Nesibaigia problemos dėl pieno supirkimo

Pagal vasarą įsigaliojusį vadinamąjį Pieno rinkos reguliavimo įstatymą, visas pienas Lietuvoje turi būti superkamas pagal ilgalaikes sutartis. Tikrinti, kaip jų laikomasi, privalo Žemės ūkio rinkos reguliavimo agentūra. Ši jau nustatė pažeidimų ir nežada sustoti. Tačiau Seime, Kaimo reikalų komitete, kilo abejonių, ar agentūros darbuotojai pajėgūs tinkamai dirbti jiems pavestą darbą.

Nuo ankstaus ryto į Musninkų supirkimo punktą aplinkiniai gyventojai atveža pieno, tiesa, nedaug ir mokama, pasak jų, per mažai.

„Mums moka po 10–12 centų. Aš pensininkas, vieną karvytę laikau, man tik ant duonos  užtenka“, – sakė į supirkimo punktą atvykęs Pranas Liktaravičius.

Šis punktas priklauso Širvintų rajono kooperatyvui, superkančiam pieną ir jį parduodančiam  bendrovei „Rokiškio sūris“

Nuo rugsėjo pagal naujus reikalavimus sudarytos ilgalaikės sutartys, numatant atlygį ne tik už  kokybę, bet ir už pristatyto pieno kiekį.

„Sutartį pasirašiau, bet pieno kainos pokyčiai nenumatyti dar. Nežinau, gal kas pasikeis į gerą“, – sakė Širvintų rajono gyventoja Rasa Grigėnienė.

Dabar skirtingai nei anksčiau  pieno tiekėjai suskirstyti į grupes. Daugelis čia nešančių pieną per dieną jo parduoda iki 100 kg, už tai jiems mokama mažiausiai – po 12,5 euro už kilogramą.

O pristatantiems daugiau nei 100 kilogramų turi būti mokama nors centu daugiau. Iš viso yra 7 grupės tiekėjų, brangiausiai mokama tiems, kas kasdien pateikia po 2 dvi ir daugiau tonų.  Apie numatomą  kainų pasikeitimą turi būti perspėjama ne mažiau nei prieš mėnesį.

Superkančių pieną bendrovių Lietuvoje yra 72, tarp jų – ir stambūs perdirbėjai, tačiau dauguma – smulkūs supirkėjai. Smulkieji ūkininkai skundžiasi už žaliavą gaunantys mažai, esą per didelį kąsnį dažnai pasiima supirkėjai-tarpininkai. Įsigaliojusius vadinamajam Pieno rinkos reguliavimo įstatymui, Žemės ūkio rinkos reguliavimo agentūra ėmė tikrinti, kaip laikomasi sutarčių. Jau patikrintos dvi dešimtys supirkėjų, trys už pažeidimus nubausti  iki 1500 eurų baudomis.

Pavyzdžiui, tikrintojų teigimu, vienas kooperatyvas pieną iš kaimo žmonių supirkdavo po 8 centus už kilogramą, o perdirbimo įmonei žaliavą parduodavo dvigubai brangiau. Nubaustas kooperatyvas tikina po 8 centus mokėjęs tik už prastesnės kokybės pieną.

„Dovainonių agroservisas iš tikrųjų mokėjo labai mažą kainą, bet jo veikla sustabdyta dėl veterinarijos pažeidimų  ir dokumentų nesutvarkymo. Tikrai iki metų pabaigos patikrinsim visus 72 subjektus, superkančius pieną“, – tikino laikinoji Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vadovė Aldona Miliuvienė.

Tačiau tarp politikų yra abejojančių, ar agentūros darbuotojai pajėgia tinkamai patikrinti supirkėjus.

„Žemės ūkio ministerija pavėlavo su poįstatyminiais aktais. Dabar toje Rinkos reguliavimo agentūroje svarbiausias klausimas – darbuotojų. Tame skyriuje, kuriam liepta tikrinti supirkėjus, tik 3–4 žmonės dirba, tai manau, kad jie nepajėgūs tiek apimti ir dėl jų kvalifikacija nėra pakankama“, – sakė Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Bronius Pauža  

Iš viso Lietuvoje – 28 tūkstančiai ūkių, parduodančių pieną supirkėjams, tiek sudaryta ir naujų pirkimo- pardavimo sutarčių. Kokiomis kainomis bendrovės superka pieną, neseniai Rinkos reguliavimo agentūra pradėjo skelbti internete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių