- LRT RADIJO laida „Ryto garsai“, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Jei norite išmesti kuo mažiau maisto, o kartu ir sutaupyti, svarbiausia planuoti patiekalus ir išmokti apskaičiuoti porcijas, LRT RADIJUI nurodo Lietuvos vartotojų instituto atstovas Karolis Klimka. Anot jo, maisto ruošoje galima panaudoti net ir banano žieves, kurios yra labai maistingos, nors dažnai išmetamos.
Anot K. Klimkos, Lietuvoje mažai dirbama ties tuo, kaip žmonės suvokia maisto švaistymą. Kaip teigia pašnekovas, iki šiol didžiausias dėmesys buvo kreipiamas į maisto prekybos vietose liekantį maistą, buvo diskutuojama apie galimybę jį atiduoti labdarai.
„Tačiau namų ūkiai, bent jau Europos Sąjungos (ES) mastu, generuoja daugiausia maisto atliekų – iki 53 proc. viso atliekų srauto. Vadinasi, būtent ten yra didžiausios problemos ir ten reikėtų daugiausia telkti visą šviečiamąją veiklą“, – įsitikinęs K. Klimka.
Jis sutinka, kad kartais išvengti maisto atliekų neįmanoma, tačiau pastebi, kad žmonės šios problemos apskritai nepastebi ir netgi klaidingai ją suvokią. Lietuvos vartotojų instituto atstovo tvirtinimu, dauguma žmonių neišvengiamomis atliekomis laiko ir, pavyzdžiui, sugižusį pieną ar sužiedėjusią duoną, nors šiuos produktus iš tiesų buvo galima sunaudoti.
„Tai būdinga ne tik lietuviams, bet esminis skirtumas – kitose šalyse (ypač ES senbuvėse) jau daugelį metų vykdomos visuomenės švietimo programos ir, pavadinkime, vartotojų įpročių keitimo kampanijos. Tai duoda rezultatus“, – sako K. Klimka.
Jo teigimu, nors skaičiavimai skiriasi, Kauno technologijos universiteto Maisto instituto duomenimis, 2017 m. vienas žmogus išmetė vidutiniškai 56 kg maisto. Kita statistika, priduria K. Klimka, rodo dar didesnius skaičius – vienas žmogus išmeta daugiau kaip 60 kg maisto.
„Tiesa, nuo kitų ES šalių Lietuva nelabai atsilieka. [...] Dar įdomus palyginimas su Estija. Ten išmetamo maisto kiekis, tenkantis vienam asmeniui, labai panašus, tačiau estai uždirba daugiau už lietuvius. Vadinasi, skaičiuojant pinigais ir vertinant procentinė dalį, lietuviai išmeta didesnę dalį“, – nurodo K. Klimka.
Jo tvirtinimu, statistika taip pat rodo, kad daugiau maisto išmeta daugiau uždirbantieji ir vaikų turinčios šeimos.
Vilniaus Gedimino technikos universiteto Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedros docentė Aušra Zigmontienė svarsto, kad viena iš priežasčių, kodėl lietuviai išmeta tiek daug maisto – besiformuojanti vartotojiška kultūra. Docentės aiškinimu, dažnai bandome žiūrėti į vakariečius, kur vartotojiškumas paplitęs. Be to, prie tokių didelių kiekių prisideda ir netinkamas atliekų tvarkymas.
„Maisto atliekos susidaro visur, tik, ko gero, pagrindinis dalykas – tinkamas tų atliekų tvarkymas. Lietuvoje įmonės, viešbučiai, viešosios maitinimo įstaigoms turi tokią privilegiją – jie turi atskirai rinkti ir tvarkyti būtent maisto ir virtuvės atliekas. Gyventojai tokios privilegijos kol kas neturi“, – sako A. Zigmontienė.
Nuo 2019 m. kai kuriuose miestuose turėtų būti pradėtas atskiras maisto atliekų surinkimas. Tokia galimybę, anot A. Zigmontienės, turėtų Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Panevėžys ir Alytus.
K. Klimkos teigimu, išmetamo maisto kiekius taip pat turėtų padėti sumažinti maisto planavimas. Pašnekovas rekomenduoja prieš einant apsipirkti pirmiausia patikrinti, kokie produktai jau yra namuose: „Viskas prasideda nuo neracionalaus pirkimo, todėl labai svarbu planuoti savo poreikius, prieš einant į parduotuvę būtina apsižiūrėti šaldytuve (gal pas kai kuriuos žmones net keli šaldytuvai) ir spintose, kad būtų galima išvengti perteklinio pirkimo, o jau parsineštą maistą būtina tinkamai saugoti.“
K. Klimkos tvirtinimu, tyrimai rodo, kad vartotojai turi mažai žinių ir įgūdžių, kaip reikia laikyti, saugoti maisto produktus, ką reikėtų laikyti šaldytuve. Be to, retas žino, kad šaldytuve turėtų būti 5°C temperatūra.
„Taip pat svarbu žinoti, kaip panaudoti atliekamą maistą arba maisto likučius. Nebūtina jų išmesti. Jeigu nesuvalgėte kažko, galima panaudoti kitiems patiekalams kitą dieną. [...] Žinoma, yra vadinamosios neišvengiamos atliekos, pavyzdžiui, bulvių lupenos. Bet, pavyzdžiui, bananų žievę galima panaudoti maistui, iš tikrųjų su ja galima gaminti“, – atkreipia dėmesį K. Klimka.
Jis pripažįsta – norint panaudoti tokias maisto dalis, kaip bananų žievė, reikia žinoti tam tinkamus receptus, tuo domėtis: „Kai kurie žmonės neturi laiko, noro, galimybių tuo domėtis. Jie tiesiog automatiškai išmeta. [...] Labai svarbi tema yra ir maisto porcijų planavimas. Daugeliui žmonių tai yra neįveikiamas iššūkis, kaip suplanuoti porcijas kokiai nors vakarienei ar svečiams.“
Pasak K. Klimkos, išmokus planuoti maisto porcijas, galima pasiskaičiuoti, koks produktų kiekis reikalingas, ir tai padės racionaliau apsipirkti. Kaip teigia pašnekovu, tokiu būdu galima ne tik išvengti maisto išmetimo, bet ir sutaupyti.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Siūlo išeitį ilgalaikiam nedarbui: trūksta bendruomenės poreikius atliepiančių veiklų2
Šią savaitę Trišalei tarybai buvo pristatytos Vakarų šalių patirtis įgyvendinant kovai su nedarbu skirtas darbo garantijos programas. Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovės Ingos Liubertės, darbo garantijos...
-
Tarnyba: didelė dalis vyresnių žmonių susiduria su sunkumais naudojantis skaitmeninėmis paslaugomis1
Skaitmeninės paslaugos sunkiai prieinamos didelei daliai vyresnio amžiaus žmonių. Neretai šie asmenys, neužtikrinus alternatyvų paslaugoms internetu, lieka socialinio gyvenimo paraštėse, konstatavo skaitmeninės atskirties tyrimą atlikusi...
-
Situacija Lietuvoje – tragiška: brangsta mėgiamas tautiečių produktas52
Pieno produktai vis labiau brangsta ir viskas dėl Europoje nykstančių mažųjų ūkių. Mažėjant pieno pasiūlai, didėja jo paklausa, o kartu auga ir pieno produktų kainos. Pirkėjai baiminasi, kad jeigu pienas brangs ir toliau, teks jo atsisakyti. ...
-
Panaikinus „Foxpay“ licenciją VPT siūlo įsivertinti atsiskaitymo būdų alternatyvas
Lietuvos bankui (LB) penktadienį panaikinus finansinių technologijų bendrovės „Foxpay“ licenciją Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) pirkimų vykdytojams siūlo įsivertinti kitų atsiskaitymo būdų alternatyvų pasiūlymą klientams. ...
-
I. Trinkūnaitė Lietuvos banko sprendimą panaikinti „Foxpay“ licenciją vadina susidorojimu6
Lietuvos banko (LB) sprendimą už šiurkščius ir nuolatinius pažeidimus panaikinti finansinių technologijų bendrovės „Foxpay“ licenciją, jos vadovė Ieva Trinkūnaitė vadina susidorojimu bei siekiu pagrįsti kuo griežtesnę ba...
-
Alytuje atidaryta nauja „Kauno grūdų“ gamykla2
Žemės ūkio ir maisto gamybos grupės „Akola group“ valdoma bendrovė „Kauno grūdai“ Alytuje atvėrė dar vieną gamyklą. ...
-
S. Krėpšta: panaikinus „Foxpay“ licenciją, bendrovės klientai neturėtų pajusti nepatogumų
Lietuvos banko (LB) valdybos narys Simonas Krėpšta tvirtina, kad nutraukus mokėjimo bendrovės „Foxpay“ licenciją, klientai nepatogumų nepajus. ...
-
Baltijos šalių ministrai ragina suvienodinti tiesiogines žemės ūkio išmokas1
Lietuvoje vykusiame susitikime Baltijos šalių žemės ūkio ministrai paragino visas Europos Sąjungos valstybes nares suvienodinti tiesiogines išmokas žemės ūkiui. ...
-
Nuo gruodžio baisogališkiai traukiniais į Vilnių keliaus be persėdimų2
Nuo gruodžio vidurio, savaitgaliais, į šalies sostinę nuvykti norintys Baisogalos gyventojai tą galės padaryti keliaujant vienu traukiniu. ...
-
BFK vadovas: vienkartinių pensijų fondų išmokų nereikia apmokestinti
Naujasis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas mano, kad ir toliau nereikėtų apmokestinti vienkartinės išmokos iš antros pakopos pensijų fondų. Tačiau socialdemokratas Algirdas Sysas mano, jog valstybės įmokėta dalis ar ...