Vilniečiai surinko jau daugiau nei 1,3 tūkst. tonų maisto atliekų: ragina nesustoti

  • Teksto dydis:

Nuo metų pradžios įsigaliojus naujai maisto atliekų rūšiavimo tvarkai, sostinės gyventojai oranžiniais maišeliais surinko jau daugiau nei 1,3 tūkst. tonų maisto atliekų. Ragindama miestiečius nesustoti, Vilniaus miesto savivaldybė kviečia pasipildyti maisto atliekų rūšiavimo priemonių atsargas – gyventojai galės atsiimti dar po tris oranžinių maišelių ritinėlius.

„Tik šiemet pradėjusi veikti maisto atliekų rūšiavimo sistema įgauna vis didesnį pagreitį. Per pirmuosius septynis mėnesius vilniečiai surinko jau 1 334 tonas maisto atliekų, taip atskirdami jas nuo bendro komunalinių atliekų srauto ir padidindami pastarųjų perdirbimo efektyvumą. Periodiškai atliekami atliekų sudėties tyrimai rodo, kad rūšiavimui skirtas priemones atsiėmę gyventojai palaipsniui pripranta prie pasikeitimų“, – sakė Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) direktorius Tomas Vaitkevičius.

Dalinami trys oranžinių maišelių ritinėliai

Sostinės gyventojai ir toliau raginami atsiimti rūšiavimui skirtas priemones, jeigu to dar nėra padarę. Šiuo metu kiekvienas namų ūkis gauna specialią talpyklą ir tris oranžinių maišelių ritinėlius. Tokį patį skaičių papildomų ritinėlių gali atsiimti jau ir anksčiau priemones rūšiavimui – talpyklą ir maišelius – atsiėmę bei maisto atliekas savo namuose rūšiuojantys vilniečiai.

Maisto atliekų rūšiavimo priemonės ir toliau bus dalinamos mobiliuose punktuose, kurie veiks prie prekybos centrų, degalinių, greito maisto restoranų. Tokie punktai keliauja po visas Vilniaus seniūnijas pagal iš anksto numatytą grafiką. Maisto atliekų rūšiavimo priemonės taip pat nuolat yra dalinamos Vilniaus didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse, seniūnijose. Tikslios vietos yra nurodomos specialiame žemėlapyje. Priemonės miestiečiams papildomai nekainuoja.

Šiuo metu jau yra išdalinta daugiau kaip 271 tūkst. maisto atliekų rūšiavimui skirtų kibirėlių, o skaičius nuolat auga.

Primename svarbiausią informaciją

Rūšiavimui skirtas talpyklas-kibirėlius ir maišelius, gali atsiimti kiekvienas vilnietis – nepriklausomai, ar yra deklaravęs gyvenamąją vietą sostinėje, ar ne. Atvykus atsiimti rūšiavimo priemones, reikės nurodyti savo gyvenamosios vietos Vilniuje adresą.

Į oranžinius maisto atliekų rūšiavimo maišelius galima mesti visas organinės kilmės atliekas – vaisių bei daržovių lupenas, žieves, graužtukus, vartoti netinkamus maisto likučius, kavos tirščius, arbatžoles, popierinius rankšluosčius, kambarinius augalus ir jų dalis. Visas šias maisto atliekas reikia sudėti į oranžinį maišelį ir tvirtai užrišus išmesti į mišrių komunalinių atliekų konteinerius.

Maisto atliekų atskyrimas nuo bendro buitinių atliekų srauto leidžia padidinti bendrą atliekų perdirbimo efektyvumą, tausoti gamtos išteklius, sumažinti maisto švaistymą bei išnaudoti maisto atliekų antrinio panaudojimo potencialą.

Rūšiavimo priemonių atsiėmimo vietų žemėlapis ir daugiau informacijos apie maisto atliekų rūšiavimo tvarką Vilniuje: www.atliekuetiketas.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Puiku.Galės skirti labdarai.

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
''Prašo nesustoti ''... o kas toliau , ir toliau didinti maisto atliekas , ar taip , pasakius ''a'' , nepasako ''b''.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių