Rudieji ryžiai apsaugo nuo širdies ligų

Tyrimų rezultatai rodo, kad apelsinai, greipfrutai, miežiai, avižos, pupos ir kiti ankštiniai vaisiai bei daržovės, rudieji ryžiai, sumažina cholesterolio kiekį. Be to, daug skaidulų turintis maistas lėčiau virškinamas, todėl nebūna staigių cukraus kiekio svyravimų kaip valgant duoną, bulves ar saldumynus.

Ryžiuose gausu skaidulų bei ląstelienos, todėl sotumo jausmas išlieka ilgiau ir valgant tokį maistą lengviau reguliuoti svorį.

Ryžiuose gausu svarbiausių mineralinių medžiagų, jų komponentai puikiai suderinti, todėl tinka ir dietinei mitybai. Tai puikus maistas virškinimo problemų turintiems žmonėms. Didžiąją ryžių sudėties dalį (79,95 proc.) sudaro angliavandeniai, bet yra ir baltymų (7,7 proc.), riebalų (0,4 proc.), ląstelienos (2,2 proc.), vandens (14 proc.), mineralinių medžiagų (geležies), vitaminų (ypač B grupės) ir vandens.

Ryžiuose nemažai ląstelienos, kuri absorbuoja vandenį, dalyvauja maistui judant organizme, šalinant toksinus, todėl ryžiai ypač dera su tais produktais, kuriuose nėra ląstelienos, pvz; su mėsa, žuvimi, kiaušiniais, pienu, sūriu.

Japonai verdamų ryžių ir vandens santykį nustato pagal ryžių subrendimą. Kuo ryžiai „senesni“, tuo jiems reikia daugiau vandens. Tinkamas subrendusių ryžių ir vandens santykis yra 1:1, o senesnių - 8:10. Rudiesiems ryžiams optimalus santykis yra 1:2, o laukiniams - 1:4. Ryžius visada reikia pilti tik į verdantį vandenį. Įprasti baltieji ryžiai verda apie 15 min., rudieji - apie 40 min., o garais apdoroti arba nuplikyti apie 20-25 min. Svarbu ryžių nepervirti, nes tada suyra daugiau juose esančių naudingų medžiagų.

Jei vietoj baltųjų ryžių vartotume rudus, apsisaugotume nuo aukšto kraujospūdžio ir aterosklerozės, o taip pat sumažintume širdies priepuolių riziką. Rudieji ryžiai kur kas naudingesni nei baltieji - juose daugiau maistingųjų medžiagų. Azijoje tokius ryžius vartoja vaikai ir pagyvenę žmonės, tuo tarpu Europoje ir Amerikoje juos vertina sveiko gyvenimo būdo šalininkai. Rudieji ryžiai turi vieną trūkumą - jų trumpas galiojimo laikas (dėl riebalinės grūdų apvalkalo).

Apie 90 proc. kasdienio azijiečių maisto raciono sudaro ryžiai. Jie valgomi per pusryčius, pietus, vakarienę, virti, kepti. Būna baltų, juodų, rudų, saldaus, aštraus, rūgštaus, sūraus skonio.

Naujausi tyrimai, atlikti Temple Universitete (JAV), parodė, kad ruduose ryžiuose yra ypatingos medžiagos, apsaugančios širdį. Baltuose ryžiuose tokio junginio nėra, nes šlifuojant jis pažeidžiamas. Šis pastebėjimas gali paaiškinti, kodėl Japonijoje, kur ryžiai yra vienas pagrindinių maisto produktų, širdies susirgimų kur kas mažiau, nei kitose šalyse. Kadangi ruduosiuose ryžiuose daugiau skaidulų, jie reguliuoja virškinimą, padeda išvengti viduriavimo ir vidurių užkietėjimo. Tradicinėje kinų medicinoje rudieji ryžiai vartojami kasai ir blužniai stiprinti.

Daugiau kaip 3 milijardų žmonių mityba priklauso nuo ryžių derliaus. 2050 metais šių grūdų derlius turės būti dviem kartais padidintas lyginant su 1960-ųjų rodikliais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Laukia itin margas ir turtingas rudens–žiemos sezonas
    Laukia itin margas ir turtingas rudens–žiemos sezonas

    Nors ruduo netrukus skatins iš spintų traukti šiltesnius drabužius, šie deriniai neturėtų būti monotoniški. Stilistės Robertos Čyžiūtės teigimu, mados pasaulyje šį rudenį ir žiemą dominuos skirtingų tekstūrų ...

  • Kaip apsaugoti plaukus nuo žalingo aplinkos poveikio?
    Kaip apsaugoti plaukus nuo žalingo aplinkos poveikio?

    Plaukai yra tarsi drobė, ant kurios žmogus gali piešti savo gyvenimo momentus. Ar tai būtų atsitiktinis garbanų sušukavimas, ar griežtas, rafinuotas stilius – kiekviena diena suteikia galimybę keisti ir formuoti savo išvaizd...

    1
  • Stilingo rudens atradimai kartu su „Mega“
    Stilingo rudens atradimai kartu su „Mega“

    Ką vilkėti? Kuo avėti? Kaip puoštis? Tokių klausimų įsibėgėjant rudeniui vis dažniau sulaukia mados kūrėjai ir stilistai. Šį rudenį žalią šviesą jie dega individualizmui ir rudenišką įvaizdį kviečia kurti mados b...

  • Kokią įtaką mūsų imunitetui daro naudojama kosmetika?
    Kokią įtaką mūsų imunitetui daro naudojama kosmetika?

    Kosmetika gali turėti įtakos imunitetui. Natūralūs produktai ir cheminės medžiagos siekiant stiprinti imunitetą. Kokias priemones rinktis. ...

    1
  • Mados malonumai
    Mados malonumai

    Šįkart, mieli skaitytojai, kai mus jau ištiko rugpjūčio šviesa (čia toks nuostabus terminas iš amerikiečių rašytojo modernisto Williamo Folknerio kūrybos – ar pastebėjote, kad rugpjūtį šviesa krinta kit...

  • „Fyodor Golan“ aukštosios mados paroda Rygoje
    „Fyodor Golan“ aukštosios mados paroda Rygoje

    Lūkesčiai – sunkiai prognozuojamas dalykas: kartais tikiesi patekti į Žydrąją pakrantę, o atsiduri Šventojoje. Tačiau būna ir atvirkščiai: tikiesi nedidelio saldainiuko, o esi apdovanojamas tortu, fejerverku ir paskatinamąja prem...

  • Iš emigracijos grįžusi Ramunė svajoja hobį paversti verslu
    Iš emigracijos grįžusi Ramunė svajoja hobį paversti verslu

    Ramunė Lekavičienė, mazgine technika pinanti ne tik namų dekoro pinikus, bet ir drabužius, netgi baldus, prisistato kaip žmogus, svajojantis suderinti hobį su darbu, nes grįžusi po emigracijos trokšte trokšta širdžiai mielos veik...

    3
  • Grožis ir praktiškumas: mados įžvalgos
    Grožis ir praktiškumas: mados įžvalgos

    Tikriausiai daugelis (ypač moterų, bet ne tik) esame išgyvenę perdėto dėmesio drabužiams laikotarpį, kai atrodė, kad reikia jų daug ir visokių: madingų, senų iš blusturgių, atiduotų. Vylėmės, kad kažkokiai progai tikrai pritaikys...

    1
  • Grožiui nereikia storos piniginės: J. Lopez dalijasi patarimais kiekvienai kišenei
    Grožiui nereikia storos piniginės: J. Lopez dalijasi patarimais kiekvienai kišenei

    Jungtinių Amerikos Valstijų dainininkė, aktorė ir stiliaus ikona Jennifer Lopez visada mielai dalijasi savo sveikatingumo ir grožio paslaptimis, kurias garsi moteris sužino iš tarptautiniu mastu pripažintų specialistų. ...

    10
  • Bibliotekininkės kolekcijoje rankinukai suskirstyti pagal temas
    Bibliotekininkės kolekcijoje rankinukai suskirstyti pagal temas

    Jei susiruošėte pakeliauti po Rokiškio rajoną, būtinai užsukite į Tervydžius. Ten, greta Tervydžių dendrologinio parko, rasite žalsvą sodybą, kurioje vasaroja dar nefiksuoto Lietuvos rekordo savininkė Nemira Statulevičienė. Jos kole...

    7
Daugiau straipsnių