Ispanijos parlamentas patvirtino prieštaringai vertinamą amnestiją katalonų separatistams

Ispanijos parlamentas ketvirtadienį priėmė prieštaringai vertinamą amnestijos katalonų separatistams įstatymą, sudarydamas sąlygas sugrįžti į šalį jų lyderiui Carlesui Puigdemont'ui (Karlesui Pudžemonui), daug metų gyvenančiam užsienyje.

Įstatymo projektas, kuriam ryžtingai priešinosi Ispanijos dešiniųjų ir kraštutinių dešiniųjų opozicija, 350 vietų parlamente buvo priimtas 177 balsais. 172 parlamentarai balsavo „prieš“, o susilaikiusiųjų nebuvo, tik vienas deputatas nedalyvavo balsavime.

Amnestija gali būti naudinga buvusiam Katalonijos regiono prezidentui C. Puigdemont'ui. Jis pabėgo iš Ispanijos į Belgiją, kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo dėl nepavykusio 2017 metų Katalonijos nepriklausomybės siekio.

Įstatymas taip pat turėtų padėti šimtams kitų žmonių, įskaitant buvusius vyriausybės Barselonoje pareigūnus, paprastus piliečius, dalyvavusius regiono bandyme atsiskirti ar protestuose, ir policininkus, trukdžiusius C. Puigdemont’o vyriausybės surengtam neteisėtam referendumui.

Tačiau amnestijos įstatymo priėmimu iškart dar neišsprendžiama separatistų teisinė painiava. Tikėtina, kad įstatymas bus ginčijamas teismuose. Be to, jį teismai turės taikyti kiekvienu atveju atskirai. Kai kurie ekspertai kelia klausimus dėl įstatymo konstituciškumo ir sako, kad juo vieni Ispanijos piliečiai būtų vertinami kitaip nei kiti, o dėl to atsirastų nelygybė.

2018 metais atėjęs į valdžią ispanų premjeras Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) ėmėsi mažinti įtampą Katalonijoje. Jis sako, kad amnestija yra labai svarbi šiam procesui.

Tačiau amnestija P. Sanchezui taip pat yra politinė būtinybė. Jis su ja sutiko tuo metu, kai jam reikėjo separatistų parlamentarų Madride paramos lapkritį formuojant naują šalies vyriausybę. Kovą įstatymo projektą patvirtino parlamento žemieji rūmai. Senatas, kur daugumą turi dešiniojo sparno partijos, anksčiau šį mėnesį jį vetavo, bet žemieji rūmai vis tiek jį prastūmė.

Parlamento salėje tvyrojo didelė įtampa. Balsavimas vyko kiekvienam įstatymų leidėjui atsistojant ir balsuojant žodžiu. Vienas opozicijos įstatymų leidėjas sušuko „Išdavikas!“, kai P. Sanchezas atsistojo nubalsuoti „už“.

Politikoje, kaip ir gyvenime, atleidimas yra galingesnis už nuoskaudą.

P. Sanchezas vėliau ketvirtadienį pasveikino parlamentą priėmus prieštaringai vertinamą amnestijos įstatymą, sakydamas, kad „atleidimas yra galingesnis už nuoskaudą“ dėl žlugusio Katalonijos nepriklausomybės siekio.

„Politikoje, kaip ir gyvenime, atleidimas yra galingesnis už nuoskaudą“, – parašė jis socialiniame tinkle „X“.

Amnestija yra populiari Katalonijoje, net tarp nepriklausomybės priešininkų, bet Liaudies partija (PP) ir kraštutinių dešiniųjų „Vox“ vadovavo protestams prieš ją, vykusiems sostinėje ir kituose šalies miestuose. Amnestijos kritikų yra ir P. Sanchezo Socialistų partijoje.

PP lyderis Alberto Nunezas Feijoo (Albertas Nunjesas Feichas) bandė sugėdinti socialistus, kad jie suteikė amnestiją mainais į „septynis Puigdemont'o partijos balsus“, kurių jai reikėjo, kad išliktų valdžioje.

„Tai yra valdžios mainai į privilegijas ir nebaudžiamumą“, – sakė tvirtino jis.

Įstatymas priimtas prieš birželio 6–9 dienomis vyksiančius Europos Parlamento rinkimus, socialistams bandant suformuoti vyriausybę Katalonijoje po pergalės prieš separatistus regiono rinkimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių