Iškratė kauniečių konteinerius: kokių atliekų ten rado?

Kaune buvo atliktos kratos šiukšlių konteineriuose, kad pažiūrėtų, ar žmonės sąmoningėja ir moka rūšiuoti, ar vis dėlto nesupranta, ką kur mesti. Nors rezultatai neblogi, tačiau konteineryje rasta ir ten neturinčių būti atliekų.

Atliekant kratą yra ištraukiamas vienas pusiau požeminis konteineris. Jis išberiamas į skirtingas dėžes, kad būtų geriau matomos šiukšlės. Vėliau jos perrenkamos ir keliauja į kitus konteinerius. Konteineriai su užrašais, jog atliekos sumestos teisingai arba neteisingai.

Perrenkant šiukšles matoma, kad labiausiai prisipildo teisingai išrūšiuotų šiukšlių konteineris. Tačiau puspilnis ir tas, kur atliekos sumestos netinkamai. 

„Deja, savo statistikoje matome, kad iki 40 proc. būna ne pakuočių atliekos. Labai neramina, nes tai yra kaštai“, – teigė „Žaliojo taško“ generalinis direktorius Almontas Kybartas. 

Gyventojai sako, kad stengiasi viską rūšiuoti, nebekliūna ir papildomos dėžės atskiroms pakuotėms.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Komunalininkai sako, kad žmonės netinkamai išrūšiuoja šiukšles ne dėl to, kad nenori, o dėl to, kad skirtingi miestai nusimatę skirtingas tvarkas ir nėra bendros sistemos. 

„Vis dar neturime vieningos rūšiavimo instrukcijos, kuri būtų aiški, kad gyventojai suprastų, kaip tai daryti. Matome, kad žmonės suklaidinti“, – tikino A. Kybartas.

Pavyzdžiui, picos dėžė, kuri kaip ir priskiriama prie popieriaus atliekų, tačiau joje likę riebalų nuo maisto, kur tokią pakuotę mesti? Anksčiau tai patekdavo į mišrias atliekas, dabar ten mesti nebegalima, tai priskiriama popieriaus atliekai.

Pavyzdžiui, picos dėžė, kuri kaip ir priskiriama prie popieriaus atliekų, tačiau joje likę riebalų nuo maisto, kur tokią pakuotę mesti? Anksčiau tai patekdavo į mišrias atliekas, dabar ten mesti nebegalima, tai priskiriama popieriaus atliekai. 

„Dabar naujos tendencijos tos, kad galima mesti į popierių. Aišku, jeigu jos tik truputį suteptos ir be maisto likučių“, – aiškino „Kauno švaros“ Pakuočių ir antrinių žaliavų tvarkymo skyriaus vadovė Vaiga Jazdauskaitė. 

Kaunas pradės rūšiuoti ir maistą. Nors sostinė jau turi maisto atliekų rūšiavimo maišelius, tačiau Kaunas nusprendė maišelių sistemos nedaryti. Perdaryti esami konteineriai. Konteineriuose įmontuota plastikinė kapsulė į kurią bus galima mesti maistą su popieriniais maišeliais.  

„Jeigu susirinksime maisto atliekas plastikiniuose maišeliuose, prašysime gyventojų atnešus prie konteinerio išpurtyti atliekas, o į šalia esantį konteinerį maišelį išmesti“, – teigė aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė. 

Kol kas maisto atliekų konteineriai dar užplombuoti, Kaunas maisto atliekas pradės rūšiuoti nuo rugsėjo pirmos dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietė

kaunietė portretas
maisto atliekas susmulkinti mikseriu ir nuleisti į wc, nereikės maišelių maisto atliekoms laikyti bute ir prisidėti prie šiukšlininkų pelno, daryti iš maisto atliekų kompostą ir jį pardavinėti dėl pelno

Ausra

Ausra portretas
Sopranui kad už kvadratus mokam tai labai gerai. Pas mus sode moka ne už ara O uz sklypa.Viens turi 12aru kitas 5arus ir mokam po ligiai t.y.po 100 Eugenijus.

Kaip

Kaip portretas
Bedarytum visaip bus blogai. Supratau
VISI KOMENTARAI 65

Galerijos

Daugiau straipsnių