Matematikos egzaminą sudarys dvi dalys, lietuvių pirma dalis – per žiemos atostogas

Atsižvelgus į bendruomenės pastabas, Švietimo ministerija matematikos brandos egzaminą skaido į dvi, o ne tris dalis, kaip buvo numatyta anksčiau, tuo metu lietuvių kalbos ir literatūros egzamino pirmoji dalis bus vykdoma per žiemos atostogas, o ne vasarą.

„Po ilgų diskusijų buvo priimtas sprendimas, kad matematikos egzaminas bus sudarytas iš dviejų dalių, kaip ir kiti egzaminai. 40 proc. sudarys pirmoji dalis, o 60 proc. – antroji“, – žurnalistams antradienį sakė švietimo viceministras Ignas Gaižiūnas.

Pirmoji matematikos brandos egzamimo dalis, kaip ir kitų dalykų, vyks vienuoliktoje klasėje birželio mėnesį. Išimtis bus taikoma tik lietuvių kalbos ir literatūros egzaminui, kurio pirmoji dalis vyks keturiais mėnesiais anksčiau, nei buvo planuota iki šiol – vasarį, per moksleivių žiemos atostogas.

I. Gaižiūno teigimu, tokiam pakeitimui pritarė ir lituanistų bendruomenė, ir moksleiviai.

„To laiko nuo rugsėjo pasiruošti tikrai bus užtektinai. Reikia turėti omeny, kad kalbėti mokiniai mokomi ne tik vienuoliktoje klasėje, bet ir nuo žemesnių klasių“, – teigė viceministras.

Visi kiti anksčiau pristatyti egzaminų pokyčiai išlieka nepakitę: egzaminai bus sudaryti iš dviejų dalių, abi jos bus laikomos egzaminų centruose, išskyrus pirmąją lietuvių kalbos egzamino dalį. Taip pat patikrinimai vyks ne ugdymo proceso, o atskiros sesijos metu. Šių metų ir kitų mokslo metų vienuoliktokai galės pirmąją dalį perlaikyti, jei rezultatas netenkins.

Daugumos dalykų egzaminų dalių struktūra bus vienoda: pirmoji dalis sudarys 40 proc.  galutinio įvertinimo, antroji – 60 procentų. Tik lietuvių kalbos ir literatūros pirmoji (kalbėjimo) dalis sudarys 30 proc., antra – 70 proc. galutinio įvertinimo.

S. Lisausko / BNS nuotr.

Be kita ko, vienuoliktokai paskutines dvi ugdymo savaites nebebus mokomi naujų temų, šis laikas bus skirtas išmoktų dalykų kartojimui.

„Tikimės, kad taip bus lengviau ir mokyklų bendruomenėms organizuoti procesą (...) ir moksleiviams bus mažiau streso“, – sakė ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Kaip nurodo Švietimo ministerija, egzaminų užduotys bus rengiamos dvejus metus: pirmus metus paruošiamas ir atrinktose mokyklose išbandomas jų projektas, antrais metais – parengiamas ir pateikiamas galutinis variantas.

Kaip žurnalistams sakė laikinasis Nacionalinės švietimo agentūros vadovas Aidas Aldakauskas, šis pokytis bus įgyvendinamas nuo 2026 metų.

Taip pat į užduočių rengimą bus daugiau įtraukiami mokytojai, jie galės teikti uždavinius ir klausimus egzaminams.

„Jausime pulsą, kuo gyvena mokykla“, – sakė A. Aldakauskas.

Užduočių rengėjai tinkamas užduotis įtrauks į egzaminą, o kitos bus paskelbiamos viešame užduočių banke ir prieinamos visiems mokytojams.

Mokytojai, dalyvaujantys šioje veikloje, turės galimybę dalyvauti specializuotose NŠA mokymuose egzaminų rengėjams, taip pat šią patirtį įskaityti keliant kvalifikacinę kategoriją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

く⁠コ⁠:⁠彡

く⁠コ⁠:⁠彡 portretas
Vau,bravo!Tuoj atostogas moksleiviams iš viso panaikins,o pirmą klasę padarys,nuo gimimo praėjus 24h.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių