Seimas įpareigojo bankus skolinti ir fiksuotomis palūkanomis

Didesni šalies bankai klientams turės suteikti galimybę pasirinkti būsto paskolų palūkanų rūšį ir gauti jas tiek kintamomis, tiek fiksuotomis palūkanomis.

Seimas ketvirtadienį priėmė tokias Su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito įstatymo pataisas: už balsavo 103 Seimo nariai, prieš nebuvo, o du susilaikė. 

Tikimasi, kad bankai pasiūlys daugiau paskolų fiksuotomis palūkanomis. 

Liberalas Andrius Bagdonas Seime teigė, kad pataisos suteiks paskolų gavėjams realias galimybes pasirinkti palūkanų normą, todėl žmonės turės naudos.

Bankus Seimas įpareigoti pateikti žmogui ne mažiau kaip dvi alternatyvas: galimybę rinktis būsto paskolą su bent 5 metų fiksuota arba su kintama palūkanų norma.

Bankai, kurie negalėtų pateikti pasiūlymo dėl 5 metų fiksuotų palūkanų, privalėtų pasiūlyti, kaip sumažinti kintamų palūkanų svyravimo riziką arba ją valdyti bent 5 metus.

Bankai turės pateikti nuorodas į Lietuvos banko svetainėje viešai skelbiamus duomenis apie palūkanų normas, bendrą paskolos kainą ir bendrą informaciją apie jos refinansavimą.

Tokie įpareigojimai galios toms finansų įstaigoms, kurių būsto paskolų portfelis didesnis nei 50 mln. eurų.

Lietuvos banko duomenimis, pernai vidutiniškai 3 proc. naujų paskolų buvo išduota su ilgiau nei vieneriems metams fiksuotų palūkanų norma, o euro zonoje – 78 proc. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

nusišikt jiem į tokius ipareigojimus

nusišikt jiem į tokius ipareigojimus portretas
Daro ka nori ir vistiek jiem nieko

Nuomonė

Nuomonė portretas
Seimo žiopliai tik laužo savo supuvusias ietis, ir nieko daugiau. Dar nori pasirodyti gerais. Taigi bankai uždės tokias fiksuotas palūkanas, kad tikrai neturėtų nuostolių dėl nestabilių finansų. O žmonėms tiesiog neapsimokės jas rinktis. Išeis kaip išvirkščia patarlė- ir avis negyva, ir vilkas alkanas.

Ryko

Ryko portretas
Bent 5 metams? Paskolos neretai išduodamos ir 20 metų ar net ilgesniam laikotarpiui. Manau, kad bankai turėtų privalėti siūlyti fiksuotų palūkanų pasirinkimą(brangesnį) VISAM numatomam paskolos laikotarpiui.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių