B.Lubys išgirstas: miesto valdžia leidžia išsipirkti žemę prie Neries

Vilniaus miesto taryba trečiadienį patvirtino detalųjį planą prie Neries upės, Žvėryne. Pagal jį gyventojai galės prie savo sklypų prisipirkti žemės. Vienas iš tokių pretendentų – verslininkas Bronislovas Lubys.

Portalas jau rašė, kad vienas turtingiausių Lietuvos žmonių B.Lubys nori išplėsti savo valdas prestižiniame Vilniaus Žvėryno mikrorajone prie Neries upės. Jis prašo sostinės savivaldybės leidimo išsipirkti papildomus šešis arus žemės upės link.

Panašu, kad Vilniaus miesto taryba tam uždegė žalią šviesą. Per posėdį ji nusprendė leisti privatiems asmenims nusipirkti žemės teritorijoje tarp Kęstučio, Birutės gatvių ir Neries upės.  Už parduotą žemę sostinės valdžia planuoja gauti apie 1 mln. litų.

Žvėryno bendruomenė, prašiusi miesto savivaldybės detaliojo plano netvirtinti, priešingą Vilniaus valdžios sprendimą vadina avantiūra. „Pirmiausia detalusis planas pažeidžia bendrąjį planą. Be to, jis prieštarauja Želdynų įstatymui, nes rajono medžiai yra saugomi. Ne gana to, nėra atliktas sprendimo pasekmių vertinimas gamtosauginiu atžvilgiu. Galų gale pažeidžiamas žemės įstatymas, kuris neleidžia ne aukciono tvarka pardavinėti sklypų, kurie yra įsiterpę tarp privataus sklypo ir, tarkime, upės. Leidžiama privatizuoti tik žemę, įsiterpusią tarp privačių sklypų. Šiuo atveju detaliuoju planu yra formuojami sklypai, parduodami ne aukciono tvarka, kurie pažeidžia Žemės įstatymą“, - kalbėjo Žvėryno bendruomenės atstovas, atsakingas už rajono teisės ir teisėtvarkos klausimus, Paulius Markevičius.

Žvėryno bendruomenės valdybą netruks spręs, kaip reaguoti į Vilniaus valdžios sprendimą. Neatmetama galimybė kreiptis į teismą dėl detaliojo plano panaikinimo.

„Savivaldybė žiūri labai pragmatiškai, tik kaip užsidirbti pinigų, kad papildytų biudžetą. Tačiau tokiu būdu visiškai ignoruojami įstatymų reikalavimai ir iš ne teisės staiga atsiranda teisė. Noras parduoti sklypus nesuplanuotose teritorijose pažeidžia Teritorijų planavimo įstatymą“, - kalbėjo P.Markevičius.

Valdžios nutarimą jis vertina kaip bandymą pašalinti visuomenę iš dalyvavimo, planuojant teritorijas ir priimant sprendimus dėl aplinkos. „Kai yra vykdomas toks planavimas, nebeįmanoma visos teritorijos planuoti strategiškai, kad plėtra būtų darni, kad miestas neaugtų chaotiškai. Kas bus, kai atsiras daugybė sklypelių - vienas vieną gabaliuką nusipirks, antrą - kitą?“ – retoriškai klausė Žvėryno bendruomenės atstovas.

Žvėryno gyventojai reikalaus, kad pirmiausia būtų priimtas Žvėryno specialusis planas, kuris numatytų visai teritorijai bendrus reikalavimus ir tik po to jau būtų galima rengti detaliuosius planus.

„Kas bus, jei žmonės prisipirks sklypų, o teismas pasakys, kad detalusis planas yra neteisėtas? Tada miestas turės atlyginti sklypus įsigijusiems žmonėms patirtą žalą. Tai būtų daroma iš miesto, tai yra visų mūsų, kišenės. Tai yra visiškai neteisinga“, - aiškino P.Markevičius.

Tuo metu savivaldybės Aplinkos komiteto pirmininkas Vidas Urbonavičius pasakojo, kad detalusis planas parengtas nepažeidžiant įstatymų ir užtikrinant laisvą priėjimą prie Neries upės, todėl nėra jokio pagrindo neleisti privatiems asmenims prisipirkti žemės.


Šiame straipsnyje: LubysŽvėrynas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių