Vietoje 20 dienų atostogų – 32: politikai žaidžia žmonių emocijomis ir pardavinėja viltį?

Rankoves prieš rinkimus pasiraitoję politikai žaidžia žmonių emocijomis ir pardavinėja viltį. Seime – siūlymas ilginti kasmetines atostogas. Vietoje įprastų 20 dienų poilsio, politikai žada mažiausiai 22, bet kalba ir apie 26, o kai kas – net apie 32 atostogų dienas.

„Valstiečiai ir žalieji“ Seimui siūlo atostogas ilginti. Darbo kodekso pakeitimu būtų įtvirtintos 22 darbo dienų atostogos. O, pavyzdžiui, auginantiems negalią turintį vaiką tektų ir 32 laisvos dienos.

„Pagal ES reglamentavimą, žemiausia atostogų trukmės riba ir yra tokia kaip Lietuvoje. Vis dėlto, didžioji dauguma ES šalių turi tikrai ženkliai ilgesnes atostogas“, – teigė Seimo narė Aušrinė Norkienė.

Austrijoje, Prancūzijoje, Švedijoje ir kai kuriose kitose vakarų Europos šalyse atostogaujama nuo 25 iki 35 darbo dienų. „Valstiečiai“ įsitikinę, kad ir lietuviai nusipelno daugiau.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Atsilieptų ne tik žmogaus sveikatai, bet ir jo darbo našumui, žmogus neperdegtų. Natūralu, kad tas noras yra, atžvelgiant į patį darbuotoją“, – kalbėjo A. Norkienė.

Tačiau kai kurie įsitikinę, kad „valstiečiai“ tik dalija pažadus prieš rinkimus.

„Prieš rinkimus visi tampa dosnūs arba, sakyčiau, neatsakingi. Matome ir kitų opozicijos projektų, pavyzdžiui, didinti pašalpas gimimo proga, mirties atveju – pataškyti pinigus bet kokia proga. Čia kaip pažadus dalyti ir galvoti, kad rinkėjai yra tokie pat kvailiai kaip jie“, – savo nuomone dalijosi Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

„Pateikimo stadijoje balsuosiu „už“, bet paskui teks išklausyti ir darbdavius, ir visas profsąjungas, nes visi suprantame, kad atostogos yra gerai, bet užsidirbti valstybės BVP, darbo užmokestį, būti konkurencingais valstybei taip pat yra labai svarbu“, – pabrėžė Seimo narė Agnė Širinskienė.

Senstant visuomenei darbuotojų trūksta. Šiuo metu apie 4 tūkst. darbdavių ieško daugiau kaip 15 tūkst. darbuotojų.

„Pagrindiniai sektoriai, kuriuose juntamas didžiausias trūkumas, yra apdirbamoji gamyba, maisto produktų gamyba, baldų gamyba“, – teigė Užimtumo tarnybos direktorės pavaduotoja Giedrė Sinkevičė.

Lietuvoje dirbantys be atostogų per metus gali ilsėtis ir dar trylika dienų, mat tiek dienų paskelbta šventinėmis.

„Kalbėkime tada apie laisvadienių skaičių, nes Lietuva yra viena iš lyderių, pagal laisvadienius. Galbūt karpykime ten, jei norime didinti atostogų skaičių“, – patarė Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius.

Nors ir sulaukė kritikos, po pateikimo Seimo nariai balsų dauguma priėmė svarstyti siūlomas Darbo kodekso pataisas. Po Vyriausybės ir Trišalės tarybos išvadų, klausimo svarstymas numatytas jau po rinkimų – lapkričio 7 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių