Seimo komitetas pritarė Vyriausybės gynybos mokesčių paketui su keliais pakeitimais

Seime skinasi kelią kol kas nedaug pakoreguotas vadinamasis gynybos mokesčių paketas – Biudžeto ir finansų komitetas jam pirmadienį pritarė tik su keliais pakeitimais. Antradienį visus siūlymus svarstys  Seimas.

Komitetas Seimui siūlo labiau nei numatė Vyriausybė didinti tik elektroninių cigarečių skysčio akcizą. Kitoms Ministrų kabineto inicijuotoms Akcizų įstatymo pataisoms dėl alkoholio ir rūkalų pritarta, o atskirų Seimo narių siūlymai didinti arba mažinti tarifus atmesti.

Daugiausia diskusijų sukėlė siūlomi Akcizų įstatymo pakeitimai, susiję su „žaliaisiais“ mokesčiais.

Buvo sutarta dėl anglies dioksido (CO2) nuosaikesnio apmokestinimo didinimo. 

Kaip BNS nurodė komiteto biuras, benzinui 2025 metais siūloma nustatyti 47 eurų už 1 tūkst. litrų akcizą, o 2026 metais palikti Vyriausybės siūlomą 96 eurų tarifą. Mazutui kitąmet komitetas siūlo 53,6 euro už 1 tūkst. litrų akcizą, o 2026 metais jis didėtų iki 104,8 euro. 

Komitetas siūlo koreguoti gazolių CO2, arba saugumo dedamosios tarifą 2025 metais: vietoj 50 eurų nustatyti perpus mažesnį – 25 eurus už 1 tūkst. litrų.

Komitetas nekoregavo Vyriausybės siūlomos tvarkos dėl galimo automobilių įsigijimo išlaidų atskaitymo į sąnaudas – paliko tuos pačius apribojimus – kuo taršesnė mašina, tuo mažesni atskaitymai. 

Pavyzdžiui, 75 tūkst. eurų lengvųjų automobilių, dažniausiai elektrinių, įsigijimo ir nuomos išlaidų būtų atskaitoma, jeigu jų išmetamas anglies dioksido (CO2) kiekis lygus nuliui, o 10 tūkst. eurų, jei CO2 viršija 200 gramų kilometrui. 

Apsvarstęs socialdemokratų siūlymą didinti pelno mokesčio tarifą trimis punktais, komitetas tam nepritarė. Jis balsavo už Vyriausybės siūlymą jį didinti vienu punktu iki 16 proc., o mažoms įmonėms – tiek pat iki 6 proc.

Svarstydamas Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, komitetas nesutiko liberalizuoti veiklos su verslo liudijimais – jis nepritarė siūlymui su jais leisti dirbti bent 20 dienų. Vyriausybė siūlė leisti juos išduoti ne trumpiau kaip mėnesiui.

Komitetas pritarė „laisviečių“ Aušrinės Armonaitės ir Vytauto Mitalo siūlymui verslo liudijimų ribą susieti su kasmet kintančiu vidutiniu darbo užmokesčiu (VDU), bet koregavo jų pasiūlytą dydį (18 VDU arba 45 tūkst. eurų) – pritarta Vyriausybės variantui, kad fiksuotu  pajamų mokesčiu gali būti apmokestinamos 10 VDU (20 tūkst. eurų) per metus neviršijančios individualios veiklos pajamos. 

Elektroninių cigarečių skysčiui ketinama akcizą kasmet didinti po 150 proc., o ne po 60 proc., kaip siūlė Vyriausybė. Todėl dviejų mililitrų indelis brangtų labiau nei planavo Vyriausybė. 

Kaitinamojo tabako akcizą Vyriausybė siūlo 2025-2027 metais didinti po 12,5 proc. 20 vienetų brangtų 24-30 centais.

Rūkomojo ir neapdoroto tabako akcizą siūloma didinti po 9,5 proc. ir 20 g produkto brangtų 26-31 centais. Cigarų ir cigarilių akcizai augtų po 15,5 proc. ir 20 g produkto kaina didėtų 36-47 centais. 

8,5 proc. ketinama didinti akcizą cigaretėms ir 20 vienetų pakelis brangtų 26-33 centais. 

Biudžeto ir finansų komitetas nepalaikė Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto siūlymo, kad kasmet 25 mln. eurų savivaldos civilinei saugai nukreipiamų lėšų būtų skiriamos tik rajonų poreikiams.

Komiteto teigimu, Krizių valdymo ir civilinės saugos įstatyme nurodytos programos įgyvendinimui numatytos lėšos galės būti skiriamos ne tik savivaldybėms, tačiau ir nacionaliniu mastu įgyvendinamoms priemonėms. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių