K. Starkevičiaus prioritetai – žemės ūkio finansavimas, klimato kaita, kaimo ateitis

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas 68-erių Kazys Starkevičius, kurį siūloma skirti žemės ūkio ministru vietoje Kęstučio Navicko, daugiausia dėmesio žada skirti kitų metų žemės ūkio finansavimui, sektoriaus ateities pamatams ir klimato kaitos iššūkiams.

Kandidatas į Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) vadovus taip pat teigė ketinantis atnaujinti viceministrų bei patarėjų komandą.

K. Starkevičiaus teigimu, svarbiausias jo darbas, tapus ministru, bus padaryti viską, kad būtų „tinkamai žemės ūkiui suformuojamas kitų metų biudžetas“.   

Pasak jo, netrukus baigsis 2013–2018 metų Europos Sąjungos (ES) fondų investicijų žemės ūkio sektoriuje laikotarpis, todėl bus svarbu sužiūrėti, kiek lėšų ir kodėl liko nepanaudota.  

„Iki kitų metų birželio visos lėšos turi būti tinkamai panaudotos, yra likę keli šimtai milijonų, tai tinkamas jų įdarbinimas svarbus, jos turi būti panaudotos klimato kaitos iššūkiams“, – BNS penktadienį teigė K. Starkevičius.

Jis žada imtis iniciatyvos, kad atsirastų ilgalaikės žemės ūkio programos gairės.

„Pabandysiu suburti  kaimo bendruomenes ir ūkininkus prie ilgalaikės žemės ūkio ir kaimo perspektyvų ir krypčių programos. Pabandysime tokios programos gaires sudėlioti ir susitarti su kaimu, politikais, žemdirbiais, kokia bus kaimo, žemės ūkio sektoriaus ateitis. Kad nebebūtų taip, kad ateina viena valdžia ir pradedam nuo nulio. Ateina kita – trūkt už vadžių ir vėl viskas iš pradžių. Turime padėti bent pamatus, kad ateityje ūkininkai ir kaimo bendruomenės jaustųsi saugiau“, –  teigė K. Starkevičius.  

Anot jo, sprendžiant klimato kaitos klausimus bus siekiama, kad žemės ūkyje būtų naudojama mažiau trąšų.  

K. Starkevičius taip pat teigė, kad bus pokyčių ministerijos vadovybėje. 

„Tikrai visi neliks (viceministrai – BNS). Kai kas liks, bet bus pasikeitimų. Ne vienas ministras buvo atsakingas. Jeigu buvo pataikaujama, tik linksima galva ir nieko nedaroma, nepatariama ministrui, tokie viceministrai ir patarėjai negali dirbti“, – sakė K. Starkevičius.  

Žemės ūkio ministru jis yra dirbęs 2008–2012 metais.

K. Starkevičius su šeima ūkininkauja – dirba apie 400 hektarų žemės, iš kurių nuosava žemė, kurią paveldėjo iš tėvų, sudaro 130 hektarų, kitą nuomoja. Šeima augina grūdines kultūras ir mėsinius galvijus.

Į Seimą jis renkamas nuo 2004 metų.

K. Starkevičius anksčiau yra dirbęs Kauno apskrities viršininku, Kauno miesto savivaldybės tarybos nariu, vicemeru, nuo 1996 metų – konservatorių narys.

Vilniaus universitete jis yra įgijęs bibliotekininko ir bibliografo specialybę, taip pat studijavo Teisės fakultete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių