Senajame žemyne minima pergalės diena

Europa mini Antrojo pasaulinio karo pabaigą. 1945 m. gegužės 8 d. nacistinė Vokietija pasirašė besąlyginės kapituliacijos aktą.

Minint Pergalės dieną, Prancūzija Eliziejaus laukuose surengė iškilmingą karinį paradą. Kartu su Prancūzijos prezidentu Francoisu Hollande paradą stebėjo ir Lenkijos prezidentas Bronislavas Komarovskis, kuris vieši Prancūzijoje su oficialiu vizitu.

1945 m. pavasarį nacistinę Vokietiją jau buvo palaužę sąjungininkai – vokiečiai traukėsi Suomijoje, Čekijoje, Danijoje, galiausiai ir pačioje Vokietijoje – mūšiai persikėlė į sostinės – Berlyno – gatves. Adolfas Hitleris balandžio 30 d. nusižudė ir lyderio netekusi šalis gegužės 8 d. pasirašė besąlygiškos kapituliacijos aktą. Tiesa, jis įsigaliojo kitą dieną, todėl Rusija, kaip ir kai kurios kitos Europos šalys, Pergalės dieną mini gegužės 9 d. Nors kai kurie vokiečių daliniai nesutiko kapituliuoti ir priešinosi, bet per artimiausią savaitę buvo palaužti.

Antrasis pasaulinis karas galutinai baigėsi 1945 m. rugsėjį, kai, numetę dvi atomines bombas, amerikiečiai palaužė Japoniją.

Prancūzijoje viešintis Lenkijos prezidentas B. Komarovskis su kolega F. Hollande‘u pažadėjo stiprinti šalių bendradarbiavimą gynybos srityje, Lenkija pakvietė prancūzus investuoti į šalies gynybos pramonę.

Tiesa, pati Prancūzija paskelbė gynybos sektoriuje taupysianti, planuojama atleisti tūkstančius darbuotojų, gynybos išlaidos turėtų sudaryti apie 1,5 proc. BVP. NATO šalių vidurkis siekia beveik 3 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VLADIMIR

VLADIMIR portretas
С ДНЕМ ПОБЕДЫ

Valys

Valys portretas
Ne visai taip. Kapituliacijos aktas buvo pasirašytas gegužės 8 vėlų vakarą. O Maskvoje dėl laiko juostų skirtumo jau buvo auštanti gegužės 9-oji. Taip ir išėjo.

T.

T. portretas
Japonija ir taip būtų kapituliavusi. JAV numetė atomines bombas sustabdyti raudonąją armiją. Kitaip Japonija dabar būtų buvusi sovietinė šalis, kaip visos šalys pro kurias praėjo raudonoji armija.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių