Prokurorai vėl nuvylė V.Pociūno našlę

Generalinė prokuratūra nutraukė 2006 m. rugpjūčio 23 d. per tarnybinę komandiruotę Breste (Baltarusija) mįslingomis aplinkybėmis žuvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) karininko Vytauto Pociūno bylos tyrimą.

Prokuroras Mindaugas Gylys konstatavo, kad atlikus visas papildomas įmanomas ekspertizes, kitus tyrimo veiksmus, nustatyta, jog VSD pulkininkas žuvo per nelaimingą atsitikimą. Anot jo, nėra jokių duomenų, kad jo mirtis galėjo būti kokios nors nusikalstamos veikos padarinys.

"Išnaudojome visas priemones atliekant ikiteisminį tyrimą, jos rodo, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas", – vakar sakė prokuroras.

Anot jo, atliekant papildomą tyrimą padarytos daktiloskopinė, mikropluošto, teismo medicinos ekspertizės, apklausta 10 liudytojų. Tarp jų buvo ir anksčiau neapklaustų asmenų.

"Per mikropluošto tyrimą nustatyta, kad vienas mikropluoštelis yra paties V.Pociūno kaklaraiščio, o kam priklauso kiti mikropluošteliai, nebuvo nustatyta. Bet vėlgi mikropluoštas gali susiformuoti bet kada, esant bet kokiam buitiniam kontaktui su bet kuriuo kitu asmeniu. Lygiai tą patį galima pasakyti apie biologinius pėdsakus žmogaus panagėse, kad jie gali atsirasti esant bet kokiam kontaktui su kitu žmogumi – paduodant ranką ir t. t. <...> Nebūtinai tai rodo, kad buvo kokia nors nusikalstama veikla", – teigė prokuroras.

Čekijos policijos akademijos Biomechanikos katedros vedėjas profesorius Jiri Strausas atliko biomechaninę ekspertizę. Pasak M.Gylio, čekų mokslininko pagrindinė išvada tokia, kad V.Pociūnas "iškrito be kito asmens įtakos, t. y. be pašalinio asmens jėgos".

M.Gylys teigė tikrinęs ir viešai skelbiamus svarstymus, kad V.Pociūnas galėjo būti nužudytas dėl savo vykdytų tyrimų. "Tiriami ir vertinami buvo visi duomenys, kokie tik įmanomi", – tikino pareigūnas.

Paklaustas, ar šioje byloje dar liko aspektų, kurie leistų dar kartą atnaujinti tyrimą, prokuroras sakė, kad viskas, kas buvo įmanoma, jau ištirta.

Prokuratūra savo sprendimą išsiuntė byloje nukentėjusiąja pripažintai V.Pociūno našlei Liudvikai Pociūnienei. Ji gali per 14 dienų prokuroro sprendimą apskųsti aukštesniajam prokurorui.

L.Pociūnienė BNS patvirtino artimiausiomis dienomis skųsianti ją nustebinusį prokuratūros sprendimą.

"Mane labai nustebino toks sprendimas. Praktiškai paliekamos neišnaudotos galimybės, prie kurių, atrodo, dirbome bendromis jėgomis, bet, pasirodo, interesai skirtingi šioje byloje. Kažkam geriau išsiaiškinti teisybę, o kažkam geriau, kad jos nežinotų niekas. Be jokios abejonės, skųsiu", – teigė V.Pociūno našlė.

2006 m. lapkritį Generalinė prokuratūra nustatė, jog Lietuvos konsulate Gardine dirbęs V.Pociūnas 2006 m. rugpjūtį per tarnybinę komandiruotę Breste žuvo per nelaimingą atsitikimą iškritęs pro langą ir ikiteisminį tyrimą nutraukė.

Tačiau velionio artimieji ir visuomenininkai protestavo prieš šį nutarimą ir vėlesnį prokuratūros sprendimą, patvirtinusį pirmojo pagrįstumą.


Šiame straipsnyje: VSDpociūnasvytatutas pociūnas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių