Vilniuje pradedama Kalvarijų gatvės paviršinių nuotekų tinklų rekonstrukcija

Siekiant sumažinti centrinės Vilniaus dalies gatvių užtvindymo liūčių metu riziką, Kalvarijų gatvės atkarpoje nuo Žaliojo tilto iki Apkasų g. pradedama lietaus nuotekų tinklų rekonstrukcija. Planuojama, kad darbai bus atlikti per 13 mėnesių. Projekto vertė – 11 mln. Eur., jis finansuojamas Vilniaus miesto savivaldybės lėšomis.

Centrinėje Vilniaus miesto dalyje esančioje Kalvarijų gatvėje ir jos prieigose paviršinės nuotekos iki šiol surenkamos į bendrovės „Vilniaus vandenys“ valdomą buitinių nuotekų tinklą. Intensyvesnio lietaus metu susidarantys vandens srautai labai apkrauna Kalvarijų g. magistralinius buitinių nuotekų tinklus, Upės g. esančią siurblinę bei biologinius buitinių nuotekų valymo įrenginius, išbalansuodami jų veikimą. Aplinkosaugininkai pabrėžia, kad sąlyginai švaraus lietaus vandens tvarkymas nuvedant į buitinių nuotekų tinklus yra kelis kartus brangesnis nei tvarkant atskirai, tad toks nuotekų tvarkymo būdas nėra nei tvarus, nei racionalus.

Projekto metu Kalvarijų gatvės atkarpoje nuo Žaliojo tilto iki Apkasų g. bus įrengtas atskiras iki 1,5 m diametro siekiantis 2161 m ilgio paviršinių nuotekų kolektorius – lietaus vanduo nebebus maišomas su buitinėmis nuotekomis. Upės gatvėje bus įrengta 620 l/s pajėgumo požeminė paviršinių nuotekų valykla, kurioje lietaus vanduo bus valomas nuo naftos produktų likučių ir skendinčiųjų medžiagų.

Bus naudojama mikrotuneliavimo technologija, kuri leidžia kasimo darbus atlikti giliai po žeme. Ši technologija Vilniuje jau buvo naudojama rekonstruojant T. Narbuto ir Šeškinės g. paviršinių nuotekų tinklus. Baigus paviršinių nuotekų tinklo įrengimo darbus, bus atstatytos pažeistos ar susidėvėjusios gatvės važiuojamosios dalies dangos ir šaligatviai.

Siekiant kuo mažiau trikdyti eismą svarbioje miesto transporto arterijoje, naujieji lietaus nuotekų tinklai bus klojami keliais etapais. Darbų pradžia – liepos 27 dieną, o darbus planuojama užbaigti iki kitų metų lapkričio pabaigos.

Dėl vykdomų darbų Kalvarijų gatvėje numatyti laikini eismo ribojimai

Nuo liepos 27 d. iki rugpjūčio 26 d. bus keičiamas eismo organizavimas Kalvarijų gatvėje centro kryptimi, prie sankryžos su Žalgirio gatve. Pirmoji eismo juosta, kaip ir iki šiol, bus skirta posūkiui į dešinę (į Žalgirio g. link Geležinio Vilko g.), o antra juosta, kuria šiuo metu leidžiamas tik viešojo transporto eismas, bus skirta viso transporto eismui tiesiai (link centro) ir į kairę (link Tuskulėnų g.). Trečioji juosta dėl eismo dalyvių saugumo bus užtverta, o ketvirtoji – laikinai perleista priešpriešinio eismo dalyviams, važiuojantiems Santariškių kryptimi.

Nuo liepos 27 d. iki rugsėjo 9 d. dėl Kalvarijų gatvės susiaurėjimo nuo Trimitų g. iki Žalgirio g. (Santariškių kryptimi) laikinai bus draudžiamas posūkis iš Kalvarijų g. į dešinę link Tuskulėnų gatvės.

Nuo liepos 28 d. iki lapkričio 18 d. Kalvarijų g. atkarpoje nuo Upės g. iki Šeimyniškių g. (Santariškių kryptimi) bus leidžiamas tik viešojo ir aptarnaujančiojo transporto eismas. Centro kryptimi šioje atkarpoje eismo ribojimų nebus.

Rekomenduojami apylankų maršrutai paviršinių nuotekų tinklų rekonstrukcijos metu

Dėl darbų zonose taikomų eismo ribojimų, gali susidaryti automobilių spūstys, ypač piko metu. Dėl to savo kelionėms rekomenduojame rinktis alternatyvius maršrutus, aplenkiančius Kalvarijų gatvę.

Nuo Vilniaus centro link Žirmūnų važiuojantiems vairuotojams rekomenduojama rinktis maršrutą per Žygimantų ir T. Kosciuškos gatves, taip pat Rinktinės ir Olimpiečių gatvėmis. Judantiems link Šiaurės miestelio – Rinktinės, Apkasų ir Ulonų gatvėmis.

Važiuoti link Santariškių nuo centrinės miesto dalies rekomenduojama A. Goštauto ir Geležinio Vilko gatvėmis.

Laikini viešojo transporto pokyčiai

Dėl rekonstrukcijos darbų nežymiai keisis viešojo transporto eismo organizavimas – koreguosis kai kurių viešojo transporto maršrutų trasos, į laikinas vietas bus perkeltos dvi stotelės.

Nuo liepos 27 d.:

Broniaus Laurinavičiaus skvero stotelė (Santariškių kryptimi) bus perkelta apie 100 m arčiau Kalvarijų turgaus. Stotelėje stos 1G, 10, 30, 53, 103N maršrutų autobusai ir 6, 10 maršrutų troleibusai.

27 ir 37 maršrutų autobusai iš Šeimyniškių g. suks į Rinktinės gatvę bei papildomai stos H. Manto stotelėje Apkasų g. kryptimi. Kursuodami pakeista trasa šių maršrutų autobusai nesustos Lvivo ir Kalvarijų turgaus stotelėse.

Keisis B. Laurinavičiaus skvero stotelėje stojusių 34, 49, 69 maršrutų autobusų sustojimo vietos – šių maršrutų autobusai iš Žalgirio gatvės suks į Verkių g. ir stos Žalgirio stotelėje, kurioje stoja 35, 36, 66 maršrutų autobusai. Toliau 34, 49 ir 69 maršrutų autobusai važiuos įprastomis trasomis.

1G maršruto autobusai papildomai stos Giedraičių stotelėje (Santariškių kryptimi).

Nuo liepos 28 d. Žaliojo tilto stotelė (Santariškių kryptimi) bus perkelta apie 50 m arčiau A. Juozapavičiaus gatvės. Stotelėje, kaip įprastai, stos 1G, 3G, 6G, 10, 43, 46, 52, 53, 56, 88, 88N, 103N maršrutų autobusai ir 6, 10, 12 maršrutų troleibusai.

Laikini maršrutų tvarkaraščiai artimiausiu metu bus paskelbti www.judu.lt ir www.stops.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių