp gyventojų lūkesčių ir realiai mokamų pensijų išlieka 40–50 proc. skirtumas“, – pranešime sakė „Swedbank investicijų valdymo“ direktorius Tadas Gudaitis.

53 proc. apklaustųjų norėtų gauti daugiau kaip 1 tūkst. eurų pensiją, 26 proc. – 801–1000 eurų, 12 proc. – 700–800 eurų.  Balandžio duomenimis, dabartinė vidutinė 596 eurų pensija tenkina tik 4 proc. šalies gyventojų.

„Prieš penkerius metus didžioji dalis apklaustųjų būtų pasitenkinę iki 1000 eurų siekiančia pensija (...). Dėl nuoseklaus ir spartaus atlyginimų augimo gyventojų lūkesčiai taip pat ėmė sparčiai didėti“, – teigė T. Gudaitis.

Anot jo, didesnių nei 1,5 tūkst. eurų pageidauja aukštesnes pajamas gaunantys 26–35 metų išsilavinę gyventojai.

Skaičiuojama, kad poreikius gali patenkinti maždaug 70 proc. buvusių pajamų siekianti pensija, tačiau dabar ji sudaro apie 45 proc.

Reprezentatyvią gyventojų apklausą „Swedbank“ užsakymu balandžio mėnesį atliko tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Tyrimo metu visoje šalyje apklausta 1016 žmonių nuo 18 iki 75 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PETRAS PIKŠRYS

PETRAS PIKŠRYS portretas
Logiškai mąstant, pensija turi būti tokia, kiek žmogus dirbo ir kiek sumokėjo (ne savo noru, bet pagal galiojančius įstatymus) valstybės nustatytus mokesčius. Žinoma, žmonės dirbo skirtingus darbus, skirtingas pajamas ir skirtingo dydžio mokesčius mokėjo, tai ir pensijos turėtų būti skirtingos. Šiandieninėje Lietuvos ekonomikoje finansus drasko infliacija, todėl ir pensijas reikia indeksuoti pagal infliacijos poveikį. Ką mes matome šiandien - kainos būtiniausiems produktams ir bio-socialinėm paslaugom yra didžiausios Europos Sąjungoje, na o pensijos.......tiek jau to, nereikia ir taip vargstantį žmogelį skaudinti.

Aš portretas
Atlyginimo norėčiau gauti bent 1000 eurų

Daugelis

Daugelis portretas
norėtų ir atlyginimo 1000 gauti. Ane
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių