Klaidų prekių etiketėse bus daugiau

Vyriausybė tęsia verslo priežiūros institucijų pertvarką, kurios pagrindinis tikslas – tapti verslo konsultantėmis, o ne baudėjomis. Nuo šiol verslininkai nebus baudžiami už mažareikšmiais pripažintus ženklinimo pažeidimus.

Sutarė nebausti

Pagal Ūkio bei Teisingumo ministerijų inicijuotą ir vakar pasirašytą memorandumą už mažareikšmį ženklinimo reikalavimų nesilaikymą verslo priežiūros institucijos verslininkams nebeskirs baudų ir nebereikalaus iš prekybos išimti prekes bei jas iš naujo paženklinti perklijuojant etiketes, kas neretai verslui yra didesnė našta nei baudos.

Sutarta, kad nebus baudžiama už etiketėse esančius vertimo iš užsienio kalbos netikslumus, už mažesnes, nei reikalaujama, bet įskaitomas raides, už netikslius gaminių pavadinimus ar naudojamas pavadinimų santrumpas ir kt.

Verslininkų bus prašoma mažareikšmius ženklinimo neatitikimus ištaisyti ženklinant naujas prekes, o netaisyklingai paženklintas bus leidžiama realizuoti per tam tikrą laikotarpį. Tokį memorandumą pasirašė trys priežiūros institucijos: Valstybinė ne maisto produktų inspekcija, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba bei Valstybinė augalininkystės tarnyba.

Nori padėti, o ne trukdyti

„Tai dar vienas ryžtingas žingsnis skatinant verslą prižiūrinčias institucijas kiek galima daugiau dėmesio skirti tam, kad verslui būtų lengviau dirbti ir verslininkai nebūtų baudžiami už įvairius mažareikšmius pažeidimus. Mūsų tikslas – kad valstybės institucijų priežiūra būtų padedanti, o ne trukdanti verslui“, – sakė premjeras Andrius Kubilius.

Skaičiuojama, kad iki šiol ženklinimo pažeidimai sudarė apie 30 proc. teisės aktų reikalavimų pažeidimų, nustatytų per maisto ir ne maisto prekių patikrinimus, dalis jų – mažareikšmiai. „Siekiame suformuoti praktiką, kad verslo priežiūros institucijos, atlikdamos patikrinimus, vertintų riziką ir išskirtų prioritetinius darbus, susikoncentruotų į verslo konsultavimą ir veiksmingą apsaugą nuo realių grėsmių, kurios gali sukelti pavojų žmogaus sveikatai“, – sakė ūkio ministras Rimantas Žylius. Jis pažadėjo, kad nuo šiol verslininkai daugiau nesusidurs su neproporcingomis baudomis už mažareikšmius ženklinimo neatitikimus.

Galėjo atleisti ir anksčiau

Iki šiol pasitaikydavo atvejų, kad verslą prižiūrinčios institucijos visa jėga ir nuobaudomis verslininkus užgriūva už gana nereikšmingas smulkmenas, tokias kaip etiketėje supainiotos raidės ir pan. „Ir iki dabar buvo galima koncentruotis tik į svarbius pažeidimus ir smulkmeniškai nesikabinėti prie realios žalos nedarančių mažareikšmių pažeidimų. Pamačius tokius pažeidimus už juos buvo galima nebausti ir netaikyti kitų priemonių, jei jos neatneša realios naudos. Realių pažeidimų prevencija, o ne kabinėjimasis prie smulkmenų yra tas standartas, kurį reikalaujame įdiegti“, – sakė teisingumo ministras Remigijus Šimašius. Jo teigimu, tikimasi, kad pavyks verslo priežiūroje įtvirtinti sveiko proto standartą.

Mažareikšmiais laikomi tokie ženklinimo reikalavimų nesilaikymo atvejai, kai dėl to nekyla reikšmingas pavojus ar žala vartotojų sveikatai, o jų klaidinimas yra nedidelis.


Mažareikšmiai ženklinimo neatitikimai:

• etiketėje yra gramatinių ir (ar) neesminių vertimo (iš užsienio kalbos) klaidų, netikslumų;

• gaminio ženklinimo raidžių ar ženklų dydis neatitinka reikalavimo, tačiau jie yra suprantami ir lengvai įskaitomi;

• etiketėje vartojamos žodžių santrumpos arba netiksliai nurodytas gaminio pavadinimas;

• etiketėje sudedamųjų dalių grupių dalys nenurodytos mažėjimo pagal kiekį tvarka ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AS

AS portretas
Bala nematė tų klaidų, svarbu, kad raidės būtų didesnės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių