A. Blinkenas įspėja dėl JAV veiksmų Sakartvele prastūmus „užsienio įtakos“ įstatymą

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) trečiadienį įspėjo, kad Vašingtonas planuoja veiksmus Sakartvele prastūmus įstatymą prieš „užsienio įtaką“.

Praėjusią savaitę Sakartvelo parlamentas priėmė ginčijamą „užsienio įtakos“ įstatymą, kuris, anot kritikų, nutildys opozicijos grupes ir nukreips šalį nuo provakarietiško kurso Rusijos link.

Šis įstatymas smerkiamas kaip represinio teisės akto Rusijoje dėl „užsienio agentų“, kuriuo Maskva slopina kritiką ir siekia užgniaužti nepriklausomą žiniasklaidą, analogas. Sakartvele dėl jo kilo beprecedentė protestų banga.

„Mes labai susirūpinę dėl priimto užsienio agentų įstatymo. Mano nuomone, jis, deja, [nusirašytas] tiesiai iš Maskvos vadovo“, – Kongrese sakė A. Blinkenas.

„Galvoju, kad jis aiškiai prieštarauja didžiosios daugumos kartvelų troškimui judėti Europos Sąjungos ir integracijos į ES link, – kalbėjo jis. – Tad mes labai kruopščiai aiškinamės, ką galime padaryti į tai reaguodami, ir aš tikiuosi, kad imsimės veiksmų.“

A. Blinkenas nedetalizavo, bet pažymėjo, kad ES aiškinasi poveikį Sakartvelo pastangoms įstoti į šį bloką.

Įstatymui įsigaliojus, visos nepriklausomos nevyriausybinės ir žiniasklaidos organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. savo lėšų iš užsienio, turės užsiregistruoti kaip veikiančios pagal „užsienio valstybės interesus“.

Valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ tvirtina, kad yra pasiryžusi prisijungti prie ES, ir aiškina, kad įstatymu siekiama padidinti pilietinių grupių finansavimo iš užsienio skaidrumą.

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili šeštadienį vetavo įstatymą, bet „Sakartvelo svajonė“ parlamente turi pakankamai įstatymų leidėjų, kad galėtų atmesti prezidentės veto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gal jau laikas NATO pradeti bombarduoti Gruziją? Kaip tie kalnų karveliai drįsta neklausyti dėdės Semo ir Europos gaidelių ?

Kaunietis

Kaunietis  portretas
Labai gerą įstatymą priėmė Gruzijos parlamentas, Gruzijos žmonėm atsibodo kai visokiausios jankiu imperijalistų padugnės kišasi į valstybės reikalus, ir taip pat jievrosojūzas perša savo vertybes, pedofilija, narkomanija ir pederastizma ,pagaliau Gruzijos žmonės praregėjo

Oop

Oop portretas
Hujośanaite.......
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių