Papasakojo, kokių kuriozų randa atliekas rūšiuojančių vilniečių maišeliuose

  • Teksto dydis:

Nuo šių metų pradžios įsigaliojus naujai maisto atliekų rūšiavimo tvarkai, sostinės gyventojai oranžiniais maišeliais surinko jau daugiau nei tūkstantį tonų maisto atliekų. Tačiau rūšiavimo ekspertai sako, pasimokyti dar tikrai yra ko.

Jau apie pusę metų vilniečiai maisto atliekas rūšiuoja į oranžinius maišelius. Darbuotojai sako, kad rezultatai džiuginantys, tačiau klaidų dar pasitaiko.

Specialius maišelius ir kibirėlius jau atsiėmė 97 procentai vilniečių. Vis dėlto, perdirbimo centre perplėšus maišelį, randama iki 60 procentų priemaišų.

„Na, va čia irgi nusprendė, kad cigaretės, nuorūkos irgi yra maisto atliekos ir su visu stiklainiu. Parūkė ir išmetė“, – rodydamas maišelio turinį kalbėjo „Energesman“ direktorius Algirdas Blazgys.

Centro direktorius sako, kad iš tinkamai surūšiuotų atliekų vėliau gaminamas kompostas. Tačiau vos viena priemaiša gali viską sugadinti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Jeigu yra kaip tas maišiukas, kurį atsidarėm, tai jis keliauja į bendra džiovinimą. Ardoma ir gaminamas visai kitas dalykas, kuris jokios pridėtinės vertės šiuo momentu nekuria“, – teigė A. Blazgys.

Atliekų sudėties tyrimai rodo, kad rūšiavimui skirtas priemones atsiėmę gyventojai, nors ir mažais žingsneliais, bet pripranta prie pokyčių.

„Mes Vilniaus rajone gyvenam, tai taip, rūšiuojam, pasiėmėm iš seniūnijos. Sekasi gerai, puikiai, šiaip mes visas atliekas rūšiuojam, o maistą irgi. Tuose konteineriuose kuriuos dalino, tai ne, bet atskirai namuose, tai, žinoma, kad rūšiuoju. Kibirėlis nelabai geras dalykas, kažkaip labai greit sugedo, net kvapas nelabai. Šaldytuve laikom, paskui sudedam į maišą ir tada išmetam“, – pasakojo maišelius naudojanti pašnekovė.

Nors atsiimamų maišelių ir kibirėlių skaičiai džiugina, motyvacija rūšiuoti sumažėjusi apie 20 procentų.

„Tie kurie mėgsta rūšiuoti, supranta reikšmę, tai tokių jau apie 60 procentų, pirmaisiais mėnesiais skaičiavom. Šiuo metu tas skaičius yra kritęs“, – teigė Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius Tomas Vaitkevičius.

Atliekas vežantys darbuotojai pastebi, kad rūšiavimo kokybė dažnai priklauso nuo gyvenamosios vietos, taip pat ir gyventojų amžiaus.

„Kaip taisyklė, naujesni rajonai, daugiabučiuose, kuriuose gyvena jaunesni gyventojai ir individualios valdos, jie rūšiuoja geriau. Senesni rajonai, kur, nežinau, ir amžius kitas... Kuo vyresnis žmogus, tuo sunkiau jam pradėti kažką daryti“, – sakė A. Blazgys.

Sostinėje atskirų, tik maisto atliekoms skirtų, konteinerių nedaug.

Anot T. Vaitkevičiaus, ateityje sostinė greičiausiai išlaikys maišelių, arba mišrią sistemą.

„Iš tiesų, yra didžiulių problemų. Rasti laisvos vietos, kuri gyventojams netrukdytų, yra labai didelė problema, Kai kur net neįmanoma įkasti įžemintų konteinerių dėl komunikacijų, kurios ten yra“, – aiškino Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius.

Vilniečiai kviečiami atsiimti dar po tris papildomus oranžinių maišelių ritinius.

„Gali gyventojai pasiimti visose seniūnijose, visose didelių gabaritų surinkimo aikštelėse ir taip pat mobiliuose punktuose, kurie keliauja kiekvieną dieną vis į skirtingą seniūniją“, – ragino Vilniaus savivaldybės poskyrio vedėja Eglė Bernotavičienė.

Rūšiavimui skirtas priemones gali atsiimti kiekvienas vilnietis, net jei nėra čia deklaravęs gyvenamosios vietos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ela

Ela portretas
...dasigyveno kai kurie gyventojai, maišelius su šiukšlėmis laiko šaldytuve...o Dieve, visai nuo proto nuvažiavo...kas toliau ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių