D. Mockus apie korupcijos tyrimą: po rinkimų viskas greitai išsispręs (interviu)

Politinės korupcijos skandalas, kurio centre atsidūrė kyšio davimu ir prekyba poveikiu įtariamas koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, yra didžiausias smūgis koncerno reputacijai, tačiau tiesioginio poveikio verslui neturi, interviu BNS sako koncerno vadovas ir vienintelis akcininkas Darius Mockus.

Jis teigia nematantis reikalo nušalinti nuo pareigų koncerno žiniasklaidos grupei vadovaujantį R.Kurlianskį ir tikina, jog valdomos žiniasklaidos priemonės nebus naudojamos gynybai šiame tyrime. Stambaus kyšio davimu buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininku Eligijui Masiuliui ir „darbiečiui“ Vytautu Gapšiui įtariamas R.Kurlianskis yra kelias televizijas valdančio „Laisvo ir nepriklausomo kanalo“ grupės valdybos pirmininkas ir naujienų portalą alfa.lt valdančios „Alfa Media“ valdybos pirmininkas.

Pasak D.Mockaus, jo neįtikina prokurorų pateikti įtariamo korupcinio nusikaltimo motyvai, o patį tyrimą verslininkas sako siejantis su artėjančiais Seimo rinkimais.

„Man kažkaip atrodo, kad po rinkimų viskas greitai išsispręs. Aš versle jau 25 metus ir esu matęs nemažai visokių fokusų“ , - kalbėjo „MG Baltic“ vadovas.

Jis nėra tikras, ar šiemet tęs ilgametę tradiciją lankyti partijų štabus rinkimų naktį, kurią pats pripažįsta buvus kontraversiška patirtimi: „Net nežinau, ar mus apskritai kas nors po visos šitos istorijos įsileis“.

- Kaip vertinate dabartinę koncerno padėtį? Ne tik finansine, bet ir viešųjų ryšių, politine prasme?

- Gerai. Manau, kad visi iškilę sunkumai arba išbandymai, aš juos vertinu kaip grūdinimą ir neišvengiamą mūsų gyvenimo palydovą. Ne visas rizikas gali apskaičiuoti, klausimas, kaip tu į tai reaguoji ir atlaikai tuos iššūkius. Verslo ir reputacijos prasme, matyt, yra didžiausias smūgis, bet pats koncernas yra toks verslo darinys, kuris nei parduoda, nei perka, todėl šis politinis skandalas ir dažnai minimas vardas („MG Baltic“ - BNS) vartotojui nelabai asocijuojasi su kažkuo. Tarkime, jeigu mes pardavinėtume kažkokias prekes savo vardu, būtų didesnis poveikis, bet kadangi mes veikiame su kitais verslo vienetais, su bankais, su savo partneriais, tai mums kažkokio ypatingo poveikio nėra.

- Jūs pripažįstate, kad teisėsaugos tyrimas turėjo įtakos koncerno reputacijai. Turite omeny reputaciją kolegų verslininkų ar visuomenės akyse?

- Žvelkime plačiau. Sutikite, jeigu viename populiariausio portalo puslapyje tu apie save matai šešis straipsnius, kuriuose dažnai kartojama „kyšis, koncernas, politika“, tai yra kažkas negerai. Žmogui nelabai būtina gilintis, bet mums tai prideda tik abejotino žinomumo ir prieštaringos šlovės. Ta prasme, tas iššūkis yra, bet dabar yra toks laikas, jis praeis ir žiūrėsime, kokia bus rytojaus diena. Bent jau aš nežiūriu į tai kažkaip dramatiškai (...) Tokia šlovė tikrai neprideda tau didelių bonusų, tai nėra maloni situacija. Mes tą pripažįstame, bet čia yra dar tik pirmieji tyrimo epizodai. Mes dar turėsime šios istorijos vidurį ir pabaigą. Pradžia buvo nelabai smagi.

- Kalbama, kad pagrindiniai „MG Baltic“ neoficialūs lobistai, bendraujant su politikais, yra viceprezidentas Raimondas Kurlianskis ir valdybos narys Romanas Raulynaitis. Ar tai nėra specialiai sudėliota schema, kad jums pačiam nereikėtų veltis į tuos susitikimus ir, esant reikalui, galėtumėte iš balos išlipti sausas?

- Analizuojant bet kokius procesus, reikia pažvelgti į priežastinį - pasekminį ryšį. Jūs turbūt sutinkate, kad verslo struktūra visada jaučia kažkokį įstatymų presą, o valstybė sau kelia uždavinį mažinti tą reguliavimą ir presą. Verslo pagrindinė pareiga yra teikti paslaugas ir prekes, valstybės - reguliuoti sąlygas, kuriomis dirba verslas. Šiuo atveju, kai metami tokie kaltinimai, reikia pažiūrėti, ką koncernas sugebėjo padaryti išimtai sau. (...) R.Kurlianskis, kaip ir Gedvydas Vainauskas („Lietuvos ryto“ grupės vadovas - BNS), yra vienos stambiausių žiniasklaidos grupių Lietuvoje vadovas. Kaip jie gali nebendrauti su politikais? Politikai priklausomi nuo rinkėjų ir žiniasklaidos, tai kitaip ir negali būti. Savo ruožtu R.Raulynaitis yra advokatas, tai jis irgi bendrauja.

Žiniasklaidos nenaudos gynybai byloje

- Ar jūsų vadovaujamos žiniasklaidos priemonės, turint omenyje, kad R.Kurlianskis yra koncerno žiniasklaidos grupės vadovas ir yra pagrindinis įtariamasis korupcijos byloje, negins jo ir koncerno bylos eigoje?

- Jos tuo neužsiima. Mes žiniasklaidos koncerną vertiname kaip verslą, kuris turi savo veikimo taisykles. Žiniasklaidoje auditorija yra pagrindinis tavo turtas. Jeigu tu darai žingsnius ir tampi tokiu sienlaikraščiu arba darai tokius kiemo gynimo interesus, tu rizikuoji auditorija. Jeigu tu aukosi auditoriją, galbūt tu išspręsi savo kiemo klausimus, bet tu paaukosi visą žiniasklaidos grupę. To mes stengiamės nedaryti, nedarome ir, manau, nedarysime ateityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

. matomai jau visus uzpirko prokurorus ir teisejus

. matomai  jau  visus  uzpirko  prokurorus  ir teisejus portretas
o po rinkimu nupirks ir likusius ... Mockuj ir Kurianskiuj bus ismoketa is biudzeto simtamilijonine kompensacija uz ,,,vargus,,,

Untokas

Untokas portretas
seimo nariai genda nuo tokių VERSLININKŲ pagundų,manau,jie visokiais būdais stengiasi turėti atstovus seime,kad įtakoti palankių sprendimų priėmimą--tai rodo liberalų sąjūdžio E.Masiulio KORUPCINIAI RYŠIAI.

Susirupines

Susirupines portretas
Ar gali buti, kad Mockus savus "gesintuvus" prastumti i valdzia ir bylas graziai uzglaistyti???
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių