J.Kasperskio sūnų buvo pagrobę „seniai plėšikai“

Antivirusinės programos kūrėjo Jevgenijaus Kasperskio šeimoje įvyko Velykų stebuklas. Jo pagrobtas sūnus grįžo namo gyvas ir sveikas, o teisėsaugos pareigūnai stebisi nusikaltėlių įžūlumu ir kvailumu.

Seniai plėšikai

Rusijos teisėsauga pergudravo pagrobėjus, suklaidindama žiniasklaidą. Penktadienį paskelbtas pranešimas, esą J.Kasperskio sūnus Ivanas grįžo namo sumokėjus išpirką, tebuvo antis, skirta nusikaltėliams nuraminti.

Kaip paaiškėjo vėliau, 20-metis jaunuolis buvo išlaisvintas sekmadienį po sumaniai suplanuotos operacijos viename Pamaskvio rajonų. Sulaikyti penki pagrobėjai.

Trys sulaikytieji yra vienos šeimos nariai. Naujienų portalui "Life News" pavyko sužinoti jų pavardes – Saveljevai. Nusikaltimo organizatorius, pasak teisėsaugos, buvo 61 metų maskvietis, anksčiau teistas už sukčiavimą. Jam talkino 64 metų žmona ir 30-metis sūnus, taip pat du pastarojo draugai.

Įkaitą laikė pirtyje

Saveljevai įklimpo į skolas, ir pagrobę milijonieriaus sūnų tikėjosi išspręsti finansines problemas. Iš jaunuolio tėvų pagrobėjai reikalavo 3 mln. eurų (10 mln. litų).

Nusikaltėliai išsirinko auką interneto pagalba. Jiems pavyko sužinoti, kad J.Kasperskio sūnus mokosi Maskvos valstybiniame universitete ir nesinaudoja apsauga. Pirmą kartą nusikaltėliai pabandė pagrobti jaunuolį prie jo namų, bet jiems sutrukdė vaizdo kameros ir atsitiktiniai liudininkai. Praėjusį antradienį pagrobėjai patykojo auką prie darbo vienoje Maskvos pramoninių zonų. Antras bandymas buvo sėkmingas.

Įsodinę jaunuolį į automobilį ir užmovę jam ant galvos megztą kepurę, pagrobėjai ilgai vežiojo jį po Maskvą ir Pamaskvę, painiodami pėdsakus. Po to nusikaltėliai nuvažiavo į vasarvietę Sergijevo Posado rajone, surakino auką antrankiais ir užrakino pirtyje. Jaunuoliui buvo liepta paskambinti tėvams ir nurodyti išpirkos sumą.

Sulaikyti be šūvių

Teisėsauga greitai nustatė, iš kur buvo skambinta, bet išlaisvinimo operacijai trukdė žiniasklaidos pranešimai, kurie galėjo išprovokuoti pagrobėjus neadekvatiems veiksmams ir sukelti pavojų įkaitui.

Siekdami nuraminti nusikaltėlius, teisėsaugos pareigūnai paviešino klaidingą informaciją, esą J.Kasperskis nesikreipė į policiją, sumokėjo išpirką ir atgavo sūnų. Tuo metu pareigūnai jau ruošėsi specialiajai operacijai.

Apsimetę tarpininkais ir pažadėję perduoti išpirką, jie išviliojo pagrobėjus į susitikimą. Vienas nusikaltėlių liko vasarvietėje saugoti įkaito.

"Viename Valstybinės kelių eismo saugumo inspekcijos postų imituojant įprastą dokumentų patikrinimą buvo sustabdyti automobiliai "Lexus RX300" ir "Mercedes", kuriais važiavo pagrobėjai. Tuomet darbo ėmėsi specialiosios paskirties būrys. Pagrobimo organizatoriaus sūnus bandė priešintis, bet buvo greitai neutralizuotas", – Rusijos žiniasklaidai pasakojo šaltinis teisėsaugos institucijose.

Maždaug tuo pat metu vasarvietėje buvo sulaikytas penktasis nusikaltėlis, saugojęs įkaitą. Per visą operaciją nebuvo iššauta nė vieno šūvio.

Neprofesionalus darbas

Pirmadienį sulaikytieji pradėjo duoti parodymus, o prokurorai pasiuntė į teismą prašymą paskirti sulaikytiesiems kardomąją priemonę – areštą. Tyrimų komitetas iškėlė baudžiamąją byla pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius – "Žmogaus pagrobimas" ir "Turto prievartavimas". Už pirmąjį pagrobėjams gresia iki 10 metų kalėjimo bausmė, o už antrąjį – iki 15 metų.

Teisėsaugos pareigūnai teigia, kad pagrobimas buvo suplanuotas labai neprofesionaliai.

"Pirma, Ivano artimiesiems buvo paskambinta iš karto po pagrobimo. Antra, nusikaltėliai laikė įkaitą tame pačiame name, kuriame patys gyveno", – pagrobėjų klaidas vardijo "Life News" kalbintas šaltinis teisėsaugos institucijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimantas

Rimantas portretas
Ar masvietis,ar maskvietis?... Per daug klaidu, pasitikrinkite...

RaimundasJankus

RaimundasJankus portretas
Abejoju, ar tikslinga viesinti, nes kiti gali pasinaudoti dar saugesnis....

mm

mm portretas
pritariu jankui,moko kitus nekartoti tu paciu klaidu...apgailetina....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių