I. Šimonytė nemano, kad diskusijos dėl gynybos finansavimo truko per ilgai

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė nemano, kad jos inicijuotos diskusijos dėl gynybos lėšų šaltinių paieškos užtruko per ilgai.

„Nemanau (kad diskusijos truko per ilgai – ELTA). Būtent todėl į diskusijas nuo pradžių buvo įtraukti visi Seimo politikai. Tai buvo ne Vyriausybės diskusijos, ne ministrai sėdėjo ir kalbėjosi, ne konservatoriai, liberalai ir laisviečiai. Visos parlamentinės partijos buvo kviečiamos dalyvauti. Būtent tam, kad galėtume rasti sprendimą, kuris galėtų rasti palaikymą Seime“, – pirmadienį spaudos konferencijoje, paklausta ar diskusijos dėl papildomų lėšų Vyriausybėje truko per ilgai, teigė I. Šimonytė.

„Turbūt sunku būtų pasakyti, kad čia iš dangaus nukabinti pasiūlymai. Tų variantų, kurie buvo svarstomi, buvo labai daug ir buvo galimybės skirtingoms partijoms įsivertinti bei savo nuomonę pateikti“, – tvirtino ji.

ELTA primena, kad finansų ministrė Gintarė Skaistė praėjusią savaitę pristatė priemonių finansuoti gynybai paketą.

Finansų ministerija siūlo papildomas lėšas gynybai surinkti pratęsiant bankų solidarumo mokestį, didinant pelno mokesčio tarifą 1 proc. punktu, pakeliant akcizus ir įvedant mokestį daliai draudimo sutarčių. Šios priemonės leistų jau 2025 m. į gynybos fondą surinkti 297,8 mln. eurų, o 2026 m. – 421,2 mln. eurų.

Dar metams pratęsus bankų solidarumo mokestį, jis 2025 m. atneštų 60 mln. eurų.

Akcizų didinimas apimtų alkoholį ir tabaką bei 6 centų saugumo dedamąją visam kurui.

Tarp siūlymų – ir Saugumo įnašo koncepcija, t.y. 10 proc. įnašas draudimo sutartims išskyrus gyvybės draudimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių