Didžiosios Britanijos žvalgyba: dezertyravimas iš Rusijos kariuomenės pasiekė rekordinį lygį

Mobilizuotųjų dezertyravimas iš Rusijos kariuomenės pasiekė rekordinį lygį. Daugiausia dezertyrų užregistruota Maskvos srityje.

Tai pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis Didžiosios Britanijos gynybos ministerija.

Kaip pažymima jos pranešime, nepriklausomos Rusijos žiniasklaidos grupės „Mediazona“ duomenimis, 2024 metų kovą Rusijos kariniai teismai už dezertyravimą nuteisė rekordinį skaičių Rusijos kariškių – 684. Bendras dezertyravimo atvejų skaičius nuo „dalinės“ mobilizacijos 2022 metų rugsėjį pasiekė 7 400, o daugiausia atvejų užfiksuota Maskvos srityje – 496.

Didžiosios Britanijos žvalgybos duomenimis, daugelis kareivių, kurie buvo susekti ir perduoti kariniam teismui, buvo nuteisti lygtinai ir grąžinti į savo dalinius bei priešakines linijas. O Rusijos piliečių, vengiančių atlikti karinę tarnybą, prašymų suteikti prieglobstį Vakarų šalyse skaičius pasiekė rekordinį lygį.

„Rusijos kariškiai, įskaitant tuos, kurie buvo priverstinai užverbuoti per dalinę mobilizaciją 2022 m. rugsėjį, turi likti karinėje tarnyboje neribotą laiką ir mažai tikėtina, kad jie bus demobilizuoti“, – pažymėjo Didžiosios Britanijos gynybos ministerija.

Portalas primena, kad, „Bloomberg“ duomenimis, Kremlius ruošiasi surinkti daugiau pagal sutartis tarnausiančių kariškių. Rusijos valdžia bent jau kol kas nori išvengti dar vienos masinės mobilizacijos, kuri gali pakirsti karo su Ukraina palaikymą visuomenėje. Per mėnesį užverbuodama iki 30 tūkst. naujokų, Rusija šiais metais savo kariuomenės gretas galėtų papildyti 300 tūkst. žmonių.

Levados centro duomenimis, dauguma Rusijos gyventojų palaiko karą prieš Ukrainą. 2024 metų kovo mėnesį prieš jį pasisakė tik 16 proc. respondentų.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijadezertyraižvalgyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių