Pasieniečių darbas atsipirko: bene dukart sumažėjo į Lietuvą patenkančios kontrabandos

  • Teksto dydis:

Šiemet beveik dukart sumažėjo į Lietuvą patekusios ir pasieniečių sulaikytos cigarečių kontrabandos mastai.

Didžiąja dalimi tai galėjo lemti fizinio barjero ir VSAT stebėjimo sistemų įdiegimas prie sienos su Baltarusija, dalies kontrolės punktų uždarymas su šia šalimi, VSAT veiklos efektyvinimas.

Ryškiausia pastarojo meto tendencija – taip apribojus kontrabandininkų veiklą, šie vis dažniau bando nelegalius rūkalus iš Baltarusijos gabenti oro keliu.

Šiemet sausį – gegužę pasieniečiai sulaikė daugiau kaip 587 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių.

Pernai per tą patį laikotarpį šis skaičius buvo daugiau kaip 1,1 mln. cigarečių pakelių.

Pernai vasarį siekiant pažaboti geležinkeliu iš Baltarusijos gabentą kontrabandą buvo sustabdytas Stasylų geležinkelio pasienio kontrolės punkto (PKP) darbas.

Nuo tol krovininiai traukiniai iš Baltarusijos vyksta tik per Kenos PKP, kuriame veikia rentgeno kontrolės sistema.

Vien 2022 m. pasieniečiai sulaikė beveik 3 mln. per Stasylas į Lietuvą atgabentų cigarečių pakelių, o pernai iki punkto uždarymo – 240 tūkst. pakelių.

Pernai rugpjūčio 18 d. Lietuva uždarė pasienyje su Baltarusija veikusius Šumsko ir Tverečiaus PKP, o šiemet nuo kovo 1 d. – Lavoriškių ir Raigardo PKP. Kontrabandos gabenimas šiais keliais nutrūko, todėl toks veiksmas turėjo teigiamos įtakos mažinant nelegalios produkcijos patekimą per Lietuvos kontroliuojamą ES išorės sieną.

Dėl to taip pat labai sumažėjo pasieniečių sulaikytų per PKP bandytų į Lietuvą atgabenti rūkalų kiekis.

Per penkis šių metų mėnesius jis sudaro 1,5 proc. visų tarnybos sulaikytų kontrabandinių cigarečių, o pernai per tą patį laikotarpį šis kiekis buvo net 25 proc.

Kontrabandininkams vykdyti neteisėtą veiklą tapo gerokai sunkiau ir dėl to, kad ginantis nuo migrantų antplūdžio prie sienos su Baltarusija buvo įrengtas fizinis barjeras, kurį sudaro apsauginė tvora ir koncertina.

Visame pasienyje su Baltarusija įdiegta ir VSAT stebėjimo sistema.

Taip VSAT pajėgų reagavimas tapo efektyvesnis, o kontrabandos gabentojams išaugo rizika būti sulaikytiems.

VSAT vertinimu, kovoje su kontrabanda kaip pastaruoju metu pasiteisinusios priemonės buvo ir dėl migrantų krizės sustiprinta valstybės sienos apsauga, aktyvi VSAT kriminalinė žvalgyba, trumpalaikių operacijų organizavimas.

Todėl šia neteisėta veikla užsiimantys asmenys pradėjo vis dažniau rinktis „nuotolinius“ kontrabandos gabenimo būdus.

Pasieniečiai stebi nusikalstamų veikų, susijusių su kontrabandos gabenimo į Lietuvą, transformaciją, t.y. kontrabanda „keliasi“ į oro erdvę.

VSAT tokią tendenciją prognozavo dar prieš visame pasienyje su Baltarusija įdiegiant stebėjimo sistemas bei įrengiant fizinį barjerą.

Atsižvelgiant į tai, įgyvendinami projektai, susiję su tokios grėsmės valdymu.

Intensyvėjant cigarečių gabenimui iš Baltarusijos per valstybės sieną oru, per penkis šių metų mėnesius pasieniečiai nustatė 76 tokius atvejus (pernai per analogišką laikotarpį – 25).

Cigaretėms gabenti pradėta naudoti galingesnius dronus, stambesnes siuntas skraidinančius ilgesniais atstumais.

Ieškoma ir kitų priemonių skraidinti rūkalus oru – šiemet VSAT fiksavo 19 atvejų, kai tam naudoti Baltarusijos pusėje paleisti meteorologiniai balionai.

Per visus 2002 m. tokių atvejų nebuvo, o per visus 2023 m. – fiksuoti tik 3 meteorologiniai balionai su kontrabandos kroviniais.

Iš viso pasieniečiai šiemet sulaikė 184 tūkst. pakelių oru atgabentų cigarečių.

VSAT dėmesys ir investicijos į tokių veikų užkardymą, be abejo, lemia ir geresnius rezultatus.

Naujų antidroninių sistemų įsigijimai, pasieniečių gebėjimų ir profesionalumo augimas fiksuojant ir perimant oru kontrabandą gabenančią įrangą irgi duoda rezultatų.

Kitas populiarus „nuotolinis“ cigarečių gabenimo būdas – plukdyti jas Nemunu bei Nerimi, kur siena su Baltarusija eina upių viduriu.

Kontrabandiniai kroviniai nuleidžiami į upę Baltarusijos krante planuojant, kad srovė juos atneš į Lietuvos pusę.

Šiemet VSAT nustatė 20 tokių atvejų (pernai per 5 mėn. – 24). Iš viso taip šiemet buvo bandoma plukdyti beveik 26 tūkst. pakelių cigarečių.

VSAT manymu, Lietuvoje kontrabandos ir neteisėto prekių gabenimo rizika išlieka aukšta.

Perpildyta Baltarusijos tabako gaminių rinka, didelis cigarečių kainų skirtumas Lietuvoje ir Baltarusijoje lemia kontrabandos intensyvumą.

Šia veikla užsiimančius asmenis skatina ir palyginti greitai gaunamas pelnas pardavus nelegalias cigaretes.

Be to, Lietuvos geografinė padėtis yra patogi kontrabandinių cigarečių tranzitui gilyn į Vakarų Europą.

ES išorės sienos atkarpa sudaro 61 proc. viso Lietuvos valstybės sienos ilgio. Be abejonės, nemaža dalis iš Baltarusijos gabenamų cigarečių skirta Lietuvai ir joje „nusėda“.

Deja, nemažėja ir gyventojų tolerancija kontrabandinei produkcijai.

Be to, baltarusiškų cigarečių kontrabandą skatina tai, kad A. Lukašenkos režimas aktyviai palaiko šią šešėlinę veiklą. Gamyklos „Neman“ Gardine perviršinė produkcija nemažėja, ji skirta išimtinai nelegaliai rinkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš sužavėtas

Aš sužavėtas portretas
visi bijo, kad nenušautų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių