Londonas paskelbė naujas sankcijas Rusijos šešėliniam laivynui

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė trečiadienį paskelbė naujas sankcijas vadinamajam Rusijos šešėliniam laivynui – tanklaiviams, kuriais Maskva eksportuoja naftą, apeidama Vakarų embargą, įvestą po invazijos į Ukrainą.

Ekspertai teigia, kad vadinamasis Rusijos šešėlinis laivynas – laivai, kurių savininkai nėra aiškūs arba kurie neturi tinkamo draudimo, – leido Kremliui tęsti eksportą nepaisant embargo ir naftos kainų apribojimo pasauliniams pardavimams.

Pranešimas buvo paskelbtas britų užsienio reikalų sekretoriui Davidui Lammy išvykus į retą bendrą kelionę su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu į Kyjivą ir tuo metu, kai paskelbta, kad Rusija, įtariama, įsigijo Irano raketų.

D. Lammy ir A. Blinkenas Ukrainoje turi aptarti Kyjivo prašymą sušvelninti jam taikomus Vakarų šalių tiekiamų ginklų naudojimo prieš Rusiją apribojimus.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos šiuo metu svarsto galimybę panaikinti apribojimus Ukrainai smūgiams Rusijos teritorijoje naudoti JAV gamybos tolimojo nuotolio ginklus.

Tai jau trečias kartas, kai JK mėgina kovoti su tuo, ką jos Užsienio reikalų ministerija vadina „itin svarbiais pajamų šaltiniais, iš kurių finansuojama (Rusijos prezidento Vladimiro)  Putino karo mašina“.

Iš viso sankcijos pritaikytos 25 laivams.

Ministerija teigė, kad dešimt laivų, kuriems šiuo etapu pritaikytos sankcijos, yra „didelės apimties pažeidėjai“.

Pagal sankcijas jiems bus „uždrausta įplaukti į JK uostus ir neleista prisijungti prie JK laivų registro“.

„Šiandienos sankcijos dar labiau pakerta Rusijos galimybes prekiauti nafta per savo šešėlinį laivyną“, – sakoma D. Lammy pareiškime.

„Kartu su savo partneriais ir toliau siųsime griežtą žinią Rusijai, kad tarptautinė bendruomenė palaiko Ukrainą ir netoleruos šio neteisėto laivyno“, – pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainoješešėlinis laivynasRusijasankcijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių