Pieno sektoriuje kaista aistros

Pieno gamintojai dėl pradelstų perdirbimo įmonių skolų skundžiasi Žemės ūkio ministerijai. Šios vadovai abi puses ragina taikytis ir nekirsti šakos, ant kurios kartu sėdi.

Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM) vykusiame Pieno tarybos posėdyje susirinkę pieno gamintojai, perdirbėjai, mokslo ir valstybės institucijų atstovai sutarė, kad šiandien negalima imtis jokių griežtų sankcijų.

„Pabandykime ieškoti racionalių išeičių, kaip galėtume gyventi taupiau, mažinti išlaidas ir kuo efektyviau organizuoti darbą“, – žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus žodžius perdavė ministerijos sekretorius Vytautas Grušauskas.

Posėdyje dalyvavę pieno gamintojai buvo ypač susirūpinę pradelstomis perdirbimo įmonių skolomis, rašoma ŽŪM pranešime. „Pastaruoju metu kai kurios įmonės su kooperatyvais tyčia neatsiskaito laiku, o atsiskaitymai su pavieniais gamintojais nestringa. Ši kooperatyvų žlugdymo tendencija mums kelia didelį nerimą“, – rūpesčiais pasidalijo Andriejus Stančikas, kooperatyvo „Pieno gėlė“ valdybos pirmininkas. Pasak jo, kooperatyvui „Pagramančiai“ pradelstos skolos siekia beveik 2 mln. litų, „Pieno gėlei“ - 400 tūkst. litų, asociacijai „Karvutė“, jungiančiai 14 kooperatyvų, apie 6 mln. litų. Daugiausia pieno gamintojams yra skolinga Alytaus pieninė ir bendrovė „Marijampolės pieno konservai“.

„Nenorime tampytis po teismus, kelti skandalų, susigadinti santykių su partneriais, bet galime būti priversti tai daryti“, – konstatavo A.Stančikas. Jam pritarė ir kooperatyvo „Lietuviškas pienas“ direktorius Ovidijus Drūlia, neabejojantis, kad bet kokios sankcijos, mažinančios įmonių apyvartą, atneš žalą abiem rinkos dalyviams.

Pieno perdirbimo įmonių atstovai ne tik gynėsi nuo pateiktų kaltinimų, tvirtindami, kad pinigai jau pervedinėjami, bet ir kaltino bankus nenoriai skolinant, didinant palūkanas.

„Su bankų atstovais Žemės ūkio ministerijos vadovybė jau yra ne kartą susitikusi ir galima užtikrinti, kad bankai tikrai geranoriški ir puikiai supranta pieno sektoriaus situaciją. Problema ta, kad mūsų bankai yra pasaulio finansų rinkos dalis, todėl  jų rankos, mažinant palūkanas, surištos“, – padėtį charakterizavo ŽŪM Ekonomikos departamento direktorius Vygantas Katkevičius.

Pieno gamintojai ir ūkininkai daug vilčių sieja su atnaujintomis subsidijomis. Nuo 2009 m. vasario vėl bus mokamos 2007 m. birželį sustabdytos eksporto subsidijos už sviestą, sūrį, pieno miltelius. Manoma, kad tai paskatins didėti eksporto apimtis. Pieno gamintojai tikisi, kad suaktyvėjus eksportui ir pieno perdirbėjams atlaisvinus sandėlius nuo perteklinės produkcijos, turėtų padidėti pieno supirkimo kainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių