Z. Balčytis: kai iš Švedijos negausime elektros, prisiminsime AE statybas

– Tačiau skepticizmas nuosavo atominės elektrinės klausimu dabartinėje valdančiojoje daugumoje justi, ir tikrai nepanašu, kad dėl šio projekto būtų labai stengiamasi. O jei įspūdis klaidingas, tuomet stinga politikų komunikacijos šiuo klausimu viešojoje erdvėje. Kokie žingsniai turėtų būti daromi, kad mažėtų skepticizmo ir būtų pradėta judėti link realių darbų?

– Pirmiausia, ši vyriausybė yra koalicinė, energetikos ministerija priklauso ne socialdemokratams. Tiesiog tokia situacija. Taip pat išaiškinimas žmonėms nebuvo ir dabar nėra tinkamas.

Dabar reikėtų diskutuoti jau apie kitokį projektą, naują požiūrį, tam turi būti pateikti nauji skaičiavimai. Yra daug klausimų, į kuriuos turi atsakyti duomenis turintys specialistai. Reikalinga energetinė strategija 20—30 metų į priekį. Tada būtų galima kalbėti ne tik skaičių, bet ir valstybės interesų pagrindu.

Atsižvelgiant į geopolitinę situaciją, tai turi būti pateikta kaip naujas, ne tik valstybės mastu svarbus projektas. Reikia, kad baigtųsi rinkimai, ir po jų bus galima dėlioti veiksmus, kuriuos būtina išsakyti ir Europos Komisijai, Europos Tarybai, diskutuoti mūsų Parlamento Energetikos komitete.

– Visi mato tą naują geopolitinę situaciją. Tiek jūs, tiek turbūt partijos kolegos suvokia naujo projekto poreikį. Kodėl niekas nevyksta?

– Partijai sunku suprasti visus niuansus, partijoje nebuvo diskusijos. Diskusija buvo vykstant referendumui ir po jo.

Dirbu Energetikos komitete, turiu tokį požiūrį. Nesu girdėjęs, kad premjeras Algirdas Butkevičius būtų kardinaliai prieš atominės energetikos vystymą. Tačiau  yra kiti koalicijos partneriai, kurie galbūt gali turėti kitokią nuomonę.

– Kas turėtų inicijuoti konstruktyvią diskusiją ir sukti ją realių veiksmų link?

– Kai pribręs poreikis tą daryti. Jei per prievartą mėginsime išvystyti diskusijas, atsiras labai daug turinčių kitokią nuomonę.

– Poreikis pribręs, kai bus pamatyta, kad iš Švedijos negauname tiek elektros energijos, kiek reikėtų?

– Tada pradėsime diskutuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elektrikas

Elektrikas portretas
Jis teisus, be AE neišsiversime.Gerai, kad tai pasakė ne konservatorius, nes vėl iškeltų pajuokai.

ae

ae portretas
turi dirbt pelningai ir kwh savikaina neturi virsyt rinkos kainos...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių